03 juli 2009

Bostäder, bacon och glada KD-ministrar


Bostadsdebatt i Almedalen: Var ska vi bo i framtiden?

Alla verkar överens om att det är rimligt att folk ska ha någonstans att bo. Sedan är det slut på åsiktsgemenskapen. Bostäder är väl som vilken ost, mjölkliter eller baconpaket som helst hävdar marknadshyresförespråkarna. Ta bort alla regleringar så löser sig allt hävdar de alltid så även under gårdagens debatt. Med regleringar avses företrädesvis hyressättningssystemet.

Bostäder jämförs alltid med olika livsmedel av marknadsentusiasterna. Mjölk är det vanligaste. På debatten igår blev det bacon. Konstigt kan man tycka, det finns väl ingenting som är så subventionerat som just jordbrukssektorn. Nu är det inte några större likheter mellan en bostad och ett baconpaket. Bacon går ju liksom att avstå ifrån. Baconteorin är dessutom prövad. På bostadsrättsmarknaden finns det inga konsumenter som förhandlar om vad det ska kosta att bo, där är det bara att betala det marknaden tycker att den kan ta ut. Enligt baconteorin borde denna fria prissättning leda till att det byggs fler bostäder och att priset sjunker. Nu blir det inte så, trots att staten dessutom subventioner bostadsrättsboendet genom rätten till ränteavdrag.

Om detta kommer vi väl att träta vidare. Under tiden drar de bostadssökande runt på jakt efter någon fastighetsägare som åtminstone har en hemsida där man kan klicka in sig.

Igår träffade jag Mats Odell. Han var omåttligt glad och trodde på en framtid för SABO:s och Hyresgästföreningens uppgörelse. Jag träffade även Göran Hägglund som verkade lika uppåt som Odell. I höst vet vi om hyresgästerna också kan sälla sig till de glada. Då kommer det en departementspromemoria om vad som ska hända med allmännyttan och hyrorna. Spänningen är olidlig och sommaren varm så nu tar jag semester. Glad sommar på er.

4 kommentarer:

Terje sa...

Önskar dig det samma. Glad trevlig och vilsam sommar!
Terje

Björn Johansson sa...

Ha en riktigt skön och vilsam semester! Även om jag vet att du alltid bara vilar med ett öga i taget.

Fear sa...

Trevligt semester! Snart har ni lyckats driva ut fattiglapparna ur innerstan, härligt :)

Johannes Tirén sa...

När jag i början av 2000-talet bodde i norska Bergen tog det knappt 24 timmar för mig och de vänner jag delade lägenhet med att hitta ett relativt centralt beläget förstahandskontrakt. Vi var fattiga studenter, men slapp mångåriga kötider... Marknadshyror? Ja tack!