22 februari 2008

Mats Odell och Bill Gates gillar inte besittningsskyddVarje gång jag skriver om besittningsskydd tas jag i örat av stavningskontrollen. Bill Gates låter meddela att jag är ute på farliga vägar och att jag håller på att skriva om något ålderdomligt och främmande. Det känns som en uppmaning om att omedelbart sluta skriva eller se sig om efter bättre och mera moderna ord. Men hallå, vem är denne någon som sitter och dömer ut ord och begrepp som ålderdomliga och främmande. Besittningsskyddet som är den alltid närvarande vännen för oss i hyresrätt förtjänar verkligen inte att raderas ut av någon stavningskontroll som inte hänger med i samhällsutvecklingen.

Besittningsskydd innebär nämligen att hyresgästen får bo kvar så länge hon vill. Man får förstås inte sluta betala hyran eller missköta sig å det grövsta, för då försvinner rätten att bo kvar all världens väg.

I verkligheten är besittningsskyddet mera inne än på länge. För nu måste det försvaras med alla medel. Det är inte bara stavningskontrollen som är ute efter detta skydd. Man ska nämligen inte heller råka ut för hyreshöjningar som gör att man måste börja packa flyttlådorna. Nu pågår en väldig jakt på högre hyror i form av en statlig utredning. Den 18 april lämnar de sina förslag till Mats Odell och det flaggas för stora hyreshöjningar. Mats Odell har hittills verkat vara mer på stavningskontrollens sida än på hyresgästernas. Nu är det läge, Mats Odell, att ta avstånd från Bill Gates och hans språkpoliser. I annat fall kommer åtminstone vi hyresgäster att uppfatta dig som både ålderdomlig och främmande.

Inga kommentarer: