30 mars 2012

Föreslå lite schyssta upplägg för de som vill att det ska gå schysst till.


Stefan Attefall med utredare Per-Anders Bergendahl

Alldeles för många tvingas bo dyrt och osäkert i andrahand. Och nu hoppas Stefan Attefall att det ska bli ännu fler.

Mest är det ungdomar med motsatsen till topplöner och fasta anställningar som får betala mer än andra för att bo på osäkra villkor hemma hos någon annan.

Det finns för få bostäder, och Stefan Attefall säger att det tar så lång tid att bygga nya, så därför inriktar regeringen hela sin politik på andrahandslösningar. Det gäller att vi packar ihop oss i de bostäder som finns.

Regeringen har därför tillsatt en utredare för att titta över hur packningsmöjligheterna ser ut.

Han föreslår att de som har ytor över ska stimuleras att hyra ut de. Han har ingen susning om hur många kvm det kan röra sig om, skriver han, men vill att det ska bli enklare.

Människan är ju ingen kul typ precis, går det så maxutnyttjas alla de lägen som dyker upp. Så på dagens andrahandsmarknad pågår det mycket ruffel och båg.

Nu har utredaren en förhoppning om att de nya reglerna ska locka fram det bästa ur människan så de upphör att lura folk på pengar och håller sig till reglerna.

Bostadsrättsinnehavarna ska få bestämma själva om de vill hyra ut. Men inte om grannarna hinner före. Det måste finnas tillräckligt många kvar i huset så att föreningen får ihop en styrelse som kan ta hand om den fastighet de tillsammans äger. Då kan det förstås inte bara vara andrahandshyresgäster i huset när städdagarna infaller och årsstämmorna ska hållas.

Först ska man meddela Brf som får rätt att ta ut en ytterligare avgift på ca 25 % av månadsavgiften som ska betalas av andrahandshyresgästen.

Hyran som ska tas ut föreslås bli kostnadsbaserad.
Så här skriver utredaren:

”Det handlar i princip om att beräkna en årskostnad utifrån ett kapitalvärde, vilket då ska motsvara vad det skulle kosta att hyra kapitalet under ett år. I sådana kostnadsberäkningar ska då ingå finansieringskostnader, avgifter till bostadsrättsförening m.m.”


Förenklat kan sägas, skriver de, att kostnaden motsvaras av bostadens marknadsvärde multiplicerat med en realränta efter skatt, till vilket adderas avgifter till
bostadsrättsföreningen.

Hyran= bostadens marknadsvärde multiplicerat med realränta efter skatt+ månadsavgift + extra månadsavgift

Så det gäller att hålla koll på marknadsvärdena och realräntan när man skriver under ett andrahandskontrakt.

Man vill ha ”en resursavvägd privatuthyrning”. Jag har inte riktigt lyckats lura ut vad det innebär men ni kan läsa själva.
Utredaren har ändå förstått att man inte kan släppa hyrorna fria utan att det måste finnas ett visst skydd för den som hyr.

För vi har en andrahandsmarknad och vi kommer att ha en andrahandsmarknad.

Men man måste ha ett mycket starkt konsumentskydd och inte ge efter hela tiden för de som i alla lägen utnyttjar andra för sin egen vinning och anpassa lagen efter dem.

Inrätta en andrahandsförmedling där både den som vill hyra och den som vill hyra ut kan göra det på ett sätt som skapar trygghet för bägge parter.

Oavsett om man får ta ut en bruksvärdehyra eller en kostnadsbaserad hyra är det långt ifrån alla som vill lägga ut sina lägenheter på blocket eller anlita någon andrahandsmäklare med oklart rykte för att därefter välja ut någon som man känner att man tryggt kan låta flytta in i sitt hem och sist men inte minst se till att alla avtalsvillkor är utklarade och underskrivna.

Varför utredaren hoppade denna del av andrahandsuthyrningen vet jag inte.
Det hade i alla fall inte varit i vägen om utredaren nuddat vid att det också måste finnas lite schysstra upplägg för den som vill att det ska gå schysst till.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Dyrt och osäkert måste väl ändå vara bättre än bostadslös som det nuvarande systemet styr mot? Eller?
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Det tycker jag låter som ett bra steg på vägen, så att människor själva kan lösa sina problem med bostäder, när de som har haft som sin huvuduppgift misslyckats grovt. Blir det för dyrt, kan man ta in en room-mate. Det funkar bra där det används och det blir folk av dem också. Inga bostäder är som sagt ändå sämre än dyra bostäder.

//Jesper

Bagare Bengtsson sa...

Jag tycker det låter som ett toppenförslag.

Ibland måste man tänka lite utanför "boxen" Barbro för att hitta lösningar.

Bara för att man alltid har provat samma lösning om och om igen innebär inte att den är den bästa.

Våga se nytt, Hyresgästföreningen! :)

Det är roligt att säga JA! :)

Anonym sa...

En stilla undran bara - Alla dessa som nu vill hyra ut i andra hand, var skall de själva bo då? Eller är det massor av bostadsrättsägare och husägare i detta land som har flera bostäder att disponera?? För mig verkar det här vara en enda stor karusell av omflyttningar som regeringen vill införa. Bättre vore det väl om våra politiker tog sitt ansvar och började bygga för vår växande befolkning. Allt annat är helt befängt. Jag tar mig för pannan! /Nettan