15 december 2011

Önskan nr 16


Under den begränsade tid av året när Tomten tar hand om ruljansen och uppfyller allehanda önskemål kan man ju passa på att ta en rövare och kolla om det finns någon substans under masken.

Till Tomten
Tomteland
Gesundabergsvägen 80
792 90 Sollerön
Dalarna, Sverige
Stockholm 2011-12-16


Tjoflöjt Tomten, nu ska de få renoverat i Norrköping.

Varje timme, under veckodagarna, har kommunalrådet Stjernkvist (S) i Norrköping fått foton från hyresgästerna. Bilderna har visat hur det ser ut i de lägenheter kommunens bostadsbolag, Hyresbostäder, äger.Det inte alls bra ut (se fler bilder på Hyresgästföreningens Flickr-konto här). Det finns mycket att göra för en kommun som tycker att man ska ta hand om sina ägodelar.Men det har inte alls varit självklart att kommunen tycker att kommunens bostäder ska vara i gott skick bara för att folk betalar hyra för lägenheterna som om de vore i gott skick.

Lars Stjernkvist (S) tyckte att hyresgästerna istället för att få renoverat borde betala ännu mer i hyra så att han den vägen kan få in lite pengar till annan kommunal verksamhet.

Och ändå betalar Hyresbostäder betydligt mer i vinstutdelning till ägaren, kommunen, än vad som är tillåtet. Närmare bestämt 1590 procent över den tillåtna summan.

Norrköping står redan på Boverkets svarta lista över kommuner som inte följer lagen.

Så nu önskar sig (tror jag) Lars Stjernkvist ett album där han kan sätta in fotona och en räknedosa som han kan använda inför nästa redovisning till Boverket.

Nu är i alla fall hyrorna klara i Norrköping. Hela höjningen, och mer därtill, ska gå till underhåll

Pengarna till kommunen har fullmäktige redan beslutat om så det är kört för det här året. Men det kommer ett nytt år.

Hyresgästföreningen växer i motvind står det i Hem & Hyra apropå det ökande antalet medlemmar i hela landet. Hem & Hyra redovisar också att hyresgästerna flyr från vänster till höger i politiken. Så inte undra på att vi ökar i Norrköping där det råder styv kuling.

Inga kommentarer: