03 december 2009

Uppdrag granskning


Hela Hyresgästföreningen har varit på fötter för att påverka regeringen så att vi får bra och fungerande regler för de allmännyttiga bolagen. Vi kom en lång bit. Huvuddragen i den departementspromemoria som nu är ute på remiss är vi nöjda med. Nu är det dags för nästa steg.

Vi ska avge vårt remissvar och måste gräva ner oss i och granska varje ordvändning i förslaget, vrida och vända på subjekten och predikaten för att kolla av om det finns oklarheter och det är möjligt att göra olika tolkningar. Det kommer att bli min huvudsakliga sysselsättning idag och i morgon när vi inleder Uppdrag granskning på Långholmen i Stockholm genom att samla hyresgästföreningsfolk från hela landet.

Vi ska förhandla med bolagen och vi läser förslagen med de glasögonen. Kommunerna äger bolagen och ser dem ur ett annat perspektiv. Bolagen själva ser det hela från sitt håll. Och så vidare. Alla slåss vi för att regelverket ska passa just våra intressen.

Hur denna politiska dragkamp om allmännyttan kommer att sluta vet vi först när riksdagen fattar sitt beslut i vår. Innan dess ska alla remissvar sammanställas, regeringen ta ställning och det slutliga förslaget kommer att se dagen ljus i mars 2010. Ingen tid för rast och ro ännu.

7 kommentarer:

Peter sa...

Lycka till... det har ju "gått bra" hittills.

Stockholmare - förbered er på hyreschock!

Anonym sa...

Hej Peter, den där typen av trötta ironier leder ingen vart. Kan du inte vara litet mer konstruktiv?

/J

Peter sa...

Trodde det räckte med att betala medlemsavgift och att dyka upp på stämmorna och ställa krav?

Men tydligen inte

Anonym sa...

Du menar att hyresgästföreningen frångått den representativa ordningen? Det låter sensationellt. På vilket sätt?

/J

Boy George sa...

Demokrati är inte "att dyka upp på stämmorna och ställa krav", Peter. Det handlar om att bryta åsikter och komma fram till bra beslut.

Anonym sa...

Här ser man hur den lilla klicken av kritiker in innerstaden använder sin blogg. Först ett vettlöst inlägg om stämman i Stockholm. När de sedan får ett par grundläggande kontrollfrågor på uppgifterna. Inget svar...

http://boendetrygghet.blogspot.com/2009/12/gement-utan-sans-och-vett-barbro-engman.html

Anonym sa...

Bästa "Anonym 4 dec.13:58" och "Bagdad Babbs". Är det alldeles säkert att ni varit på på "STÄMMA"?
Senaste stämman var 2008 0ch nästa stämma blir 2010. Som en kontrollfråga: Har ni någon aning om var ni har varit? Tack i alla fall för den intressanta länken, den var mycket klargörande på många punkter, den länken hamnar direkt på mina favoriter i datorns sökmotor.
Jaffe