24 februari 2008

Platt fall för Odells plattor

Ska man tro DN idag har Mats Odell och hans plattor trasslat till det i statistiken. Så säger branschexperterna DN talat med.

Mats Odell hade knappt tillträtt förrän han avskaffade både räntebidrag och investeringsbidrag för byggande av hyresrätter. Byggherrarna fick lov att snabbspola och i rasande takt göts det tusentals bottenplattor. De kom att kallas Odellplattor. Plattorna räknades som påbörjade lägenheter. Idag vet ingen hur många hus som verkligen byggdes. Platt fall för plattorna alltså.

Odell säger i DN att han är nöjd. Hur då nöjd? Om befolkningen i Stockholmsområdet ökat med 31 412 människor och man börjat bygga 8 438, ska man vara nöjd då? Man borde rimligen vara ordentligt missnöjd. I hela landet har antalet påbörjade hyreslägenheter sjunkit från 16 499 år 2006 till 5 950 år 2007. Det är 63 procent färre än året innan. Det är i ingenting att vara nöjd över det heller.

här mycket minskade byggandet av hyreslägenheter (se sidan 5 tabell 1). Om det ändå bara var statistiken som Odell trasslade till. Det allvarliga är att han trasslar till människors liv och sabbar deras möjligheter att flytta, skaffa jobb, skaffa barn, flytta ihop, flytta isär, flytta hemifrån, flytta till en större lägenhet, flytta till en mindre lägenhet osv.

Det borde åtminstone oroa honom att bostadsbristen trasslar till det för regeringen och deras jobbpolitik.

636 000 ungdomar är på väg ut på bostadsmarknaden och de ska slåss om alldeles för få lägenheter med dem som redan är där. Ingen minskning av utanförskapet är i sikte. Det ser inte ut att bli något annat än bostadsbrist med modell Odell.

Inga kommentarer: