13 december 2011

Önskan nr 13


Under den begränsade tid av året när Tomten tar hand om ruljansen och uppfyller allehanda önskemål kan man ju passa på att ta en rövare och kolla om det finns någon substans under masken.

Till Tomten
Tomteland
Gesundabergsvägen 80
792 90 Sollerön
Dalarna, Sverige
Stockholm 2011-12-13

Hallå där, Tomten jag hoppas att allt flyter på .

Jag har funderat på en sak som skulle passa i många paket. Det finns stavningskoll, synonymer, skärmtips för översättningar, referenstjänster och grammatikgranskning i Word.

Vad som däremot saknas är en logikfunktion som kan slå till med en rödmarkering när logiken brister och texterna inte hänger ihop.

Jag har kollat efter en sådan funktion på google, yahoo, webcrawler, altavista och Lycos utan resultat. Det hade annars kunnat bli årets julklapp.

Igår exempelvis hade några (FP) politiker en debattartikel på Aftonbladet där de skrev:

"Få saker ger så stor frihet och trygghet som ett jobb. Det innebär en egen försörjning och vetskap om att vara behövd. Det ger möjlighet att skaffa sig en bostad, att vara självständig och att ta makten över sin vardag."


Det verkar ju vara ett helt igenom logiskt och förnuftigt resonemang utom när de kommer till den där passusen om att det ger möjlighet att skaffa sig en bostad.

Det hade kanske varit lite mer möjligt om de föreslagit topplöner till alla de unga som traktar efter frihet, trygghet och ett jobb.

Men de var inte ute efter några topplöner åt de unga. Tvärtom. De vill var ute efter lägre löner.

En logikfunktion i ordbehandlingsprogrammet hade kunnat rädda de. Rödmarkeringarna hade varnat de direkt för att resonemanget inte hänger ihop.

Några låga ingångshyror finns inte för folk med låga ingångslöner. Det finns knappt några bostäder för de med vanliga löner.

De hade klarat logikkollen om de skippat inledningen om det där med bostad, självständighet och att ta makten över sitt liv och gått direkt på förslaget om låga ingångslöner så där rakt av bara utan att koppla det till några drömmar att känna sig behövd.

Inga kommentarer: