01 juli 2009

Pikétröjelobbyism och KTH-stand-up


Fastighetsägarna i ljusblå pikétröjor (även mannen i den lila skjortan och mannen den blå skjortan kommer från fastighetsägarna, men har ännu inte hunnit byta om till ljusblå piké).

Jag gillar absolut att vara i Almedalen. Ett gigantiskt samhälleligt folkbildningsprojekt det är vad det är. Över 1000 seminarier i alla upptänkliga former och ämnen. Det är lite småpopulärt att göra sig lustig över detta gotländska fenomen, oklart varför. För det kan väl knappast skada någon att det flödar av debatter, rapporter, mingel och seminarier under en vecka.

Fast lite kul är det med tröjorna. Pikétröja i samma färg bäres av en del grupperingar. Fastighetsägarna har ljusblå. Igår hade fastighetsägarna tre seminarier och män i ljusblå pikétröjor fyllde bänkraderna. Fastighetsägarnas idé, att samla ihop debattdeltagare som tycker likadant som de själva, är väl inte heller så kul.


Jerker Söderling drar ett gig.

Ett annat fenomen som blir allt tydligare är att företrädare för KTH i Stockholm satsar alltmer på stand-up comedy i sina panelframträdanden. Igår var det Jerker Söderlings tur. Han satsade hårt på ett enkelt och skojfriskt upplägg. Man kan undra över varför akademiker inte satsar på att ha ett akademiskt förhållningssätt. Det har åtminstone förutsättningar att bli trovärdigt.

Både han och de andra KTH-arna gör sig dessutom alltid lustiga över att det numera finns tomma lägenheter på orter som slutar på fors och hyttan. Jag är från Långshyttan. Där satsade farfar och andra allt vad de hade för att jobbarna på Klosterverket skulle ha bostäder. Menar stand-uparna på KTH att de skulle ha struntat i det?

Strukturförändringar kommer vi alltid att ha. Och precis som vi bygger vägar, dagis och skolor så måste vi väl se till att folk kan bo oavsett om det handlar om järnverket i Långshyttan eller IT-företagen i Kista.

Inga kommentarer: