10 december 2011

Önskan nr 10


Under den begränsade tid av året när Tomten tar hand om ruljansen och uppfyller allehanda önskemål kan man ju passa på att ta en rövare och kolla om det finns någon substans under masken.

Till Tomten
Tomteland
Gesundabergsvägen 80
792 90 Sollerön
Dalarna, Sverige
Stockholm 2011-12-10

Hallå där, Tomten idag är jag på lite bättre humör.

Det var mycket som klarnade under gårdagen. Finansdepartementet kommer med direktiv till en utredning om skatterna som till och med kan tänkas dyka upp redan till jul. Kan förhoppningsvis bli ett litet men ändå snyggt paket att lägga under granen.

Attefalls utredare ska inte stärka hyresrätten han ska jobba på att folk ska vilja hyra ut sina villor, bostadsrätter, ägarlägenheter och radhus i andrahand. Till det passar bara julpapper från återvinningen.

Jag är också lite förvånad men ändå glad över den uppmärksamhet som Fastighetsägarna visar mig lite då och då.

De tycker visserligen inte att jag är mycket att hänga i julgranen. Men de ödslar ändå förvånansvärt mycket tid på min ringa person.

I senaste numret av Fastighetstidningen kan man läsa en favorit i repris. Den om att alla utom Hyresgästföreningen har insett den nya lagens realiteter.

Reinhold Lennebo tror att vi tror att om man upprepar ”samma sak tillräckligt många gånger och tillräckligt högljutt kan man alltid hoppas att det ska uppfattas som sanning".

Det tror vi inte och det fungerar inte för dig heller Reinhold. Det spelar ingen roll hur många gånger du upprepar att vi inte fattat vad som står i lagen. Det blir inte mera sant för det.

För din och andras information vill jag återigen meddela att vi i stort sett har samma uppfattning som SABO om vad som är innebörden av begreppet affärsmässiga principer.

Reinhold Lennebo är lite fundersam också. I samma nummer skriver han att han inte vet ”vilken strategi som ligger bakom att Barbro Engman håller sig till en retorik som för tankarna till Don Quijotes kamp mot väderkvarnar", skriver han.

Nä vad kan det vara. Kan tyvärr inte hjälpa dig där Reinhold. Du har nog bara låtit tankarna fara.

Han menar att samma retorik kommer fortsätta "från hörnrummet högst på Norrlandsgatan så länge det innehas av Barbro Engman".

Jo du Reinhold, det är nog nödvändigt att någon sätter sig emot dina julklappsfunderingar.

För om man ska tro på vad du skriver tänker du skicka smällkaramell på smällkaramell med dyrare hyror i åratal framöver till hyresgästerna.

Kan vara därför som statsmakterna gett hyresgästerna förhandlingsrätt.

Meningen är inte att du både ska välja julklapp och slå in den själv.

Så en liten tidig julklapp får du från mig. Jag kommer att sitta kvar i hörnrummet på Norrlandsgatan så länge medlemmarna vill ha mig där.

3 kommentarer:

Anonym sa...

I konsekvensens namn:
vill Hyresgästföreningen att fastighetsägares rätt till avdrag i verksamheten försvinner eftersom ägare till bostadsrätter inte har det?

Barbro Engman sa...

Hej anonym, vi tycker inte att staten ska gynna eller missgynna någon boendeform.

Anonym sa...

Utredning eller ej, men någon annan slutsats än att hyresvärdarna är skattemäsiigt gynnade gentemot BR- och villa ägare går knappast att dra. Sedan kommer remissrundan. 30% avdrag som korrespondera med kapitalbeskattning vid försäljning är inget gynnande. ROT-avdraget om 50% mot hyresvärdarnas 100%. En ändring av balansen kan knappast införas utan högljudda kompensationskrav. Så sabbar man ett fungerande skattesystem bara för att hyresmodellen är oförmögen att lösa sina egna problem utan bidrag.

//Jesper