12 december 2011

Önskan nr 12


Under den begränsade tid av året när Tomten tar hand om ruljansen och uppfyller allehanda önskemål kan man ju passa på att ta en rövare och kolla om det finns någon substans under masken.

Till Tomten
Tomteland
Gesundabergsvägen 80
792 90 Sollerön
Dalarna, Sverige
Stockholm 2011-12-12

Tjoho, absolut att jag tycker att du kan uppfylla några önskningar före jul. Ingen vill att du ska ta några risker och gå in i väggen på julafton.

Så det är väl bara att tacka allra ödmjukast för ditt paket med lite nya medlemssiffror.

Det piggar onekligen upp i vintermörkret.

Hyresgästföreningen i Dalarna, Sörmland, Värmland och Örebro har aldrig någonsin haft så många medlemmar som nu, över 65 000.

Likadant är det i Norrland. Nu har de över 36 000 medlemmar, mer än någonsin där också.

All time high är det också i Västra Sverige.

Medlemsantalet i Södra Skåne ökar stadigt liksom i Bohuslän, Älvsborg och Skaraborgs län. Du hade lite oklara besked där men jag tror minsann att även de ligger på sitt högsta medlemsantal någonsin.

1 423 nya medlemmar fick vår region i Sydost under november bästa resultatet någonsin, inte dåligt.

Även i Stockholm ökar antalet medlemmar för tredje månaden i rad. Det är särskilt kul. För det är kärva bud för hyresrätten i huvudstaden där har över 40 000 hyresrätter omvandlats till bostadsrätter.

Är det verkligen du Tomten som fixat alla nya medlemmar? För det kan vara Fastighetsägarna också. Är det du så måste du ändå erkänna att du fått bra mycket draghjälp av dem.

Att fastighetsägarna ständigt ligger på för att tunna ut hyresgästernas plånböcker är ju inte precis något nytt.

Men nu förtäljer ryktet att en del fastighetsägare skickat in önskelistor till dig om att du ska fixa så att de kan förhandla direkt med varje hyresgäst.

Jag vet att du har tystnadsplikt, ryktet kan ju också vara falskt. Men jag tror säkert att du förstår att många hyresgäster skulle svikta i sin tro på dig om du tog den typen av jobb.

För det kan man ju räkna ut med lilltån att fastighetsägarna inte är ute efter att sänka hyrorna. För sådant är ju verkligen lätt, det är bara att meddela Hyresgästföreningen att man vid årets förhandlingar gärna vill sänka hyran.

Det är klart att de tänkt sig lite hyreshöjningar och sådana julklappar vill ingen ha. Det konstiga är att de tror att hyresgästerna längtar efter att hyresvärden plingar på dörren för att göra upp om en högre hyra.

Vad har man att sätta emot då när man står där vid dörren och det är skarpt läge.
Nja, jag tycker att hyran ligger på en bra nivå som det är kan man ju dra till med. Eller så har man jobbat igenom en egen kalkyl som man lägger upp.

Eller så inser man att hyresvärden har en hel del trumf på hand. Han har redan fixat en som kan ta över lägenheten om du krånglar till relationsbygget mellan dig och värden,

Eller så går du med i Hyresgästföreningen precis som så många andra gör.

Inga kommentarer: