12 november 2008

Äga i första hand och hyra i andra handUnder devisen ”äga i första hand och hyra i andrahand” jobbar regeringen på för att öka andrahandsmarknaden. Det ska bli lättare att hyra ut bostadsrätter i andrahand och nu lanserar regeringen ägarlägenheter som också ska öka antalet hyresrätter. Jag har aldrig träffat någon som vill hyra i andrahand. I andrahand hyr man när man inte har några andra alternativ. Är det riktigt illa så tvingas man dessutom betala alldeles för mycket i hyra. Folks förmåga att sko sig på andras bekostnad är en välutvecklad konstform.

I morse, för en liten stund sedan, debatterade jag ägarlägenheter med Beatrice Ask i TV4:s nyhetsmorgon.

I kväll måste ni boka upp TV-fåtöljen och kolla på Uppdrag granskning. Se trailer här. Vi har medlemmar som hakar på ombildningsvågen och vi har medlemmar som absolut inte gör det. Hyresgästföreningen deltar därför inte i det politiska Monopol-spelandet där man säljer vissa hus och låter andra hus ska vara kvar som hyresrätter för att åstadkomma en annan husblandning. Det bor människor i varenda lägenhet. Har man valt att bo i hyresrätt ska inte någon annan kunna rösta bort det. Det är något absurt över att man gett enskilda människor mandat att fatta beslut som påverkar deras grannarnas privatekonomi och som ställer de inför val som de aldrig hade tänkt sig.

Hyresgästföreningen ska inte bidra till ombildning. Det finns dessutom alldeles för få hyresrätter.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom Terjes blogg inte längre tar emot komentarer så får jag väl fortsätta här! Är det så att Terje kommit på att detta handlar om demokrati? Många genom hisorien har försökt tysta opinjonen det lyckas sällan.

Detta skrevs igår och berör ombildningen i bromma Storlogen 2. Jag håller fullt med dig Terje om att det finns ombildnings konsulter som har fula knep. Möjligen borde dessa ha en statlig roll och därigenom kontroll. Fusk i ombildnings processer måste motarbetas. Hade storlogen haft en vettig konsult hade huset nu varigt i de boendes ägo.

Men i fallet med Storlogen i Bromma föreligger frågetecknen hos Brf partens motståndare. Självklart skall alla ha en talan men med denna talan följer ansvar! Föreningen drog tillbaka stämman med anledning av felaktigheter där det yttersta ansvaret för dessa låg hos ombildningskonsulten. Det skall nämnas att Stockholmshem missade dessa felaktigheter! Detta gjordes på hyresgästföreningens och Stockholmshems inrådan med det muntliga löftet från Stockholmshem att föreningen skulle kunna ha en ny stämma under hösten om en intresseanmälan kunde styrka saken. Dagen efter att styrelsen tackat nej till köp stäms densamme av din organisation Terje. På denna intresseanmälan hade antalet intresserade ökat och den lämnades in i tid i semestertider till Stockholmshem. Den 28 augusti avslås denna ansökan. De diarieförda mail som kommit fram visar tydligt att detta beslut är taget på felaktiga grunder rentav lögner! Från motparten.

Till vilken part kan vi som vill ombilda då vända oss? Vi har inga medel, Stockholmshem vill inte diskutera saken, de förtroendevalda ville att styrelsen skulle bordlägga frågan den 28;e och har inte tid att dyfta saken!

Jag tycker att Hyresgästföreningen vilken jag är medlem i har ett ansvar som ni i detta fall inte lever upp till! Fel har begåtts, ja det står klart! Vägen ur detta är inte att tysta de hyresgäster som vill ombilda!

Din ställning i detta ärende vacklar i grunden. Du har ansvar i den situation du befinner dig i och jag kan bara se att du svarar på de frågor du vill svara på. Stora sakfel som tex. det att Pelle Björklund är den som lagt fram bakgrunds dokumentet till beslutet den 28;e, vilken befinner sig i jäv situation! Kan hyresgästföreningen inte heller klandra detta? Ja då drar jag likheter till maffia verksamhet!

Anonym sa...

Jag har aldrig förstått varför man får äga sin villa, sitt fritidshus eller för den delen sitt radhus men INTE sin lägenhet? Är förundrad över att ägarlägenheter ännu in på 2000-talet inte existerar i vårt land. Argumenten mot ägarlägenheterna är lika ologiska som tunna.

Anonym sa...

Problemet med hyresgästföreningen är att de inte förstår demokratin! Att rösta ses som demokratist i stora delar av världen. Aliansen har gått till val på att sälja ut allmänyttan då skall detta göras om valet vinns, vilket gjordes. Det krävs 70 % ja röster på en stämma om köp skall bli av det borde räcka med 50 %.
Såg på uppdrag i kväll forskarna höll inte med Terje...

Barbro Engman sa...

Jag förutsätter att Anonym inte tänkt sig att jag ska kommentera hennes/hans kommentarer till Terjes kommentarer.

Barbro Engman sa...

k-o matson skriver att han inte förstår varför man inte får äga alla möjliga boendeformer. Jo det får man väl, nu kommer man att få äga sin lägenhet också. Att hyresgästföreningen alltid blir inblandad när det ska diskuteras ägarlägenheter beror ju på att det inte handlar om att äga och bo i det man äger utan om att hyra ut det man äger. Så det handlar inte om ägande eller inte det handlar om hur det är att hyra lägenheter som andra äger och då är det väl inget konstigt med att konstatera att hyra i andrahand på osäkra villkor inte är lika kul som att bio i det man äger. Eller hur?

Anonym sa...

Hej! Det är uppenbart att hyresgästföreningens representant i det omtalade området inte har betett sig vidare represantativt. Då denne målar ut sig som offer för en Brf. Denna representant skapade tydligen falsk information för att gagna sin sak. Alltså ljög hon och fick hjälp av hyresgästföreningen med detta. denne skapade falska rykten, har tydligen förföljt och utfört rent spaningsarbete på sina grannar, fräst och svurit åt dem och skapat en hätsk stämning som fått ett helt bostadsområde att må dåligt i flera år. Jag har pratat med folk som känner sig iaktagna av henne och hennes väninnor. Alla vet om det inom och utanför hyresgästföreningens organisation. Om man då är en sund organisation som värnar om sitt rykte tilldelar man inte en sådan representant ett Gulddiplom. Det är illa och ser illa ut. Denna representant har tydligen kopierat upp kopior av sitt diplom och hängt upp i alla portar i detta område. Jag vet inte om detta är sant men om det är sant så kan man bara undra vad det är för barnsligheter? Hoppas de boende får köpa sina lägenheter någon gång till slut. Jäkla pajasfasoner!!