15 december 2011

Önskan nr 15


Under den begränsade tid av året när Tomten tar hand om ruljansen och uppfyller allehanda önskemål kan man ju passa på att ta en rövare och kolla om det finns någon substans under masken.

Till Tomten
Tomteland
Gesundabergsvägen 80
792 90 Sollerön
Dalarna, Sverige

Stockholm 2011-12-15

Halloj Tomten.

Skulle du kunna skicka lite politiskt ansvar till Örebro.

Var fjärde år sliter politikerna hårt för att få oss att rösta just på dem. Därefter ska de sätta avtryck, göra skillnad och leverera politik.

Allt det de står för ska bli verklighet i de kommunala styrelser och nämnder de sitter i.

Allt är inte politikerstyrt men kommunala bostadsbolag är det. Det är politikerna som beslutar om de ägardirektiv som ska gälla för bolaget, bestämmer vilka avkastningskrav de ska ha och vad de ska åstadkomma.

Så man kan ju tänka sig att det blir lite olika beroende på vem som sitter på styrsystemet. Och det blir det också.

I Örebro har den politiska striden stått het om det kommunala bolaget Öbo.

Efter valet tog Socialdemokraterna över ordförande klubban i Öbo. Karin Sundin (S) lät till stor häpnad för många meddela att Öbo blivit medlemmar i de privata fastighetsägarnas organisation. Senare sa hon att det inte var Socialdemokraterna som gått med i Fastighetsägarna utan Öbo.

Nu kräver Öbo stora hyreshöjningar och kommunen stora vinster. Då säger Karin Sundin (S) att det inte är Socialdemokraterna som kräver hyreshöjningar utan Öbo.

Öbo är alltså en fritt svävande satellit utan kopplingar till sin politiska styrelse eller den politiska majoriteten i fullmäktige.

Men hyreshöjningskraven är ju ett direkt resultat av politiska beslut, även om det inte är Karin Sundin som själv deltar vid hyresförhandlingarna. Men de som deltar från Öbo är uppbundna av de politiska ställningstaganden som är gjorda.

Karin Sundin (S) skyller på den nya lagen och tycks ha fått för sig att den är någon slags matematiskt regelverk med inbyggt facit som det bara är att effektuera.

Det tidigare kommunalrådet Staffan Werme (FP) visste att det inte var så och i november förra året lovade han ”att det inte ska bli någon hyreshöjning kopplat till den nya lagen om kommunala bostadsaktiebolag som snart träder i kraft.”

Han hade samtalat med partiföreträdarna för samtliga partier i den dåvarande koalitionen och de var eniga om att det inte fanns någon anledning att medverka i ett sådant beslut. Öbo har en stark och stabil ekonomi.

Vad säger du Tomten, inte ska man dela ut hyreshöjningspaket utan att tala om vem de kommer ifrån?

Inga kommentarer: