17 juli 2010

Bostadsdebatt på Newsmill


Glad midsommar skrev jag och bifogade lite blommor. Inget mer än så skrev jag i det senaste blogginlägget. Denna lilla midsommarhälsning har hittills lett till 133 kommentarer. Inte ett enda handlar om midsommar


Min blogg har nämligen av någon outgrundlig anledning förvandlats till ett debattforum. Min blogg är en blogg så jag föreslår att alla som vill debattera flyttar över sina inlägg till ett lämpligt debattforum.


Just nu pågår det en intressant bostadsdebatt på Newsmill delta i den.


Det kommer jag att göra.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Barbro, den enda bloggaren som inte vill ha trafik, besök eller debatt.

Varför bloggar du då?
Mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Jonas , jag bloggar för att få trafik, besök och debatt. Men en blogg är en blogg och inget allmänt debattforum där det inte finns någon som helst koppling mellan det jag skriver på bloggen och den debatt som förs. Som du säkert kunnat konstatera så är många av de som gör inlägg inte ett dugg intresserade av att kommentera eller föra debatt om det jag skriver om. Synd tycker jag. Jag tycker också att det är tråkigt med alla dessa anonyma skribenter som inte kan stå för sina åsikter och som inte är ett dugg intresserade av debatt utan har en väldig förkärlek för personagrepp och ett mindre intresse för den fråga som avhandlas.

Anonym sa...

Den som är med i leken får leken tåla. Att blogga är ju att be om personangrepp och urspårade diskussioner. Det vet ju varenda tonåring.

Mvh
Jonas

Numera FD medlem! sa...

Tack Jonas för dina knivskarpa reflektioner :)

Och sedan kan man notera att både Barbro och Terje nu, på inrådan av dyra PR-konsulter, ändrat inställning till bloggandet.

Tydligen är det nu något personligt, utan knytning till Hyresgästföreningen och något som alla vi arga skall hålla oss ifrån.

Varför har ni ens en blogg om ni inte klarar debatt och granskning?

OCh vad säger alla andra medlemmar om att ni nu sitter och "privatbloggar" på betald arbetstid?

Sten, Södermalm sa...

Barbro kör en klassisk "finta höger - spring vänster".

Titta på och skriv på den dääääär bloggen.

Jobbigt med att folk tycker annat än du va Barbro? Och jobbit att det uppdagas att ni inte bara bedrivit okynnesstämningar i Tingsrätten mot brf föreningar... men nu även att det är ERA medlemmar som får betala notan.

Du förstår.. försäkringsbolagen vill inte betala för era politiska stämningar

farbror Frej sa...

Jonas: "Att blogga är ju att be om personangrepp och urspårade diskussioner. Det vet ju varenda tonåring."

Är DU är väl ingen tonåring? Så DU kan väl föregå med gott exempel. Eller?

Det blir ofta generande tydligt hur djupt ointresserade många av de BR- och ombildningsentusiaster som kommenterar här, egentligen är av bostadspolitik i ordets kollektiva och framåtblickande bemärkelse.

Det handlar ofta, igen och igen, om den egna PRIVATA situationen. Vilken hästhandlarmässigt god bytesaffär det tycks utlova för en SJÄLV. Med ständiga tillbakablickar och hänvisningar till hur det HAR varit. Och/eller gnäll om struliga ombildningar där det EGNA ojandet står i fokus.

Dessutom är känns diskussionen ofta intellektuellt oärlig. Folk fegar ur, igen och igen.

Om någon exempelvis argumenterar för marknadshyror som en metod att bygga bort HR-bristen för unga - och man motargumenterar att 5500-6500kr PLUS ett imaginärt marknadshyre-påslag ovanpå det, inte är en realistisk lösning för unga mambos/föräldraboende - särskilt inte i en tid där 20-25% ur samma grupp är arbetslösa - ja, då blir diskussionen liksom hängande i luften. Man fegar ur.

Om någon annan hävdar att ombildandet av någon större och modernare hyresfastighet innanför tullarna år 2009-2010, ledde till 60% lägre boendekostnad (inkluderat 100% belåning) - och man ifrågasätter, och ber om enkla bakgrundsfakta, hänvisar till TV-nyhetsklipp, så fegar vederbörande ur. Diskussionen följs inte upp.

Så där håller det på. Personligen tänker jag inte kommentera sådana självupptagna och självcentrerade inlägg längre. Antingen ska det handla om bloggämnet, sett ur ett kollektivt framåtblickande perspektiv - eller så får det vara.

Alla vi drabbade sa...

Tack farbror frej! Skönt!

Barbro Engman sa...

"Att blogga är ju att be om personangrepp och urspårade diskussioner." Nix Jonas, det finns ingen som helst anledning att acceptera vare sig personangrepp eller urspårade diskussioner. Varför i herrans namn ska man acceptera det?

Barbro Engman sa...

Numera fd medlem levererar ett för anonyma kommentatorer typiskt inlägg: " Och sedan kan man notera att både Barbro och Terje nu, på inrådan av dyra PR-konsulter, ändrat inställning till bloggandet."
Det kan man inte alls notera för det har inte varit några dyra PR konsulter inblandade. Hur kommer det sig att man tycker att man kan kasta ur sig vad som helst som man uppenbarligen inte har den blekaste aning om? Är denna kommentar till för att föra bostadsfrågan framåt eller är den bara illvillig?

Barbro Engman sa...

Sten på södermalm vem det nu är skriver "Jobbigt med att folk tycker annat än du va Barbro?" Nä inte ett dugg. Jag har varit aktiv i föreningslivet sedan jag var 14 år det är snart 50 år sedan. Om jag hade tyckt att det var det minsta jobbigt med folk som har andra åsikter hade jag absolut inte engagerat mig i föreningslivet och politiken. Då hade jag läst böcker, kollat på TV, gått på konstutställningar och skrivit anonyma bloggkommentarer

Lena sa...

Det värsta Barbro, är att det kanske inte finns NÅGONSTANS där man som medlem (hyresgästmedlem) kan diskutera saker alls?!
Förut har det varit helt öppet att diskutera saker både på din och Terjes blogg, och ni har svarat så gott ni kunnat.
Men nu när det blivit så HETT med ombildningsfrågor och att NI har FÖRLORAT i tingsrätten är det helt plötsligt helt ointressant att ge sig in i diskussioner.
Se till att skaffa ett forum på Hyresgästföreningens hemsida där folk kan skriva OM VAD DE VILL!
Vi är trots allt era medlemmar och både du och Terje har en hög position, och jag tycker på något sett att det är "dåligt" av er att inte möte era medlemmar.
Men det är ju som sagts tidigare, många som lämnar er...och fler lär det bli!
Tack för ordet, ha en trevlig semester Barbro!

Terje sa...

Hej Lena.
Svar på frågor skriver jag löpande men nu vill också jag ha semester. Många frågor är sådana som rör enskilda ärenden och då blir det svar av mer generell natur. Bloggen är en blogg och den som vill ha svar på frågor kan med fördel vända sig till de som är berörda. Då slipper jag bli anklagad för att ge allmänna svar och att svaren är politiska och generella.
När det gäller att inte möta medlemmar så är det påståendet eller sanningen som föranleder mig (och jag tror även Barbro) att ställa en fråga till dig nämligen på vad du grundar ett sådant påstående?
Terje

Barbro Engman sa...

Lena, du ägnar dig också åt att kasta ur dig påståeenden som exempelvis att "många lämnar föreningen och fler lär det bli".Är din avsikt då att få en diskussion till stånd om medlemsutvecklingen eller är det bara något som du tycker att du vill slänga ur dig så där utan vidare? För så är det ofta i bloggkommentarernas värld.Du tycker också att du utan vidare kan påstå att vi "plötsligt tycker att det är ointressant att föra diskussioner". Det tycker vi inte alls. Det är just diskussion jag har efterlyst och mindre av anonyma bloggkommentarer där de anonyma inte alls är intresserad av att föra någon diskussion utan av att få recensera andra människor. Men diskussionen om ombildningar, som engagerar långt ifrån alla medlemmar, var som mest intensiv innan tingsrättens dom. Nu har domen kommit och då är det väl inte särskilt konstigt att diskussionen avtar? Du måste komma ihåg att hyresgästföreningen omfattar hela landet och att de allra flesta inte alls känner igen sig i eller är intresserade av den debatt som förs av ombildningsivrarna i Stockholm.På min blogg pågick en intensiv diskussion om de nya villkoren för allmännyttan och hyressättningen. Vi flyttade den då till en särskild debattsida för att ge den större utrymme än vad bloggen kan ge.Vi kommer givetvis att ge utrymme för debatt och diskussion för det är det ingen som har något emot. Det åtminstone jag har väldigt svårt för är alla dessa anonyma som inte törs stå för sina åsikter och som tycker att de kan slänga ur sig precis vad som helst oavsett om det är korrekt eller inte. De har inga krav på sig själva, inget civilkurage och tycker inte att de behöver kunna redovisa något som helst underlag för sitt tyckande. Det brukar vara samma personer som ställer väldigt höga krav på andra.Det vore väldigt bra om vi kunde hjälpas åt att föra en diskussion om just bostadsfrågan.

Anonym sa...

Jonas har rätt. Dom som skriver här är bara ute efter att få ge personangrepp och urspårade diskussioner. För övrigt tycker jag att Barbros svar här ovan är mycket träffande.
Maggan

Michael sa...

Hej!
Ett bra sätt är att svara i den ton man önskar ha i sin blogg och inte som Barbro och Terje tyvärr svarade här.

MEN fortfarande är många mycket oroliga över kommande situation med hyreshöjningar och den hittills hemliga "Stockholmsmodellen", vi har inte fått någon grundlig information alls, utan hänvisas till "framtiden får visa om det blev bra eller dåligt". 

Ni hänvisar till den nya hemsidan som inte ens har "nyheter" och söker man på en aktuell fråga ex. Stockholmsmodellen så finns inga svar....

Var vill ni att vi skall finna svar, diskutera samt bolla frågor med någon som lyssnar på oss, utan vi blir bara hänvisade vidare till nästa hemsida eller bloggområde detta är oroande att ni inte vill ge raka svar men kanske inte så konstigt eftersom de flesta märker på vilken sida ni verkligen står nu när hyresgästföreningen inte bryr sig och sitter och håller hand med fastighetsägarna. Ni har ju kommit överens med fastighetsägarna om hyreshöjningar på bef. lägenheter mot att de slutar sälja ut så ni tappar medlemmar. Detta gynnar bara hyresgästföreningen samt fastighetsägarna tyvärr inte era medlemmar vilket borde ju vara syftet?! Eller hur?

Mvh

Michael

Sofia Lennartsson Kungsholmen sa...

Hyresgästföreningen är en organisation från en svunnen tid. Därav svaren och attityden till medlemmar och fågeställare.

Precis som Michael ovan och många andra skriver "hemliga stockholmsmodellen".

Det är beklämmande att HGF lägger fram ett så omfattande förslag utan att ha analyserat det innan eller kunnat redogöra för effekterna av det.

Idel "klappar på huvudet" till de som frågar och vill veta. De drabbade alltså...

Knytningen "Motverka ombildningar" och nya hyresystemet blir allt mer tydligt. Det är viktigt för HGF att lägga en rökridå här och mörke effekterna av Stockholmsmodellen så länge som möjligt - annars komme alla att ombilda.

De senaste åren har hyrorna dragit iväg och hyresgästföreningens sk "förhandlingsarbete" har varit tydligt och uppenbart illa skött.

Runt 3% i hyreshöjning om året i Stockholms innerstad flera år i rad vittnar om att man inte lyckats bra alls.

Samtidigt sätter man sig på de boendes vilja att ombilda - nu när Hyresgästföreningen (och hyresrätten?) misslyckats så kapitalt att lösa boendefrågan. Och rimliga boendekostnader.

Men på HGF är allt som vanligt. Lönen flyter in. Konferenserna duggar tätt. Och på bloggarna ska de f-n inte ställas några jobbiga frågor..

Om nu ens hyresgästföreningen skall finnas kvar så måste den i grunden förändras.

Bli mer medlemsorienterad, mindre politiskt och även bli en organisation av ombud som är fötroendevalda... inte en pamporganisation med löner till toppen på 60.000 - 100.000 kr i månaden och frikostiga fallskärmar.

Man måste tillbaka till sitt uppdrag och till arbetet att verka för medlemmar. Inte vara politiskt och måtverka och nedgöra medlemmar.

Och inte cencurera fri debatt.

farbror Frej sa...

Sofia: "Det är viktigt för HGF att lägga en rökridå här och mörke effekterna av Stockholmsmodellen så länge som möjligt - annars komme alla att ombilda."

Resten av ditt inlägg får någon annan kommentera. Jag hakar endast upp mig på din något troskyldiga inställning, att en ombildning i Kungsholmen år 2010, på något sätt skulle kunna GARANTERA en långsiktigt måttfull utveckling av dina boendekostnader. Vad får dig att tro det?

Återigen; youtube-sök "Bostadsrätt kan bli lånefälla" samt "Höjda avgifter väntas för boende i Ringen".

Det intressanta är inte situationen för de specifika föreningarna, utan vad som sägs liksom i förbigående:

"Att bostadsrättsföreningar lånar till driften [för att få ner månadavgiften] har de senaste två åren blivit mycket vanligt (!) enligt Sverigets Bostadsrättscentrum (SBC)."

Björn Alfredsson: "Det här är helt vansinnigt. Att låna till löpande konsumtion; till driftkostnader är aldrig en bra affär" [... ] Det sätter en standard på något vis, för bostadsrättsombildningar, som är väldigt olycklig."

Barbro Engman sa...

Micheal skriver "den hittills hemliga "Stockholmsmodellen", vi har inte fått någon grundlig information alls, utan hänvisas till "framtiden får visa om det blev bra eller dåligt". Det finns inget hemligt över Stockholmsmodellen. För några veckor sedan fick till exempel alla medlemmar hem en broschyr i brevlådan där Stockholmsmodellen beskrivs. Det vore synnerligen oansvarigt av Hyresgästföreningen att sätta en modell i sjön som man inte analyserat ordentligt. Det är det arbetet som pågår nu. Grunddragen i modellen är däremot givna nämligen att hyran ska sättas efter bruksvärde. Hyresgästföreningen i Stockholm har dessutom haft ett stort antal offentliga möten där alla bjudits in och där Stockholmsmodellen presenterats.Den har diskuterats på längden ch tvären vid många tillfällen i förhandlingsdelegationer, föreningsstyrelser och som sagt på medlemsmöten.

Barbro Engman sa...

Michael du tycker att det är viktigt att man använder ett bra tonläge. Jag håller med dig om det och då undrar man lite över varför du skriver "Ni har ju kommit överens med fastighetsägarna om hyreshöjningar på bef. lägenheter mot att de slutar sälja ut så ni tappar medlemmar. Detta gynnar bara hyresgästföreningen samt fastighetsägarna tyvärr inte era medlemmar vilket borde ju vara syftet?! " Vad är det där förslags påståeende? Det finns väl inga som helst skäl till att vi skulle göra några sådana "uppgörelser". Dessutom skulle väl trycket från hyresgästerna att ombnilda ta ännu större fart om fastighetsägarna skulle få höja hyrorna hur de ville. Det finns ingenting som kan gynna Hyresgästföreningen och missgynna hyresgästerna. Hyresgästföreningen är det samma som sina medlemmarna. Alla beslut i Hyresgästföreningen fattas av medlemmarna. Tusentals medlemmar sitter i förhandlingsdelegationer, föreningsstyrelser, regionstyrelser, lokala föreningar, förbundsstyrelse, förbundsstämma mm. Det är de som fattar samtliga beslut om allt ifrån hyresuppgörelser till bostadspolitiskt program.

Barbro Engman sa...

Sofia lennartsson skriver att "Det är viktigt för HGF att lägga en rökridå här och mörke effekterna av Stockholmsmodellen så länge som möjligt - annars komme alla att ombilda" Det finns väl inga som helst skäl till att lägga rökridåer. Framtagandet av Stockholmsmodellen kommer att ta sin tid. Den måste ta sin tid och den måste involvera många innan den är knådad och klar. Jag förstår inte riktigt varför du och andra inte tycker att det är bra. Det vre väl inte särskilt bra att börja tillämpa en modell som inte är ordentligt framjobbad och analyserad innan den sätts i sjön? Alla som har velat skaffa sig kunskap om grunddragen i modellen och hur Hyresgästföreningen i Stockholm arbetar med den har haft rikliga tillfällen. Det har varit en hel radda medlemsmöten och öppna möten på regionkontoret där alla har haft chans att ta del av hur modellen arbetas fram. Härom vecka fick också alla medlemmar i Stockholm en särskild broschyr med namnet Stockholmsmodell som beskriver hur den är uppbyggd. Det finns väl ingen anledning att kalla det rökridå?
Hyresgästföreningen har dubbelt så många medlemmar som vi hade på 70 talet. Lena, det finns ingen som censurerar någon som helst debatt.

Andreas sa...

Så Barbro, du förstår alltså inte hur folk kan undra över att en modell klubbas innan den är färdig?

Jag blir alldeles matt.

Det är ju det här som är hela essensen i kritiken. Stockholmsmodellen har klubbats igenom innan någon kan lämna några tydliga besked om vad den kommer att innebära.

Och du förstår inte vad folk är upprörda över!?

Återigen. Mållös.

Skulle jag teckna en överenskommelse som potentiellt kan få ENORM betydelse för tusentals människors ekonomi, utan att exakt veta vad den innebär, och sen avfärda kritiken, frågorna och osäkerheten med:
- ni har fått information om grunddragen för modellen
- Lita på mig, det kommer bli bra

Då hade jag kastats ut från min arbetsplats med huvudet före utan pardon.

Vad är det som är så svårt att förstå med detta?

Anonym sa...

Angående höjda avgifter i Ringen, kolla inte bara youtube. Kolla vad dom har för avgifter!!! Föreningen har sanslöst god ekonomi och avgifterna är superlåga. 600 kr för en femrummare, som nu fått höjas till en dryg tusenlapp pga en rättsprocess.

Anonym sa...

Ja dom som köpt i Ringen har gjort en sanslös bra affär, verkligen! Låga avgifter om man bor kvar vill man flytta så kan man sälja med mycket STOR vinst.
Grattis till dom! Dom som är hyresgäster där har över 9.000 i hyra för en 5:a.

Anonym sa...

Ja verkligen, jag bor i Ringen och är så besviken att jag inte köpte, har nästan 10.000 i hyra och har grannar som sålt och gjort enorm vinst och köpt hus för dom pengarna.
Men är huvudet dumt, så får man stå sitt kast...hyran bara höjs och höjs. Snart har jag inte råd att bo kvar!

Anonym sa...

Ja verkligen, jag bor i Ringen och är så besviken att jag inte köpte, har nästan 10.000 i hyra och har grannar som sålt och gjort enorm vinst och köpt hus för dom pengarna.
Men är huvudet dumt, så får man stå sitt kast...hyran bara höjs och höjs. Snart har jag inte råd att bo kvar!