14 mars 2012

Regeringen sa nej och nu får Ulla göra sig av med datornBostadsminister utan ansvar för bostäderna


Idag skriver jag i Aftonbladet om Bröli i barnprogrammet "Pappas pengar" som inte tar sig fram i vuxenlivet. Men backas upp av pappas pengar. Läs den här.

För det spelar ingen roll hur kärvt det är i omgivningarna pappas pengar fungerar med knivskarp precision när dörrar ska öppnas.

Samtidigt rapporterar TV4 om att antalet barn som är fattiga och varken har pappapengar eller mammapengar ökar jämfört med förra året då det ökade jämfört med året innan.

Nyheterna%2019:00

TV4 hade igår kväll ett inslag om Ulla Löneborn som bor hos Stena Fastigheter som får sin hyra höjd med 60 procent efter en renovering (först i inslaget ovan). Hon har en pension på 11 150 kronor och nu ska hyran bli 7 300. Hon ska försöka bo kvar, jag får säga upp datorn för som hon säger jag måste ju ha någonstans att bo.

Stena fastigheter som står för hyreshöjningen säger att de försöker erbjuda pensionären Ulla och de andra ettor som inte är renoverade.

Det är precis det som pågår. Starka krafter jobbar för att det bara är de inkomststarka som ska bo i innerstäderna. De andra ska bo i ekonomiskt uppdelade årsringar runt omkring och pensionärerna ska flytta till orenoverade ettor.

Vem%20ska%20betala%20upprustning%20av%20miljonprogrammen?

Men så dök Stefan Attefall upp i Nyhetsmorgon och sa att Ulla kunde räkna med höjt bostadsbidrag. Ulla har nu en hyra på 4 815 och en pension på 11 150 hon har alltså 6 335 att spendera på allt annat man behöver här i livet.

Nu får en hyra på 7 300 men pensionen rör sig inte ett dugg uppåt så efter hyreshöjningen får hon 3 850 kronor kvar.

Hon får alltså 2 485 kronor mindre per månad att leva på. Ska verkligen Stefan Attefall kompensera Ulla med 2 485 kronor per månad. Nej, det ska han naturligtvis inte. Höjningar av bostadstillägg och bostadsbidrag brukar röra sig om 150-200 kronor per månad.

Eller så var det en riktigt maffig nyhet vi hörde från bostadsministern i Nyhetsmorgon

Stefan Attefall sa att det är Hyresgästföreningen och fastighetsägarna som förhandlar. Så är det, men vi förlorade i Ullas ärende därför att Stena Fastigheter drog det hela till rättslig prövning.

Lagstiftningen är för svag Attefall och lagar är dina domäner, inte Hyresgästföreningens.

Vi skickade förra veckan ett brev till justitiedepartement med krav på att hyresgästerna ska få ett större inflytande över omfattningen av renoveringarna.

Och vi gick bet på att övertyga din regering, Attefall, om att skyddsregeln i hyreslagen också skulle omfatta hyror efter ombyggnad.

Ni sa nej och nu får Ulla göra sig av med datorn.

Inga kommentarer: