22 juli 2010

Tage Erlander-läge?

Idag har jag lagt ut en ny blogg på newsmill.se där bostadsdebatten fortsätter.
Här kan du också läsa den:

Bostadsbristen har hängt mången politiker i hälarna. Ibland med förödande konsekvenser.
Tage Erlander gick kärva politiska tider till mötes när han blev svarslös i en TV utfrågning och inte hade något annat råd till de bostadslösa ungdomarna än att de fick ställa sig i bostadskö.
Idag när vi befinner oss mitt i en tilltagande bostadsbrist avkrävs inga politiker ens några goda råd till de bostadslösa. Skulle de få frågan så kan de inte heller kopiera Erlanders svar.
De flesta kommuner har tagit bort bostadsförmedlingarna och ingen kö finns att ställa sig i.
Många kommuner har mycket vaga uppfattningar om hur många kommuninnevånare som saknar bostad. Däremot har de lagt ner många miljoner på att ta fram tillväxtprogram. Men några byggplaner som stämmer med tillväxtprognoserna går oftast inte att hitta.

Det är ett märkligt läge. Bostadsbristen tilltar, bostadspolitiken avtar och frågan tar sig inte.

Mina efterforskningar bland de journalister som skulle kunna ställa lite Erlander-frågor ger vid handen att man noterat att bostadspolitiken flyttat in på tidningarnas ekonomi och näringslivssidor.

Bostadspolitiken handlar numera om bostadslån, bostaden som investering, risken för ränteuppgång och fallande priser. Det verkar inte heller finnas något intresse av att flytta frågan till samhälle och politikredaktionerna.

Intresset för bostaden som bostad och vilka konsekvenser det får för individen och samhället när bristen blir allt större har sjunkit i samma takt som bostadsbyggandet.

Fast vem vet än har inte valrörelsen mer än börjat!

30 kommentarer:

Anonym sa...

Ända sedan jag var i tonåren (det är 40 år sedan) har bostad handlat om pengar. Utom för några få priviligierade som fått kontrakt av samhället. I något fall vet jag att dom sålde svart nästan omgående, bl.a. till mig.
Var har HGF varit alla dessa år? Med huvudena i sanden?

Riven partibok sa...

Kanske är det så att det inte är en samhällsfunktion att förse innevånarna med boende?

Kanske hyresrätten med stor hyreskolosser är en svunnen tid?

Och nu när bostadsrätten är den största boendeformen FÖRE hyresrätt är det ju på tiden att den frågan lyfts upp.

Sannolikt är det så att bostadsfrågan är den död fråga för politikerna. Den är havererad och fastcementad.

Mest HGF som bräker om den... speciellt när det ombildas. Och med förlorade pengar och makt för HGF. Då kacklas det. Men bara på hgf

och i flera fall i tingsrätten...

Ordförande Persson sa...

Sedan kan vi noter att Terje slutat svara på sin blogg... - Men snabbt tillskyndar till Ordförande Engmans blogg och svarar.

Konstigt det där med semestertider...

Anonym sa...

Ja, tiderna och förutsättningarna förändras. Men alla vill inte inse det. Det finns grannar till mig som tror att alla våra barn kommer att tilldelas varsin hyresrätt på Södermalm, bara Allmännyttan får vara kvar. Förmodligen har de själva fått sina hyreskontrakt gratis!

farbror Frej sa...

Anonym 1: "Var har HGF varit alla dessa år? Med huvudena i sanden?"

Du klarögde gosse ur i "Kejsarens nya kläder" - tala om för mig; exakt HUR skulle HGF ha använt sin förmenta veto-/allmakt i bostadspolitiken till hela svenska folkets samlade belåtenhet?
Visst har HGF ett inflytande - men de har aldrig kunnat agera allenaråda i bostadspolitiken. Som vanligt handlar det om att förhandla (läs: kompromissa) i en värld av envist motvilliga och mycket starka mot-intressen. HGF jobbar inte i ett motståndslöst vakuum, och de kommer de inte att göra i framtiden heller.

Riven partibok: "Kanske är det så att det inte är en samhällsfunktion att förse innevånarna med boende?"

Det beror med största sannolikhet helt på hur obehagligt skon börjar skava framledes.
Om du googlesöker "Garantier till bolåntagarna" (E24), så kan du läsa att "pappa Odell" lät snabbutreda ifall inte hela svenska folket via skatten, skulle garantera att just bolånetagarna inte skulle råka alltför illa ut, vid höjda räntor. Om just DIN bostad sjunker kraftigt i värde - DÅ känns det väl bra för just DIG att minister Odell förser/hjälper till med boendet. Eller?

Riven partibok: "Kanske hyresrätten med stor hyreskolosser är en svunnen tid?"

Anonyma hyreskolosser "en masse" är jag inte förtjust i. Men att du på nyliberala grunder (det där med "partibok" tror jag inte ett skit på) avfärda hyresrätten generellt är tämligen dumt och kortsiktigt.
Ibland kan det dessutom vara skönt att slippa äga. Kolla in detta aktuella nyhetsklipp - se den som en symbolisk metafor för detta att bygga sin bolycka på lösan sand:

www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/
utrikes/article6167219.ab

Anonym 2: "Ja, tiderna och förutsättningarna förändras. Men alla vill inte inse det."

I det riktigt stora perspektivet (alltså långt ovanför miniatyrfrågan om du personligen ska tjäna pengar på ditt boende, eller inte) så visar väl livet självt, de alltmer allvarliga konsekvenserna av ett samhälle/en värld som i allt högre grad styrs av kortsiktiga, egoistiska och egennyttiga intressen. Oavsett privata eller statliga förtecken.

På något sätt måste var och ens indeviduella nödtorft bli var och ens gemensamma uppgift att lösa. Det sistnämnda kan förvisso avfärdas som "naivt" - men kanske mest av dem som i dag "tror sig vara de första", men som i framtiden ska visa sig "bli de sista".

Anonym sa...

Ensam i en liten hyresrätt.......

Anonym sa...

Jag syftade på att dom uppenbarligen har trott att systemet med allas rätt till ett hyreskontrakt/bostad har fungerat under denna tid.
Anonym 1

Verkligheten sa...

Kolla på farbror frej - idel koleriska och politiskta utbrott.

Heeeela världen är emot honom, men de hindrar honom inte att hävda att HAN har rätt och alla andra har fel.

Spännande

Gunnar, Södermalm sa...

Anonym sa...
Ja, tiderna och förutsättningarna förändras. Men alla vill inte inse det. Det finns grannar till mig som tror att alla våra barn kommer att tilldelas varsin hyresrätt på Södermalm, bara Allmännyttan får vara kvar. Förmodligen har de själva fått sina hyreskontrakt gratis!

----------

Precis - och stackars deras barn, de är superlurade. Mest av HGF eller av sina föräldrar?

farbror Frej sa...

Att bemöta korta känslobaserade åsikts-inlägg är bortkastad tid. Ärligt talat: nivån är så låg och kravlös att det känns pinsamt att ens göra ett försök.

Drabbad sa...

farbror Frej sa...
Att bemöta korta känslobaserade åsikts-inlägg är bortkastad tid. Ärligt talat: nivån är så låg och kravlös att det känns pinsamt att ens göra ett försök.
-------

Är du Johan Johansson på Linjalen? Låter så - man känner igen översittartonen (och avsaknaden av verklighetsförankring)

Johanna Johansson, södermalm sa...

Lustigt att man på HGF drar slutsatsen att avsaknaden bostadsbyggandet är ett resultat av att bostadsfrågan inte diskuteras.

Alla vet ju att det är hyressystemet som gör att ingen vill bygga.

Och lustigt att man ger sig på ombildningarna som är just en lösning av stilleståndet på byggsidan.

tanken är att man skall bygga nytt för pengarna. Just det - hyresrätter. öka nettot.

Avhjälpa problemet.

Men hgf kör på i gamla spår. Hyresförhandlingsmonopol, ingen rörlighet, motverka allt som kan störa monopolet. Skydda egen makt. Skydda egna pengar.

OCH såklart - GNÄLL på lösningarna.

Drabbad student, Stockholm sa...

Extrem bostadskris hotar höstens studenter

Publicerad: 23 juli 2010, 13.26. Senast ändrad: 23 juli 2010, 13.46

Nybörjarstudenterna kommer att vara rekordmånga i höst. De ska ut på en redan överfull studentbostadsmarknad, och tecknen tyder på att studieglädjen kan solkas när bostadskrisen bland studenter ser ut att bli värre än någonsin.

I Stockholm har kön fördubblats på tre år, och tiden i kön har fyrdubblats

"– Problemet förvärras av att den vanliga bostadsmarknaden i Stockholm inte fungerar, vilket minskar möjligheten för studenter i kön att hitta annat boende, säger Ann-Sofie Sääf, vd på Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB)."

(kommentar) En ICKE fungerande bostadsmarknad som Hyresgästföreningen i högsta grad är ansvarig och medskyldig till att skapa.

På samma sätt som man nu motarbetar alla initiativ som verkar för att LÖSA problemet. Exempelvis ombildningar och där på följande nybyggnationer.

http://www.svd.se/naringsliv/bostad/extrem-bostadskris-hotar-hostens-studenter_5031173.svd

farbror Frej sa...

Saxat ur SVD-artikeln som den "drabbade studenten" ovan hänvisade till:

Citat: "Ett annat problem är att studentbostäder inte anses lönsamma att bygga, eftersom man inte kan ta för hög hyra."

Observera ordvalet "inte kan"! Det är inte så att att man inte FÅR ta ut högre hyra. Saken är den att man inte KAN, eftersom genomsnitt-studenten helt enkelt inte har RÅD att betala, exempelvis 5500-6500 kr i månaden, som fallet är med nybyggda hyresettor för arbetande icke-studenter.

Och märk att 5500-6500 kr/mån anses för "låg" och "olönsam" hyra, då det uppenbarligen inte byggs tillräckligt TROTS dessa hyror. OM nu allt verligen hänger på hyresnivån.

Så hur ska problemet lösas?

Ju större andel av nettolönen som går åt att betala växande bostadskostnader, ju mindre andel blir över till att via konsumtionen hålla det övriga näringslivet under armarna. Särkilt framöver när reallönerna inte kan förväntas växa längre, bl.a. på grund av statsfinaniella problem i Europa, Usa och Japan.
Och sjunker konsumtionsförmågan, så sjunker efterfrågan, och näringslivet måste dra åt svångremmen och sparka folk. Vi kommer in i en så kallad "ond cirkel".

Så återigen - hur ska problemet lösas?

Anonym sa...

Bror sa...
För den som har råd finns studentbostäder till förmedling via Stockholms stads bostadskö:

Sjukhusbacken 24 — Södermalm

• 2 rum
• 56 m²
• 8 644 kr/mån
• Inflyttning:2010-11-01
Fastighetsägare: Svenska Bostäder

Det finns även 3 rok i Vasaparken för
20 000 kr/mån.
Så problemet är kostnaden och inte behovet av bostad.

bästa från bror.s@comhem.se

farbror Frej sa...

Johanna Johansson: "tanken är att man skall bygga nytt för pengarna. Just det - hyresrätter. öka nettot."

Tanken är en sak - verklighet en annan. Politikerna har väl inte använt utförsäljningspengarna på det sett som du beskriver? Bara en mindre del har gått till bostadsbyggande, och bara en mindre (av den mindre delen) har gått till hyresrättsbyggande. Särskilt de borgeliga har utifrån ideologiska utgångspunkter tyckt att hyresrätten varit överrepresenterad i Stockholm, på bekostnad av bostadsrätten. Man har sett det som politiska uppgift att omfördela proportionerna lite. Och det är väl innerst inne i samklang med vad du Johanna också tycker, eller hur?

Anonym sa...

FARBROR FREJ DU HAR RÄTT OCH HANDELSKAMMAREN FEL???

MVH
JONAS

http://di.se/Artiklar/2010/7/23/211472/Handelskammaren-Bostadsbristen-hotar-Stockholms-utveckling/

farbror Frej sa...

Naturligtvis har Handelskammaren fel. Vad? Menar du att HK skulle stå för höjden av klarsynthet och objektivitet? Menar du att vi "stå givakt" bara för att några slippsnissar kommer med ett politiskt/ideologiskt vinklat yttrande i bostadsfrågan?

Läs läsarkommentarerna till artikeln så kan du se att problemets lösning inte är så samlad och självklar - ens för DI:s mestadels borgeliga läsarskara.

Anonym sa...

Du har rätt farbror frej, du är bättre än alla slipsnissar, politiker och förståsigpåare tillsammans. Varför är inte du statsminister? Då kunde vi alla få en hyresetta att bo i hela livet!

Med vänlig hälsning
Jonas

Anonym sa...

Farbror Frej - analysens mästare.

....Konstigt att du inte sitter på en plats där din skarpsynt hjärna och ditt kunnande spelar roll.

farbror Frej sa...

Bästa anonymisar. Koncentrera er på att argumentera i sakfrågan - inte på att distans-diagnostisera indevider.

Numera fd medlem i HGF sa...

Vart finns WikiLeaks för Hyresgästföreningen?

Det borde läcka mer om deras svek mot hyresgästerna och övergreppen på Stockholmarna i ombildningsfrågan.

I Skottet på Södermalm samlade 77 av HGF's medlemmar in en namnlista och en protest mot hyresgeästföreningens stämning mot ombildningen i fastigheten.

HGF har 105 medlemmar totalt i fastigheten.

Trots detta valde HGF att stödja 4 personer (3hushåll) mot de boendes vilja och gick till tingsrätten

Det är övergrepp på demokratin. Vart finns Wikileaks och debatten?

Anonym sa...

vi har fattat att ni är arga på Hgf för hur de hanterade frågan nu. kan vi slippa tjötet?

farbror Frej sa...

"Det är övergrepp på demokratin."

Det HADE varit ett övergrepp om alla parter hade varit överens om det korrekta i röstresultatet 77/105 - men att Nej-sägarna ville driva process i alla fall.

Men nu ÄR tydligen inte alla överens om att det gått korrekt till. Och då är det i linje med demokratiska spelregler att man ska kunna driva saken vidare.

Vad kvalificerade majoriter om 51% beträffar:

Minister Odell avstod från att driva en sänkning av regeln om 67% röstmajoritet, till exempelvis 51%. De ekonomiska förutsättningarna för BR-medlemmar med en sådan 51%-seger i ryggen, skulle helt enkelt bli FÖR osäkra och dåliga ansåg han.

boende i skottet sa...

farbror frej - du är ute och cyklar

i skottet har man 2/3 majoritet vid 2 olika stämmor. En av dessa är klandrade av 3hushåll/4 personer. hyresgästföreningen stödjer juridiskt.

Huset har 252 lägenheter och 16 lokaler.
Bostadsrättsföreningen har ca 200 medlemmar

hyresgästföreningen har 105 medlemmar i huset.

77 av HYRESGÄSTFÖRENINGENS medlemmar protesterade mot hgf stöd för stämningen. alltså 73% av deras EGNA medlemmar protesterade skriftligen mot deras agerande.

Åndå väljer hgf centralt att gå emot 73% eller 77 av sina EGNA medlemmars vilja och istället stödja 3-4 personer.

DÄR har du skandalen och övergreppet på demokratin. det är inte de egna medlemmarnas vilja som hgf jobbar för - det är något annat.

Sannolikt egen makt och pengar. Medlemmarna och deras egna vilja blir subjekt.

Så farbror frej - du missar både poängen och fakta.

Urban sa...

Det är sanslöst att inte media gör en ordentlig granskning av HGF:s verksamhet! När de inte lyssnar på de egna medlemmarna, vem ska dessa då vända sig till.

Anonym sa...

Det vore önskvärt med en utvärdering av hyresrättens fördelar, slippa köpa/ta lån, oroa sig för ränteläget, känna trygghet inför smärre reparationer i lägenheten.
Beträffande Hyresgäst.för:s styrelse. En ändring av stadgarna bör göras. Endast hyresgäster bör ingå.
För övrigt så får hyresrätten bära sina egna kostnader - har inga subventioner/avdrag idag som övriga boendeformer. Gunilla Skoglund

Peter Svensson, Skarpnäck sa...

Anonym sa...
Det vore önskvärt med en utvärdering av hyresrättens fördelar, slippa köpa/ta lån, oroa sig för ränteläget, känna trygghet inför smärre reparationer i lägenheten.
Beträffande Hyresgäst.för:s styrelse. En ändring av stadgarna bör göras. Endast hyresgäster bör ingå.
För övrigt så får hyresrätten bära sina egna kostnader - har inga subventioner/avdrag idag som övriga boendeformer. Gunilla Skoglund
------------------

Denna är redan gjord av både Hyresgästföreningen och fastighetsägarna.

Båda kommer fram till att bostadsrättsforen är billigare för de boende. Och då även vid normalt ränteläge.

Vill minnas att undersökningen gjordes 2003 och eller 2006. OCh sämre har det ju inte blivit i bostadsrätt sedan dess.

Barbro - kan du inte lägga ut länken till er undersökning där ni klargör att bostadsrätt är billigare för de boende än hyresrätt.

Många medlemmar vill veta

Anonym sa...

www.skottet2.se

Stefan, Bagarmossen sa...

Anonym sa...
Det vore önskvärt med en utvärdering av hyresrättens fördelar, slippa köpa/ta lån, oroa sig för ränteläget, känna trygghet inför smärre reparationer i lägenheten.
Beträffande Hyresgäst.för:s styrelse. En ändring av stadgarna bör göras. Endast hyresgäster bör ingå.
För övrigt så får hyresrätten bära sina egna kostnader - har inga subventioner/avdrag idag som övriga boendeformer. Gunilla Skoglund

----------

Precis - den utredningen är redan gjord. Det är billigare i bostadsrätten.

Bostadsrätten är även den dominerande boendeformen nu.

Men jag håller med Gunilla - stadgeändringar för -och utkrävt ansvar av ansvariga på HGF krävs nu.