25 juni 2010

GLAD MIDSOMMAR


124 kommentarer:

Anonym sa...

Ni krävde ett avgörande i tingsrätten.
Ni fick ett avgörande i tingsrätten.

Men enligt Terje Gunnarsson i en intervju i Sveriges Radio är det fel också.

Vad kräver Hyresgästföreningen? Att få skriva lagen själv?

/Sten, 67 år

HGF gisslan i Stockholm sa...

Brf Ånghästen kan naturligtvis andas ut och glädjas åt tingsrättens.

men alla vi andra som hålls gisslan i olika BRF av HGF i politiska processer i tingsrätten kan inte andas ut eller vara lyckliga

Därtill är boendet dyrt. Dels pga räntorna, men framförallt på grund av det nya hyresystemet. I Stockholm får vi även "extra dyrt boende" pga Stockholmsmodellen.

// En av HGF's gisslan

farbror Frej sa...

"Vad kräver Hyresgästföreningen? Att få skriva lagen själv?"

Ett tingsrättsbeslut i svarande-sidans favör innebär inte att kärande-sidans uppfattning därmed måste hjärntvättas till att tycka exakt som det version tingsrätten kom fram till. Det innebär endast att man antingen måste acceptera och ge upp, eller försöka driva sin sak vidare i hovrätten.

Att vilja driva en sak vidare i hovrätten, handlar i sin tur inte om att "få skriva lagen själv", utom om att vilja TOLKA lagen annorlunda, i skenet av eventuella nya indicier och fakta i målet. Lite skillnad.

Abacus sa...

Tänk om HGF kunde driva detta vidare till hovrätten. Så att sådana tolkningar som gjorts ang. fallet Lådkameran kan undvikas i framtiden...

Anonym sa...

Farbror Frej:
Med Hyresgästföreningens absurda material får de inte ens prövningstillstånd i hovrätten.

Rättshaveristerna i hgf har gjort bort sig...
Igen.

Andreas sa...

Farbror Frej:

HGF ansåg sig ha rätt i avseendet att de tolkade lagen utöver vad som de facto är skrivet i lagen. Lådkameran och dess ombildningskonsult följde föreskrifterna så som det står skrivet i lagen, inget annat.

Att HGF påstår att man gjorde en annan tolkning av lagen blir extra häpnadsväckande när man var referensinstans när nämnda lag var uppe för justering (det är folkbokföringslagen vi pratar om nu), och dess egen representant, dåvarande chefsjuristen, ville inte ställa sig bakom ett krav på faktiskt boende en viss tid, utan ansåg att det skulle räcka med att vara folkbokförd på adressen.

Detta går att läsa om i förarbeten, det går även att läsa att det "kan komma att missbrukas" men att straffansvaret skall följas upp enligt straffskalan som är applicerbar enligt folkbokföringslagen. Det är också exakt vad tingsrätten säger i sin dom. Lätt förenklat kan man sammanfatta att de konstaterar att det som står i lagen är enbart ett krav på folkbokföring och ej på faktiskt boende. De konstaterar även att det inte är bevisat att personen i fråga inte var faktiskt boende på fastigheten som påståtts, så Terjes uttalande till Sveriges Radio blir än mer hårresande då han å HGFs vägnar dömer en person som tingsrätten anser oskyldig. Var tog rättssamhället vägen?

Att HGF först som remissinstans säger nej till ett krav på faktiskt boende och sedan stämmer föreningar i domstol för att de säger sig "göra en annan tolkning" är inget annat än rena haverist-fasonerna!

Anonym sa...

Hgf har verkligen trasslat in sig i vad de sagt tidigare och vad de säger nu...

Riktiga rättshaverister är de sannerligen.

Och paniken blir bara större i takt med att medlemmarna sticker.

Hgf anställer medlemsvärvare med 100% provisionslön för att förvissa sig om aggressiva värvare.
Panik? Skulle tro det, va...

Aldrig mer medlem sa...

Det är nutidshistoria som skrivs. Närmare bestämt HGF dödskamp vi ser... en tidigare bra folkrörelse, men som nu tappat kontakten med både medlemmar och uppdrag.

Nu är det girigheten och makttörsten som driver på i HGF. och det är tydligt.

Anonym sa...

Varför köper ni inte en bostad på den öppna marknaden, så slipper ni allt som har med politik att göra? Just ja...då blir det ju inget klipp.

Tänk först - tala sedan tack! sa...

Anonym 28 juni 2010 10.14

Ja att ha hyresrätt är ju absolut inget klipp. Inte ens vid normal ränta.

Vakna till nu va?

Hyresgäst idag står för höga boendekostnader, inget inflytande över boendemiljö, av HGF bortförhandlat underhåll etc etc. Listan kan göras lång.

Visst betalar du själv i bostadsrätten, men det är till dig själv och du får det som du vill. Till en självkostnad.

Och vad i hela fridens namn är det du säger "Just ja...då blir det ju inget klipp." - vad är det för fel med att göra ett klipp? Är du avundssjuk?

Betänk då att det "klipp du gnyr över" frigör pengar för Stockholm att bygga nytt - något som inte skett innan. Vill du verkligen beröva möjligheten till boende för alla som behöver det?

Sluta vara bitter och bakåtsträvare tack.

farbror Frej sa...

"...utan ansåg att det skulle räcka med att vara folkbokförd på adressen."

I en s.k. öppen votering där varje enskild fysiskt närvarande förstahandskontrakts-hyresgäst får säga JA eller NEJ - en i taget - inför samtliga berörda (och bli vederbörligen avprickad i protokollet) så blir det nästan aldrig något tjafs.

(vilket är mer än vad man kan säga ifall det blir ett knappt nej-beslut. DÅ ska därimot arrangeras nya omröstningar igen och igen, tills beslutet blir "det rätta").

Det blir bara tjafs när det ska smusslas och trixas med skohorn för att ombildningen med nöd och näppe, ska gå igenom.

För övrigt förstår jag inte det attraktiva att köpa, även ifall exempelvis hela 30% ställer sig utanför som "resthyresgäster". Det riskerar ju att bli en ekonomiskt svag förening, med hög skuldbelastning - särskilt om ombildningen genomförts i det dyra Stockholm.

Särskilt också ifall mer än 30% av de som röstade JA, sedan säljer och sticker inom 18 månader - och ersätts av nya medlemmar som lånebetalar till fullt marknadspris.
I min förra fastighet i Solna (där jag hyrt i över 18 år) sålde och stack över 40% efter ovannämnda korta tidsperiod. Men nu kom jag kanske lite bort från ämnet.

farbror Frej sa...

"av HGF bortförhandlat underhåll"

Det där låter lite för dumt för att vara sant. Själv hyr jag hos Signalisten i Solna, och de har en minsann en underhållsplan, med målning/tapetsering vart 10:e år och golvrenovering vart 20:e.

"Visst betalar du själv i bostadsrätten, men det är till dig själv och du får det som du vill. Till en självkostnad."

Men hördu! De flesta har faktiskt inte råd med att kontantbetala lägenheten, för att därefter endast betala månadsavgiften. Man lånar pengar, och därmed har man som BR-gäst, också en fördyrande mellanhand att betala till; Banken. Samma gäller det gemensamma fastighetslånet.

Andreas sa...

Farbror Frej: Noterar att du inte bemöter några av våra konstateranden, t ex om att följa lagen eller ej. Däremot så antyder du att det smusslas och trixas. Vi har från föreningens sida under processens gång varit väldigt öppna och tydliga med exakt vad det är i samband med röstningen som klandrats av motparten och vad som faktiskt skett. Nu har även tingsrätten fått göra sin bedömning och de har också kommit fram till att inga oegentligheter har förekommit. Vi skulle uppskatta om smutskastningen i denna fråga kunde upphöra då vi hela tiden försökt göra rätt för oss och nu även fått rätt i domstol.

Det är inte heller enligt tingsrätten förenligt med något krav att en omröstning måste ske med öppen votering där varje enskild förstahandskontrakts-hyresgäst måste avlägga sin röst med ett JA eller NEJ.

Bevisligen har detta förfarande utnyttjats till att skapa förutsättningar för att på oriktiga grunder förhala legitima ombildningar som i vårat fall, snarare än att förhindra fusk som det gärna vill påstås från andra.

Anonym sa...

Farbror Frej

Det är rena rama DDR-diskussionen på dig. Om det nu är så (jag tvivlar) att folk ombildar och flyttar... vad är det för fel med det?

Jag tycker personligen att det är viktigt att folk får göra sina egna val med boendet. Även sälja och flytta.

Någon kanske vill bo på en segelbåt, någon behöver större eller mindre boende - en tredje vill till villa.

Vem är du att sätta dig till doms över deras val?

eh.. ja juste det ja - du är emot ombildningar oavsett om det är bra för andra eller ej.

Vidriga HGF! sa...

Vad F-N är detta??! Ursäkta språket men det får finnas måtta på era lögnaktiga uttalanden!!!

http://www.hemhyra.se/eprise/main/hemhyra/firstpage/edition/0/everyone/firstPage?ViewMode=&orgId=0&movefirst=firstPageItem20100628_111943377&ItemObjectID=279004

OM Domen i Lådkameran:

"Hon tror att domen kommer att leda till mer fusk i samband med köpstämmor och att den kommer påverka hur Hyresgästföreningen gör rättsliga bedömningar i framtiden.

– Domen visar på att de formella felen under en köpstämma kan vara ganska så grava utan att man undanröjer beslutet. Det är inte bara folkbokföringsfrågan, man kan också hantera fullmakter väldigt slarvigt utan att det spelar någon roll, säger Susann Wikström."

Vore det inte på plats att be alla de ni anklagat för fuskare och lögnare om ursäkt? Era svin!

Anonym sa...

Hej!
Jag har nu två gånger på ett år mejlat till Hyresgästföreningen utan att få svar (via formuläret på er hemsida).
Jag undrar varför ni inte har lägre medlemsavgift för studerande och om det är så att man även betalar för "trivselbidrag" och annat som man inte utnyttjar. De flesta inkl. jag är ju med för att kunna få juridisk rådgivning om det behövs. 80 kr känns som ganska mycket pengar för en fattig student och det känns ju även lite orimligt att man när man själv lever på existensminimum är med och betalar era väldigt höga löner.

Margareta sa...

MER FUSK!? Ni har ju inte ens kunnat hitta fusk. 0+0 = 0. Domen är kristallklar - ni hade fel fel fel och åter fel. Och ni visste om det innan.

Ni lever i ett eget universum med egen logik. Det kallas verklighetsflykt i vi vanliga människors liv.

Det är beklämmande att ni anklagar folk falskeligen och driver det ända till domstol.

Och sedan varken betalar ni för ert misstag ELLER ber de drabbade om ursäkt!!

Efter Lådkameran kommer ni att få fel i ytterligare 8 politiska processer ni driver mot bostadsrättsföreningar i tingsrätten.

Idel pampfasoner och rättshaveri på HGF!

Anonym sa...

Glad midsommar Barbro!
mvh
Jonas

Anonym sa...

Här kommer litet balans till HGF propagandan.

http://sbcombostadsratt.blogspot.com/

trevlig midsommar!

Anonym sa...

jag tycker det ser roligt ut när man skriver att man ska ge balans till HGF propagandan... Det enda man läser är ju uttalande mot Hgf på det här stället. Väldigt ensidigt.

Anonym sa...

Jag både tror och hoppas att hyresgästföreningen fortsätter kämpa för dom som är medlemmar och tänker fortsätta vara medlemmar. Att dom som tänker bli bostadsrättsinnehavare genom att få köpa sin bostad till ett pris långt under marknadsvärdet blir upprörda när någon går emot dem ska man inte bry sig så mycket om. Dom tycks också tro att upprepandet av sina hätska utfall ska påverka hyresgästföreningen. Hoppas inte att man låter sig påverkas utan att man fortsätter jobba för sina medlemmar och hyresrätten.
Maggan

Boende i Skottet sa...

Maggan det finns ingen motsättning i det du och de flesta säger här.

Klart att HGF skall jobba för sina medlemmar.

men det betyder INTE

A) Att man motarbetar andra föreningars medlemmar eller vilja.

B) Att man går emot HGF egna medlemmars vilja som man gjort i bland annat skottet på södermalm.

C) Att man utnyttjar tingsrätten och HGF medlemspengar till onödiga och fruktlösa processer.

Men sant som du säger- HGF skall jobba för sina medlemmar. Ovan är inte att göra det.

Kram

Boende i Skottet

Oroad medlem Södermalm sa...

Lämnar kommentaren här eftersom Terjes blogg verkar ha problem med kommentarer - och för att han censurerar fritt nu igen:

-----------Terje,

Jag antar att ni redan diskonterat höjningarna och lagen finns ju redan - så inte så bråttom att informera va?

Viktigare att fokusera på att bekämpa medlemsflykten i form av ombildningar... och att "flytta fram positionerna" på soligt gotland med fina bjudluncher?

Hur kan du avfärda kvinnan som skrev brevet? Det är ju henns uppriktiga åsikt och, skall tilläggas, DU är rätt ensam om att det är idel "blommor och saftkalas" i på hyresmarknaden.

* EU ville tvinga sverige att ändra hyressystem för att vårt stred mot deras regler
* Den sittande regeringen drev igenom förslaget
* Fastighetsägarna applåderar
* Samlade bedömare (Utom HGF då) menar på att nu sticker hyrorna.
* DU, Terje, har vid upprepade tillfällen sagt "jag vet inte" och "vi simulerar".

Men ändå upprepar du "det blir ingen skillnad på hyrorna nu" som ett mantra...

... och på globen är allt frid och fröjd som vanligt...


Hur ska du ha det? Kanske dags att göra analysen och komma med svar?

----------------

farbror Frej sa...

Styrelsen Lådkameran: "Bevisligen har detta förfarande [öppen votering] utnyttjats till att skapa förutsättningar för att på oriktiga grunder förhala legitima ombildningar som i vårat fall, snarare än att förhindra fusk som det gärna vill påstås från andra."

Hur sjutton skulle det gå till? Kan du förklara det för mig? Exakt hur går "förhalningen" till när väl den raka och öppna voteringen lett till en ibland blygsam, men tydlig och klar majoritet för ett JA till ombildning? Ge mig ett typfalls-exempel.

Anonym: "Det är rena rama DDR-diskussionen på dig. Om det nu är så (jag tvivlar) att folk ombildar och flyttar... vad är det för fel med det?"

Det är ingel fel i att folk flyttar. Men när var tredje sticker inom 12-18 månader (ett faktum i Sthlm), så är det ju uppenbart att det aldrig förelåg något seriöst intresse att förvalta ett boende tillsammans med sina grannar. Det är oärligt att mera aktiva ombildningsivrare, villigt påtar sig styrelseposter, för att sedan bara sälja och sticka så fort så möjligt.

Egentligen är BR-boendets kollektiva och ansvarsfordrande form inte alls långsiktigt anpassat till de självupptagna och kortsiktigt indevidcentrerade människor som i storstads- och universitetsstadsområdena ofta utgör dess medlemmar. Och det kommer att straffa sig i längden.

Ta exemplet med den icke-ekonomiutbildade kassören, som motvilligt tubbats till uppdraget - men som för egen del ändå planerar att sälja och sticka inom några få år, eller så snart det kan anas att det börjar barka med föreningsekonomin.
Hur kan sådana förutsättningar leda till ibland tuffa, men långsiktigt kloka ekonomiska beslut? Är det inte mer troligt att kassör/styrelse i de flesta fall följer minsta motståndets lag? Särskilt då tron på den eviga värdeökning är den förhärskande?

Andreas sa...

Farbro Frej: Exakt hur går "förhalningen" till när väl den raka och öppna voteringen lett till en ibland blygsam, men tydlig och klar majoritet för ett JA till ombildning? Ge mig ett typfalls-exempel.

Här är ett typfallsexempel från vår stämma:

Trots att det är klarlagt att 67 lägenheter är representerade på stämman antingen via fullmakt eller närvaro, och en är nej-röst, alla andra är ja-röster så begärs öppen votering. Efteråt så påstås det att röstningen inte genomförts korrekt, man hävdar att för att folk har ropat ja innan hela deras namn lästs upp, eller för att deras ja inte hörts på en dold inspelning under voteringen så skall rösten ogiltigförklaras.

Ett förfarande som har "använts" på mer än en stämma som har klandrats av ombildningsmotståndare med stöd av HGF. Detta trots att det är tydligt att de som vill rösta ja faktiskt har gjort just det.

Men du har säkert en helt rimlig förklaring till detta också, trots att tingsrätten nu gett oss rätt även i denna sak.

Ålderspensionär 69, Bandhagen sa...

Hej Barbro,

Jag såg att Stadsminister Reinfeldt precis höjde sin lön. Jag vet att ni har haft ungefär lika höga löner innan.

Min fråga är nu - kommer du också höja din lön nu? 103.000 kr är ju redan rätt mycket

// Ålderspensionär 69, Bandhagen

Joshua Mktiokono Tensta sa...

Inte bara rika ska få köpa sina hyresrätter

http://www.aftonbladet.se/debatt/article7363920.ab

Andreas sa...

Håll utkik på ABC ikväll kl 19.20.

Ombildad och klar sa...

Ja du Farbror Frej... du verkar vara en skön prick.

Du vet allt - och framförallt tycker du att folk skall rösta nej för att "folk kan ju flytta".

Har du alla hästar hemma verkligen?

Själv tycker jag det är bra att detta avgörs i god ordning i demokratiska processer. Och det görs det ju också.

Att ni sedan ropar "fusk, mutor, mord, lurendrejeri" så fort det blir ja är ju rent nys.

Värre är väl kanske att ni antar era egna utsagor som "sanna" "allm,änt kända" och "väl dokumenterade".

Vi andra tycker mest ni är pinsamma och att ni säger saker som hör hemma i en svunnen tid.

Skönt att Tingsrätten dömmer efter lagen och inte ert "tyckande" och moraliserande med politiska glasögon.

Anonym sa...

Terje - ska du inte svara på frågan? Den är relevant.

---------------
Terje,

Jag antar att ni redan diskonterat höjningarna och lagen finns ju redan - så inte så bråttom att informera va?

Viktigare att fokusera på att bekämpa medlemsflykten i form av ombildningar... och att "flytta fram positionerna" på soligt gotland med fina bjudluncher?

Hur kan du avfärda kvinnan som skrev brevet? Det är ju henns uppriktiga åsikt och, skall tilläggas, DU är rätt ensam om att det är idel "blommor och saftkalas" i på hyresmarknaden.

* EU ville tvinga sverige att ändra hyressystem för att vårt stred mot deras regler
* Den sittande regeringen drev igenom förslaget
* Fastighetsägarna applåderar
* Samlade bedömare (Utom HGF då) menar på att nu sticker hyrorna.
* DU, Terje, har vid upprepade tillfällen sagt "jag vet inte" och "vi simulerar".

Men ändå upprepar du "det blir ingen skillnad på hyrorna nu" som ett mantra...

... och på globen är allt frid och fröjd som vanligt...


Hur ska du ha det? Kanske dags att göra analysen och komma med svar?

----------------

Anonym sa...

ABC ikväll kl 19.20.

Anonym sa...

En gång för inte så länge sen läste jag Barbro Engmans blogg med stort intresse. Jag är intresserad av bostadsfrågor och tycker att Engman oftast skriver både intressant och underhållande, även om jag inte alltid håller med. Men den senaste tiden har hela den här bloggen blivit kidnappad av en massa folk som kommenterar allt utom just det som Engman bloggar om. Jag förstår att det finns ombildningsivrare som tydligen segrat i nån tingsrättsdom o vill uppmärksamma det - bra, nu har vi läsare som inte bor i Stockholms innerstad förstått det! Kan ni inte blogga på er egen sida nu så vi andra kan diskutera även andra frågor? Och den här Terje alla pratar om har jag förstått har en egen blogg. Varför kan ni som vill kommentera det han säger och gör inte göra det på hans blogg? Om han väljer att inte svara på sin egen blogg är det väl ändå hans val och inget som ska tjatas om på nån annans blogg? Och visst, det enklaste för mig är förstås att sluta läsa både blogg och kommentarer - men jag vet att det kan komma som en överraskning för en del av er, men jag GILLAR att läsa om bostadspolitik och gillar att läsa Engmans blogg. Och ibland lär man sig faktiskt något nytt av det (tyvärr fåtal) kommentarer på bloggen som faktiskt har ett genuint intresse för frågorna.
Och nej, jag bor inte i nån billig hyresrätt i Stockholm, jag är inte medlem i Hyresgästföreningen men tycker det är fantastiskt att organisationen finns och orkar slita för sin halv miljon medlemmar, och nej jag har ingen fast anställning med hög lön i Hyresgästföreningen! Jag tycker bara det är roligt med bostadsfrågor och tycker det är bra att den här bloggen finns.

Abacus sa...

Joshua Mktiokono i Tensta...

Så du menar att den som inte är rik har förutsättningar att klara en kommande ränteuppgång på bolånet, oväntade kostnader på fastigheten som läggs på månadsavgiften och betalningen för det, oftast, lite väl optimistiskt planerade yttre underhållet? Förutom de kostnader du själv vill lägga på det inre underhållet, för du vill förstås byta kök och badrum för de extrapengar du lånar för att köpa...
Oh yeah, lycka till i framtiden säger jag bara. Det kommer inte att bli en dans på rosor för den som verkligen vill bo kvar i sin billigt inköpta ombildade hyresrätt...

Boende i sthlm innerstad sa...

Re: Anonym 29 juni 2010 17.02

Det DU inte fattar är att detta kanske är den största skandalen i modern tid inom hyressvängen.

HGF försämrar och försämrar för boende i hyresrätt FRÄMST i Stockholms innerstad.

När folk agerar och försöker rädda sig till bättre och billigare boendeform (BRF) då går HGF in och stämmer.

Det är DET som du ser. Det är DÄR skandalen ligger.

Övergrepp på demokrati och vanligt folk SKA inte få gå obemärkt förbi.

Anonym sa...

Re: Abacus sa...

Ditt inläggt förlklarar med all önskvärd tydlighet att du fattat just ingenting.

Det är billigare att bo i bostadsrätt även vid normal ränta. Skulle du läsa Hyresgästföreningens utredning om detta skulle även du veta/fatta detta.

Är du måhända avundssjuk på att du inte ombildat? Eller är det Joshuas namn och etniska bakgrund som du inte gillar?

Anonym sa...

Det är kusligt vad tyst det är på Linjalen nu för tiden. Kanske även de fattat att det är bättre med bostadsrätt... och att HGF inte riktigt agerar i enlighet med medlemmarnas vilja?

farbror Frej sa...

"Det är billigare att bo i bostadsrätt även vid normal ränta."

Det beror (som vanligt) på hur man jämför - och var man bor. Jag betalar 2150 kronor i månaden för min HR-etta. En motsvarande BR-etta (exempelvis www.hemnet.se/beskrivning/713961?r=3) i samma område går lös på 850K i utgångspris. Låt säg att slutpriset landar på miljonen jämt. Enligt Hemnet > Boendekostnad > SEB blir det...

3438 kr vid amorteringsfritt 1.95%
5039 kr vid amorteringsfritt 5.00%
6706 kr vid 40 års amort och 5.00%

Framtida höjningar av månadsavgiften då räntehöjningar påverkar kostnaden för fastighetslånet, ej medräknade.

Anonym sa...

CENSUR????

Tyvärr kan vi inte fullborda din begäran.

Tänk på följande när du rapporterar felet till Bloggers support eller Bloggers hjälpgrupp:

Beskriv vad du gjorde när felet uppstod.
Ange följande felkod och ytterligare information.
bX-y60cx4
Ytterligare information
blogID: 6506878136961497311
host: www.blogger.com
postID: 6461914950381245199
uri: /comment.do

Informationen hjälper oss att spåra just ditt problem och även lösa det! Vi ber om ursäkt för eventuella besvär.

Få hjälp
Se om någon annan har samma problem: Sök i Bloggers hjälpgrupp efter bX-y60cx4
Du kan påbörja ett nytt diskussionsämne om sökningen inte ger något resultat. Se till att nämna bX-y60cx4 i meddelandet.

--------------------------------------------------------------------------------

Startsida | Funktioner | Om

Anonym sa...

Hej Farbror Frej
Hur får man en HR i ditt område då?
Det är väl inte så lätt?

Sedan är det så att de flesta människor amorterar så att kostnaden i en BR går ner.

Tom du kan väl hålla med om att hyran knappast kommer att gå nedåt!!!

Så på sikt är det billigare i BR. Dessutom går de att få tag i.

En rolig sak i detta är att jag började min bostadskarriär i för 10år sedan i en liknande etta.(köpt för mina egna svarta pengar) Nu är jag skuldfri och bor i en stor villa i täby. Det lönar sig att se möjligheter istället för svårigheter.

Lycka till Farbror frej!
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Så här blir det för mig, FABROR FREJ OCH DET ÄR UNDERBART! man äger inte föränn allt är betalt, men vi vet också att bostadskostnaderna blir mycket, mycket billigare i månaden. Även om en spis, kyl eller frys går sönder. Kostnaderna minskar och minskar ju mer jag amorterar. I dags läget sparar jag åtskilliga tusen och OM RÄNTAN GÅR UPP TILL 7 % så har jag precis samma månadskostand som IDAG! Helt ofattbart + att jag bakat in mina andra lån på bil+ lite till...Bara det är en månadkostnad på -(minus) 3000. Så med 7% ränta skulle jag BARA ha min hyreskostmad som jag har idag(med billån etc). Hyresrätt hade inneburit min hyra idag + 3000 kronor.
Och så billig som räntan är idag kan jag spara massor av 1000 Lappar!
Känner som jag vunnit massor när det här är över

farbror Frej sa...

"Så här blir det för mig, FABROR FREJ OCH DET ÄR UNDERBART!"

Ja, det är ju trevligt att du tycker det. Tyvärr går det inte att dra några användbara slutsatser av ditt exempel. Informationen du ger är alltför luddig och knapphändig.

För det första vet jag inte var du bor. Skillnaden i prisbild är avsevärd mellan universitets-/storstad och småstad/landsbygd - särskilt extrem vad små lägenheter beträffar. Jämför en etta i Stockholm för 1200K med samma storlek och standard i småstaden för 160K. Ett åttafaldigt (!) lägre pris. Jag intresserar mig mest för prisbilden här i Stockholm.

För det andra vet jag inte med vilka alternativ du egentligen jämför med. Nybyggd HR med äldre BR? Eller tvärtom? Det gör stor skillnad. Du ger mig inga ledtrådar.

För det tredje vet jag inte hur många procent som kontantinsatsen utgör av köpeskillingen. Om man exempelvis trissar upp insatsen från 10% till 55% med hjälp av mormorsarvet så halveras ju räntekostnaden oavsett räntenivå, räknat på det halverade lånebehovet. Men vad man då har gjort är bara att man kamouflerat den verkliga kostnaden genom att betala en saftig alternativkostnad kontant istället.

Under alla omständigheter är ditt exempel knappast det normala och gängse för den stora majoriteten som de senaste 3-4 åren beviljats bolån här i Stockholm.

farbror Frej sa...

Jonas: "Sedan är det så att de flesta människor amorterar så att kostnaden i en BR går ner."

Jag litar mera på aktuella intervju-undersökningar snarare än på din magkänsla. ;-) Googla "Svenskarna spelar på börsen i stället för att amortera" (DI).

Man kan på sätt och vis förstå varför nyligen bostadsbelånade här i Stockholm är ovilliga. Några enstaka tusenlappar extra i amortering varje månad gör ju faktiskt rätt lite på ett 3.5 miljoners lån för standardvillan. Det tar ju så oerhört lång tid innan det börjar göra skillnad. Bättre hålla tummarna för fortsatt värdeökning, och med den en möjlighet att låna upp sig ytterligare.

Anonym sa...

Farbror Frej fabulerar fritt:

"3438 kr vid amorteringsfritt 1.95%"

Vore intressant att höra vilken andel du räknat på i kontantinsats för att få fram denna summa, då en oförhandlad ränta om 1,95% efter jämkning motsvarar dryga tusenlappen i månaden enligt standardvillkor om 10%.

Då hamnar vi på 2500:- i månaden.

Den som köpte denna lägenhet inför ombildningen betalade troligtvis runt 600 000:- för samma lägenhet, utan kontantinsats. De bör således ha en (rörlig) månadskostnad motsvarande din hyra utan förhandling.

Men för att säga som du själv gör - det går omöjligt att svara mer konkret utan mindre fluffiga detaljer..

farbror Frej sa...

"Farbror Frej fabulerar fritt"

I inlägget bifogades en länk till det berörda objektet. Därifrån går du vidare och klickar på Boendekostnad > SEB.

"Den som köpte denna lägenhet inför ombildningen..."

Men nu är det inte säljarens situation som jag ville uppmärksamma, utan köparens på den öppna marknaden. Om säljaren av det berörda objektet dessförinnan ombildat eller köpt på öppna marknaden har ingen av oss någon aning om. Varför spekulera om detta?

Det är (återigen) situationen i Stockholm framöver, för det stora flertalet som köper på den öppna marknaden, som intresserar mig. Vilket inkluderar var tredje snabbt vidare-såld lägenhet i oerfarna nyligen ombildade och föreningar här i Stockholm.

Om du sedan är samme "livet är underbart"-anonyme, så kan du väl förövrigt kasta lite mer fakta över ditt exempel. Vart i landet bor du någonstans? Vad för HR/BR jämför du med? Nytt, gammalt, ombildat?

Nu kommer marknadshyran sa...

Fabulator Frej

Är det den öppna hyresmarknaden som öppnar sig i Stockholm nu eller är det Marknaden för Bostadsrätter?

Svårt att veta ibland.

farbror Frej sa...

"Är det den öppna hyresmarknaden som öppnar sig..."

http://tinyurl.com/397mbtr

"eller är det Marknaden för Bostadsrätter?"

Vilken marknad som jag syftade på i mitt tidigare inlägg framgick väl mer än övertydligt, eller hur?

Fortsatta prisuppgångar kan ju förövrigt inte hämta sin näring ur vad ombildningsköpare tar sig för. Det måste till en stadig tillförsel av banklåne-beviljade kunder på den öppna marknaden för att åstadkomma detta. Det säger ju sig självt.

Vad beträffar "Fabulator Frej": Jag försöker faktiskt göra det motsatta. Behandla inlägg seriöst, underbygga argument, källhänvisa samt tipsa om nätsökningar. Hade varit kul ifall fler ansträngt sig på samma sätt.

Anonym sa...

Är rätt säker på att "livet är underbart" anonym bor i Lådkameran då det som nämns stämmer väl överens med kalkylerna där.

Varför man ska bemöta argument om att det inte alls är så lönsamt att köpa loss sin lägenhet i en BR-ombildning med situationen på den öppna marknaden förstår jag personligen inte, du har ju ingen aning om vad respektive köpare på den "öppna marknaden" kommer med för förutsättningar, kontantinsats m.m.

Känns som en evig cirkeldiskussion detta.

Kan inte bara hyresrättivrare som hävdar räntespöket låta folk ta sina egna beslut efter sina egna förutsättningar istället för att måla upp generella risksituationer som eventuellt kan komma att infalla i händelse av ett antal olika hypotetiska förutsättningar.

Det är mycket teori och skrämsel och lite verklighet tycker jag...

Anonym sa...

Ja, nu höjs räntan flera punkter och folk får gå från hus hem, särskilt bostadsrättsägare. Det är fruktansvärt!
Skämt åsido, låna några hundra tusen extra, priset vid ombildning tillåter normalt det, och trygga er för de räntehöjningar som kommer!

Lyckligt räddad från Hyresrätten sa...

Re: Anonym 1 juli 2010 13.13

Jag gissar på att du är en bitter hyresrättsaktivist och inte vil - KAN förstå vad ni säger nej till.

Men visst - fortsätt att vurma för den dyra, nedslitna och sämre boendeformen hyresrätt ni. Inga problem.

Men ge F-N i att ljuga om ombildningarna, lura folk och hitta på falsarium om verkligheten.

Anonym sa...

Detta har jag skrivit på Terjes Blogg

Nu känner jag mig väldigt arg!Att betala självrisken med "våra" pengar. Då kan ni betala ALLA boende i lådkameran också som förlorat massor av pengar! Även de blivande hyresgästerna har forlorat en del, pga av hyreshöjning som kom under tiden som han stämde oss!Detta hade inte hänt om ni låtet bli, som ni väl vet att ni borde gjort!
Näe, ni vill inte sätta "klandranden" i ekonomisk förlust, men ALLA ANDRA MEDLEMMAR och boende går det bra att SKITA i?
Nej, nu får det vara nog! Faktiskt! Vi i Lådkameran har trots allt hållit ganska låg profil.
MEn nu känner jag att nu är måttet rågat!
Kommer att sätta detta på Barbros Blogg och Lådkamerans blogg också!

Fly förbannad snart blivande boägare!

farbror Frej sa...

"Men ge F-N i att ljuga om ombildningarna, lura folk och hitta på falsarium om verkligheten."

Men tror du verkligen att ombildningsmotståndare själva uppfattar det som att de ljuger - och att de gör det medvetet, endast utifrån ren djävulskap och missundsamhet? Så fyrkantigt kan man inte se på saken. Ytterst få motståndare är oärliga i sitt uppsåt.

Förespråkarna menar att de ska bli goda hyresvärdar för resthyresgästerna. Och det kanske stämmer i många fall (men långt ifrån alla) så länge den allmänna prisuppgången säkrar föreningsekonomin. Särskilt viktigt för de som ombildat sent i främst Stockholm.

Men i en framtid då bostadspriserna sjunker, räntekostnaden på det gemensamma fastighetslånet stiger, och månadsavgiften ökar till följd av det (samtidigt som man är förhindrad att öka på hyran utöver vad som framförhandlats) - och inte alla hyresgäster efterhand flyttar som planerats - tja, då lär det definitivt bli annat ljud i skällan.

Jag brukar alltid hävda att hela ombildningshysterin i dess mixade boendeform, är ett socialt experimenterande, som vi ännu endast sett halva sanningen om. Den halvan där fastighetspriserna fortfarande steg.

Som tur är har resthyresgästen alltid sin besittningsrätt. Och så länge denne sköter sig och betalar sin hyra i tid, så gäller den även ifall föreningen i värsta fall skulle gå i konken. Hyresgästen får då bara ny hyresvärd; nämligen konkursförvaltaren.

Anonym sa...

Farbror Frej - Hela din världsbild tycks cirkulera kring faktumet att bostadspriserna i Stockholm i framtiden kommer att sluta gå upp.

Den framtiden kommer inte att ske. Även om så Sverige skulle träda in i den värsta depressionen sen 1930 så kommer bostäder i Stockholm på sikt fortsätta öka i värde.

Din argumentation har använts "mot" bostadsrätter i alla år och eldats på med diverse spekulativa artiklar i media om räntehöjningar, belåningsgrader m.m. Man gör fortfarande referenser till 500%-räntan än idag, trots att Svensk ekonomi ser helt annorlunda ut och regleras på ett annat sätt. Kronan spekuleras inte fritt mot andra valutor på samma sätt längre och den situationen kommer inte att uppstå igen. Inte ens när man hade räntor kring 10% med "hot" om nivåer på 20% vid hög inflation för många herrans år sen, så gick bostadspriserna ner på sikt. Det kommer helt enkelt inte att hända.

Det som däremot kommer att hända, är att hyresrätter kommer bli dyrare och dyrare att bo i framöver och de boende där kommer inte ha någon värdeökning med tiden att luta sig mot, de kommer helt enkelt behöva byta ner sig mot en billigare lägenhet längre bort från där de bor idag, då marknadskrafterna drivit upp priserna än mer på hyresrätter i attraktiva lägen.

Det kommer således sluta med att hyresrätter på attraktiva lägen kommer vara dyra och ouppnåeliga för folk på samma sätt som det kommer vara att ha råd att köpa sig en bostadsrätt i ett motsvarande område. Med skillnaden att bostadsrätten kan betraktas som en investering.

Normalt funtade personer är medvetna om detta, det är därför de flesta förespråkar bostadsrätter som boendeform.

Det är faktiskt inte konstigare eller svårare än så.

Boende i Skottet sa...

Inlägg på Terjes Blogg angående dagens "fakta" om medlemstappet i HGF. Det är verkligt.

------------

I fastigheten skottet på södermalm har ni tappat från 125 medlemmar ner till 105 på ett år. Jag får det till -16% på bara ett år.

Kanske du har annan matematik - men den källa vi kan ösa ur i Skottet är LH hyresgästföreningens siffror.. - för de är väl äkta...?

Till saken hör ju såklart att skottet är en av de föreningar som ni stödjer en stämning av ett ombildningsbeslut.

Det är också den förening där era egna medlemmar protesterade mot samma stämning och erat stöd för den. 77 av dem skrev på att de inte delade er uppfattning och inte stödde er talan. Detta brydde ni er inte om... kanske det är en förklaring till att ni förlorar medlemmar? Så att säga att ni inte följer deras vilja..?

//Boende i Skottet

Stockholmsmodellen sa...

Farbror Frej
Nämn EN förening som gått i konkurs. Någonsin.

Du kommer att ha att göra för att hitta någon.

Sluta fabulera nu. Vi fattar att du inte gillar ombildningar och bostadsrätter, men en majoritet i Stockholm gör det. De gillar dem. De fattar.

Anonym sa...

Är ju tvungen att publicera det här, för Terje kanske inte alls publicerar detta!
Stort pluss BARBRO, att du låter ALLA få säga sin sak i din BLOGG!
Tack!

Nej, Terje du brukar ju inte ha aningar om saker, det har vi ju märkt. Med stämningar, jurister, Stockholms modellen etc, så var för skulle du ha en aning om detta?

"""

Det cirkulerar påstående på min och andras bloggar att nu råder panik i Hyresgästföreningen på grund av enorma medlemstapp.
Jag har ingen aning om vad de som skriver baserar sina antaganden på. Troligtvis inga fakta alls.
"""

TROLIGTVIS INGEN FAKTA ALLS? NÄE, PRECIS SOM DU SKREV FÖRUT, VI GÅR INTE IN MED OMBUD OM VI INTE ÄR 100% SÄKER PÅ ATT FÅ RÄTT!
VI HAR ALDRIG FÖRLORAT NÅGON GÅNG! (FÅTT FEL, SOM DU UTRYCKTE DET)
DU GLÖMDE SÄGA ATT NI ALDRIG VUNNIT?(FÅTT RÄTT)
Stockholmodellen? Vad är det...Ja just det vi simulerar ingen fara alls..
HGF ger inte något bra intryck direkt.
NEj, fram med sanningen med allt, coh se till att de drar tillbaka stämningen omgående i ÅNGHÄSTEN!
På måndga lämnar jag mitt medlemskap...!
Fattar inte ens att jag varit med så länge, som 25 år!
Och vad har jag fått för det, JO BETALAT EN ONÖDIG RÄTTEGÅNG!
Som VERKLIGEN hade kunnat undvikas om någon där på HGF hade haft utbildning på lagar!

farbror Frej sa...

"Även om så Sverige skulle träda in i den värsta depressionen sen 1930 så kommer bostäder i Stockholm på sikt fortsätta öka i värde."

Jag skiljer mellan åsikter och argument. Att bemöta rent känslobaserade åsikter vill jag nedprioritera. Det tar för mycket kraft i anspråk.

"Det kommer således sluta med att hyresrätter på attraktiva lägen kommer vara dyra och ouppnåeliga för folk på samma sätt som det kommer vara att ha råd att köpa sig en bostadsrätt i ett motsvarande område."

Om en växande majoritet av väljarkåren förpassas till oaktraktiva områden, oavsett typ av boende, så kommer detta att ge utslag i framtida riksdagsval. Det är jag rätt säker på. Det dyker alltid upp motkrafter.

Dessutom utgör bostadsrelaterade intressen en relativt liten del av det totala icke-exporterande svenska näringslivet. Om den gemensamma reallönekakan för den stora majoriteten inte växer, så kommer det övriga näringslivet inte stillatigande acceptera att bostadskostnaderna kannibaliserar åt sig en allt större tårtbit för egen del. Det dyker (som sagt) alltid upp motkrafter.

Redan nu börjar ju för övrigt bankekonomer och riksbanksexperter m.fl, i samband med det första steget i räntetrappan, anlägga ett mer alltmer varnande och moraliserande tonläge. Det är "låneexcesser" som ska "bromsas upp" m.m. Så man ser ju vart det börjar barka.

"Det är faktiskt inte konstigare eller svårare än så."

Det är ALLTID mer komplicerat än vad det verkar. Ett klassiskt misstag är att uteslutande stirra på den själva logiken i det egna resonemanget - men samtidigt vara fullständigt blind för alla dolda underliggande antaganden och förmodanden som utgör logikens själva fundament.

Någon biblisk person lär ha sagt något om att bygga sitt hus rejält och stabilt - men på lösan sand.

farbror Frej sa...

Stockholmmodellen: "Nämn EN förening som gått i konkurs."

Det finns många exempel från tidigt 90-tal. Sedan dess har priserna stigit på ett hausseartat sätt under 15 år - och då är det svårare att misslyckas. Även en ekonomiskt okunnig kassör/styrelse kan lätt hålla konkursrisken stången under sådana omständigheter. Men problemet med ekonomiskt skadeskjutna (och i värsta fall konkursade) föreningar kommer att öka rejält i Stockholm i framtiden. Det är jag helt säker på.

Youtube-sök Play Rapport-inslagen "Bostadsrätt kan bli en lånefälla" samt "Höjda avgifter väntas för boende i Ringen".

"Vi fattar att du inte gillar ombildningar och bostadsrätter..."

Jag har inget emot bostadsrättsformen som sådan. Tvärtom. Om priserna är rimligt amorteringsbara, och fastigheten är byggd som BR redan från början, och inte minst viktigt; ifall deltagarna i de allra flesta fall verkligen är utpräglat föreningsinställda och villiga att ta ansvar och ställa upp m.m, så kan jag inte göra annat än hålla bägge tummarna upp.

Det är ombildningarna som jag inte gillar, eftersom de sker på resthyresgästernas och bl.a de många unga bostadslösa ungdomarnas bekostnad. Vilket är marknadsfundamentalisternas recept? Jo, stryp tillgången på äldre billigare förstahandskontrakt via fortsatta ombildningar - låt dem sedan välja mellan att antingen bo i andra hand/ möbl rum, eller betala 5500-6500kr för dagens nybyggda ettor PLUS morgondagens marknadshyrepåslag. Alternativt att förlänga navelsträngen ytterligare via mamsens och pappsens förmåga/oförmåga att betala/garantera bolånet för första lägenheten. Problemet löst.

"...men en majoritet i Stockholm gör det. De gillar dem."

Men det är inte vad folk gillar som intresserar mig. Det som intresserar mig är själva hållbarheten i den nuvarande bostadsutvecklingen. Har inte detta framgått tydligt nog i mina tidigare kommentarer?

farbror Frej sa...

Anonym: "Och vad har jag fått för det, JO BETALAT EN ONÖDIG RÄTTEGÅNG!"

Men som jag förstått saken så har HGF förlorat/gett upp, och får stå för rättegångskostnaderna? Eller vad det så att rätten inte gick med på samtliga era ersättningsanspråk? Endast hälften kanske? Men det var ju tingsrättens beslut - inte HGF:s.

"Som VERKLIGEN hade kunnat undvikas om någon där på HGF hade haft utbildning på lagar!"

Allra enklast blir det ifall man själv gör rätt från början. I mitt fall så hade styrelsen troligen sonderat terrängen noga innan köpestämman, och kommit fram till att max 2 av 25 skulle rösta Nej. Vilket var precis vad som skedde också. Så de kunde kosta på sig att genomföra allt 100% klanderfritt med öppen votering, helt korrekt genomförd och allt.

Så du ser - det går ju om man bara vill.

Ernst sa...

Farbror Frej om bostadsrättsföreningar i konkurs. Du visar här på din totala okunnighet om varför föreningar gick i konkurs i början av 1990-talet och drar felaktiga slutsatser om att det skulle kunna ske idag. Och med den läsningen du gav mig så orkar jag inte ens förklara hur du har fel.

farbror Frej sa...

Ernst: "Du visar här på din totala okunnighet om varför föreningar gick i konkurs i början av 1990-talet och drar felaktiga slutsatser om att det skulle kunna ske idag."

Jag gick aldrig in på varför konkurser uppträdde i början av 90-talet och menade heller inte att exakt samma orsaker nödvändigtvis skulle kunna ligga till grund för att det skulle ske just "i dag". Tvärtom underströk jag att så länge priserna fortsatt stiger är det svårt att misslyckas. Och det gör det ännu "i dag", eller hur?

Det är vad som sker i framtiden - på 1-5 års sikt som intresserar mig. Kul hade det varit om du exempelvis bemödat dig att kommentera de båda Play Rapport-inslagen. Speciellt kommentaren att låna till driften för att hålla nere månadsavgiften numera blivit "mycket vanligt" vid ombildningar i Stockholm.

I vilket fall verkar sakkunniga experter och bedömmare vara allt mer eniga om att vi är på, eller mycket nära pristoppen.

Googla "Bostadspriserna är på krönet nu" (E24).

"Svensken betalar räntan på bolånet, eller hyran, först. Stiger räntorna minskar konsumtionen och det leder till ökad arbetslöshet" (Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea).

Även Statens bostadskreditnämnd (BKN) ser stora risker för låntagarna och svensk ekonomi:

"Vi har en pris- och skuldsättningsspiral på bostadsmarknaden. Sverige är ett av länderna i OECD med den största ökningen av bostadslån. Det finns ett samband mellan snabb skuldtillväxt och efterföljande djupa ekonomiska kriser, säger Bengt Hansson, analytiker på BKN, till TT".

Ernst: "Och med den läsningen du gav mig så orkar jag inte ens förklara hur du har fel."

Den fega utvägen har jag hört förut. Man låtsas har en väldigt klar och genomtänkt överblick i en viss fråga, men man "orkar" bara inte förklara sambanden.

Andreas valde för övrigt samma utväg när jag jämförde prisutveckling kontra markbrist och hänvisade till det tätbefolkade Holland (16.6 miljoner på en yta mindre än halva Svealand) och Japan (128 miljoner på en yta 2/3-delar av Sverige plus att "75 procent av landets yta är obeboelig med branta berg, djupa raviner och skogar". Inte sjutton har detta kunnat garantera en evig boprisstegring justerat för inflation.

Men Andreas "tänkte inte ge sig in i någon långrandig utläggning om varför Hollands och Japans ekonomier och fastighetsmarknader inte är jämförliga med Sveriges". Lamt tycker jag.

farbror Frej sa...

Rättelse: "128 miljoner japaner på en yta 2/3-delar av Sverige". Drygt 5/6-delar (ca 84%) av Sveriges yta är närmare sanningen. Rätt ska vara rätt.

Anonym sa...

Ni måste skärpa till när det gäller ombildningen av våra gemensamma hyresrätter till borätter, det går inte att gullinutta sig igenom denna katastrof på det sätt som Terje har gjort. Detta är en konflikt med skarpt läge. Att låta dessa avskum få övertyga gamla damer med ena foten i graven, eller invandrare som inte kan svenska att skriva under är en katastrof i sig, de är inte värda mer än en simpel biltjyv i mina ögon. Att de sedan även mutar folk med att de ska få 15000 kr att renovera för bara de skriver under visar vad de går för. Hur kan dessa få så stort gehör?`De har fått orera fritt i mitti söderort, i tv och nu senast även i hyresgästföreningens egen tidning!!! Skitbra vi säljer ut allmännyttan så får vi se hur mycket hyresgästföreningen kommer att föra talan. Ombilda för fullt leve egoismen skit i de som vill ha billiga hyresrätter i framtiden, kör över våra ungdomar! Är det så det ska låta i framtiden? Då har Sverige förlorat sin status som ett tryggt land att leva i.

Andreas sa...

Farbro Frej:
"Men Andreas "tänkte inte ge sig in i någon långrandig utläggning om varför Hollands och Japans ekonomier och fastighetsmarknader inte är jämförliga med Sveriges". Lamt tycker jag."

- Härligt, då vet jag det. Nu känns min tillvaro oändligt mycket bättre...

Jag ska genast rusa iväg och kopiera några sensationsrubriker från fritt valda medier som bevis för varför min tes är riktig så du kan börja skriva på en ny roman-kommentar.

Eller inte.

Anonym 3 juli 2010 21.56:
Tack för att du ger en bild av hur de här "bråken" i ombildningsområden kommer till stånd. Jag tror vi andra fattar nu.

Människors fria val är inte riktigt din grej märker jag... för jävligt verkligen att folk som tycker annorlunda än dig får uttala sig fritt både här och där. Skandal, verkligen.

Med motståndare som er behövs det inga förespråkare...

Johanna i Linjalen sa...

Hyresgästföreningen har tappat tusentals medlemmar genom ombildningar.

Nästa stora medlemsutflöde väntar när Stockholmsmodellen införs.

Ojojoj... Vad röda siffrorna kommer vara i Hgf:s bokslut. Att hålla på och okynnesstämma gör inte saken bättre!

Anonym sa...

Men krig i bostadsområdena vill jag inte på något sätt hjälpa till att legitimera.
Vh
Terje


Tyvärr, Terje, det är precis vad du lyckats med, att skapa osämja och bråk. Om ni hade kört med shysta metoder och haft befog för era stämninga så okey, men det ni nu hade gjort har ni ställt upp på stämmarna, fast ni VETAT att ni hade fel, fel fel! Sedan att LHGF har fått härja fritt i området och typ terroriserat de boende med flygblad, sprungit runt och försökt få tillbaka fullmakter till alla medel.
Nej, krig har det blivit och största anledningen är HGF som stått bakom det och inte lyssnat på medlemmarna alls!
Jo, EN stöttade ni i Lådkameran, men alla andra då?

Besviken föredetta medlem.

Abacus sa...

@ Besviken föredetta medlem

Menar du verkligen att HGF ska hjälpa medlemmar i HGF att ombilda hyresrätter till bostadsrätter? Eller menar du att du har rättigheter i det sammanhanget? Kan du berätta vilka de är i så fall...?

En eloge till Farbror Frej som svarar på de konstiga resonemang som förs med ett bra ekonomiskt tänk. Du har fattat galoppen, för det är ju så att man måste räkna på båda kostnaderna (hyresrätt kontra bostadsrätt) och sen bilda sig en uppfattning om hur man vill ha det.

Ang. Stockholmsmodellen så får man inte glömma bort att det handlar om utjämning. De som idag har höga hyror kommer inte att drabbas lika mycket som de som har låga hyror. Betänk att det inte bara är låginkomsttagare som bor billigt utan även medel/höginkomstagare kan ha låga kostnader för sitt hyresrättsboende... Så det är möjligt att de som köper sin hyresrätt med hög hyra idag gör ett stort misstag. För boräntor kan man inte rå på hur som helst...

Andreas sa...

Abacus -
Terje för några månader sen:
"Vi driver inga frågor, vi har bara lämnat juridiskt biträde till en medlem som bett om det."

Terje nu:
"Vi ville pröva frågan om boende kontra folkbokföring och har nu fått svar på vad som gäller och återkallar därför resterande klander.

Vad tror du? Kan det ha nåt med saken att göra?

Det är ingen som begär att HGF ska stödja ombildningar, det enda man begär är att i de områden där en majoritet säger att de vill ombilda och röstar för det, så ska HGF låta dom göra det utan att bedriva politiskt lobbyarbete och skita i folks och kvalificerade majoriteters uttryckta önskan och försöka sabotera och skrämma förespråkare för ombildning.

Herregud, hur svårt ska det vara att fatta en sånt basalt resonemang?

Anonym sa...

Nej jag begär att HGF ska stödja ombildningar, visst kan man köra propagande emot, men då på ett shyst sätt...OM majoritet säger att de vill ombilda och röstar för det och det är majoritetens vilja så ska de inte vara "fula" och köra sitt politiska rävspel som de gör!
Påstå en massa saker, försöka ändra lagen i Tingsrätten. Allt för att sabotera, fördröja och hoppas att ombildarna inte KAN gå vidare i processen.
De visste hela tiden att de inte kunna vinna!
En bråkar, de ställer upp till 100%på den personen. Flera andra medlemmar hör av sig till HGF, men får inget gehör alls!

Besviken föredetta medlem

Anonym sa...

Nej jag begär att HGF ska stödja ombildningar

INTE SKA DET VARA!

Nej jag begär INTE att HGF ska stödja ombildningar!!!

farbror Frej sa...

Andreas: "Jag ska genast rusa iväg och kopiera några sensationsrubriker från fritt valda medier som bevis för varför min tes är riktig."

Varför rusa runt? Det går bra att sitta kvar framför datorn. Det enda jag begär är resonerande motargument, med tillhörande hänvisningar. Är det för mycket begärt?

Är sedan osäker på vad du menar med "fritt valda medier". Om man inte får ta stöd för sina argument, via artiklar från Dagens Industri, E24, Sveriges Radio, Play Rapport samt enskilda universitets-avhandlingar (googla "A Long Run House Price Index: The Herengracht Index, 1628-1973") m.m. - vart ska man då annars ta stöd från oc hänvisa till?

Är det förövrigt fel att vilja ifrågasätta underliggande antaganden och förmodanden - hellre än att endast tugga runt den ovanliggande slappa logik, som säger att eftersom det varit si hitintills, så måste det nog vara si, även i framtiden?

Säger inte verkligheten runt om oss att allt går i cykler - och ofta även små cykler överlagrade i stora cykler? Varför skulle det då förhålla sig annorlunda när det gäller spekulerandet i bostadspriser? Särskilt på lång sikt? Rent materiellt sett handlar det ju om samma hög med plankor och murbruk. Resten är drömmar och fantasier - som kan gå i dur och moll de också.

Andreas sa...

Fascinerande att du inte hör hur du låter Farbror Frej? Du hänvisar till Herengracht index som är det mest historiska argumentet jag kan komma på, och hänvisar till framtiden? Men det får alltså inte andra göra?

Och det faktum att nationers, regioners, städers, ja hela världens ekonomi fungerar fundamentalt annorlunda idag jämfört med för bara 10-20 år sen, för att inte prata om vad skillnaden blir om du slänger på en nolla till.

Det är så "behändigt" att hänvisa till någorlunda nutida finansiella problem som finns i en inte alltför avlägsen tid bakåt och peka på att för att de uppstod så kommer nya problem uppstå. Sen pratar man om aktuella förutsättningar och menar på att de skulle vara indikativa på en fundamental förändring just.. NU!

Det finns olyckskorpar överallt som vill förutse alla möjliga sorters undergångar. Ibland lyckas nån av dessa sammanfalla med en relaterad händelse, och ah, det är helt plötsligt ett geni som förutsett detta.

Sorry, men då tänker jag glatt fortsätta leva vidare i okunskap, du får helt enkelt stå ut med att du inte kan övertyga oss naiva lycksökare om att vi är finansiellt dödsdömda.

farbror Frej sa...

"Och det faktum att nationers, regioners, städers, ja hela världens ekonomi fungerar fundamentalt annorlunda idag jämfört med för bara 10-20 år sen..."

Jo, den där har man ju hört förut. Den så kallade "nya ekonomin" - "gamla sanningar som inte gäller längre". Fan trott! Jämför med IT-hysterin innan kraschen. Samma tongångar. Googla "P3 Dokumentär IT-bubblan" för pod-fil att tanka ner och lyssna på.

Eller bara googla "housing crash" och se vad som dyker upp. Eller testa med att söka på "Mortgage Horror Stories" eller varianten "Mortgage modification horror stories" för att läsa om enskilda människoöden.

Drömmen om att tryggt sitta på sin stjärt, och automatiskt inhösta en arbetsbefriad värdeökning långt brantare än reallöneutvecklingen, är kanske lika gammal som människan själv. Tills vidare handlar det alltså om bostäder i lilla Stockholm.

Anonym sa...

Att ombilda sin hyresrätt är förmoligen den bästa privatekonomiska affär man kan göra. Brukvärdesprincipen gör att nästan alla ombildningar lönar sig.
När min 2:a ombildades så föll boendekostnaden med 60 %.
Lägenheten är i bra skick så jag vet vad jag köpte.
Besiktningen av fastigheterna visade att inga större åtaganden behövs de närmaste 20 åren.
Jag måste upp i 8% i ränta innan mina boendekostnader tangerar min gamla hyra.
Skulle jag sälja så gör jag en vinst på ca 1 mille minus 20% i reavinstskatt.

Anonym sa...

Allt är inte sant som står på internet.

farbror Frej sa...

"När min 2:a ombildades så föll boendekostnaden med 60%."

Inlägg som dina är fullständigt meningslösa utan ytterligare bakgrundsfakta. OM du eventuellt ombildat NYLIGEN i STOCKHOLM (Ånghästen eller Lådkameran rentav), så skulle jag gärna vilja få svar på sex lättbesvarade och anonyma frågor:

1: Hur många röstade Ja - av hur många?
2: Hur många miljoner lånade ombildarna tillsammans?
3: Hur många miljoner lånades med fastigheten som säkerhet?
4: Lånade du 100% av köpeskillingen?
5: Hur många kvadratmeter stor är din tvåa?
6: Hur stor är din månadsavgift i dag?*

* Observera, inte den totala boendekostnaden, med lån och allt. Endast månadsavgiften.

Anonym sa...

Jag skulle gärna vilja veta varför Farbror Frej anser att man ska berätta dessa saker för honom?

Vad ska han göra med siffrorna? Rabbla upp fler "nyhetsinslag" om varför det inte är en bra deal?

Anonym sa...

Precis, han kan fortsätta googla, tycker jag! Huvudsaken vi SJÄLVA vet att vi gjort en bra affär, vad han tycker och analyserar om, kan han göra för sig själv tycker jag!

Tant Rut sa...

Farbror Frej!

Om vi antar att den 2:a det talas om ovan ligger centralt i innerstan, varför inte på Södermalm. Hur hög är hyran då om 5-10 år? Vi har ny lagstiftning och vi har Stockholmsmodellen att ta hänsyn till.

Du verkar ha tid att sätta dig in i dessa frågor, till skillnad från många heltidsarbetande som skriver här på sin fritid. Varför gör du inte en rättvis analys? Ingen är intresserad av historia. Folk vill veta vad som är mest fördelaktigt i framtiden.

Sanningsvittne i Skottet sa...

I fastigheten skottet 2 på södermalm ville 77 medlemmar i HGF (av totalt 105) inte att HGF skulle stämma bostadsrättsföreningen. De hade varit på plats och sett att det gick schysst till (till skillnad från HGF centralt).

ÄNDÅ väljer HGF att stämma... emot sina egna medlemmars absoluta vilja.

Därtill stöder de en person i huset och dennes sambo - som vill ha 50,9 miljoner av bostadsrättsföreningen i skadestånd...

Jag säger då det "Cirkus HGF"

Anonym sa...

Farbror Frej är du Johan Johansson på Linjalen?

Hyresrättsaktivisternas ideologiske fader alltså?

Anonym sa...

Hej ni anonyma som är nöjda med era klipp. Vad skönt att få vara så där egoistisk och roffa åt sig av vad som byggts upp med skattemedel. Om det är så bra med bostadsrätt hade ni väl kunnat betala fullt pris ute på marknaden. Ni verkar bara tänka på er själva, inte t.ex. på alla ungdomar som får svårt att hitta bostad när allmännyttans bestånd krymper.

Anonym sa...

Varför betala fullt pris, när jag kan få det för hälften?
De bygger nya bostäder i allmännyttan från försäljningar.
Om inte vi själva hade köpt, så hade något annan köpt fastigheten för ett ännu billigare pris.

Anonym sa...

Hur kan du Barbro Engman plocka ut en månadslön på 106.000/mån.
Jan Johnsson förbundschef plockar ut en mån på 103.000/mån.
Det är en stor skandal för medlemmarna i HGF.Vad gör ni för medlemmarna för den månadslönen?
Jag har tappat förtroendet för HGF på grund av era löner.

farbror Frej sa...

Anonym 1: "Jag skulle gärna vilja veta varför Farbror Frej anser att man ska berätta dessa saker för honom?"

Därför att inbillar mig att ni presenterar uppgifter som nedan nämnda* med ambitionen att de ska uppfattas som trovärdiga - inte bara bland era egna, utan även för hyresrättsivrare som jag m.fl. I annat fall framstår ju publicerandet av dessa uppgifter på just HGF-ordförandens bloggsida, av alla jäkla ställen, som tämligen poänglös. Och för att jag m.fl. ska kunna ta nedanstående påståenden på allvar, så måste jag/vi veta mera. Har man sagt A kan man väl säga B. Eller det kan man kanske inte?

(* Påstår man att man t.ex. har sänkt sina boendekostnader (inkluderat lånet) med hela 60%, jämfört med vad man tidigare betalade i hyra, och att boräntan måsta hissas upp till hela 8% innan BR-kostnaden ens tangerar den tidigare HR-kostnaden, så luktar det subprime-liknande konstgrepp långa vägar. Särskilt om vi snackar nyligen genomförd ombildning i Stockholms innerstad).

Som redan nämnts så kan man kamoflera ett löpande underskott, genom att bekosta underhåll och drift via en lånade pengar. Då kan man (åtminstonde initialt) sänka månadskostnaden rejält under långsiktigt hållbara nivåer. Återigen: youtube-sök "Bostadsrätt kan bli lånefälla" samt "Höjda avgifter väntas för boende i Ringen". Övertyga mig om att det INTE gått till som i rapport-inslagen hos er. Eller att det HAR gått till så, och att det är tämligen riskfritt och OK enligt er.

Dels kan man som enskild medlem pressa ner den framtida månatliga boendekostnaden rejält genom att frivilligt betala exempelvis 50% i kontantinsats - och sedan låtsas som om denna förskotterade bostadskostnad inte behöver räknas med, vid en jämförelse med den tidigare så höga hyreskostnaden.

Utöver ovanstående så kan man snygga till siffrorna via en hel serie antaganden, som man egentligen inte har någon framtida kontroll över. Att si och så många resthyresgäster ska flytta. Att samtliga butiks-/företagslokaler alltid kan hyras ut. Att räntor, avgifter, spelregler och förutsättningar alltid ska utvecklas lugnt och förutsägbart. Listan kan göras lång.

Tant Rut sa...

Du glömde min fråga, Farbror Frej:

Om du antar att den 2:a det talas om ovan ligger centralt i innerstan, varför inte på Södermalm. Om du beaktar den nya lagstiftningen och Stockholmsmodellen. Vad är då mest fördelaktigt, bostadsrätt eller hyresrätt? Du måste ta hänsyn till att hyresmarknaden står inför stora förändringar. Dina tvärsäkra slutsatser är skrämmande.

farbror Frej sa...

Tant Rut: "Hur hög är hyran då om 5-10 år? Vi har ny lagstiftning och vi har Stockholmsmodellen att ta hänsyn till."

Ärligt talat är jag inte alltför orolig. Visst kan vissa hyror höjas något mera under några år. Faktum kvarstår dock: en minoritet med mycket pengar verkar ju av ideologiska skäl inte vilja bo i hyresrätt - knappt inte ens i upplyxade sådana. Dessutom är de för få till antalet.

Så efter allt buller och vapenskrammel så blir det ändå så att det är den begränsade betalförmågan hos majoriteten som till slut även sätter gränser även för hyresnivåerna - nivåer dessutom satta i konkurrens med det övriga näringslivets tvingande behov av att vanligt folk fortsatt kan öppna sina plånböcker.

Dessutom kommer långt ifrån alla kunna behålla sina bostadsrätter och villor, NÄR prisutvecklingen väl vänder. Och alla bostadslösa ungdommar sedan, som tar med sig sina erfarenheter in i vuxenlivet och påverkar dem hur de kommer att se på bostadsfrågan. Så motkrafterna kommer; ekonimiska såväl som politiska.

"Du verkar ha tid att sätta dig in i dessa frågor, till skillnad från många heltidsarbetande som skriver här på sin fritid."

Tant Rut kan vara lugn. Även jag jobbar heltid (tvåskift).

"Ingen är intresserad av historia. Folk vill veta vad som är mest fördelaktigt i framtiden."

Om man tillhör dem som anser att verkningar alltid är en konsekvens av orsaker, så känns historiska tillbakablickar alltid relevanta att intressera sig för.

Även pristegrings-entusiaster verkar vara väldigt intresserade av valda delar av närtids-historien; exempelvis den om bosprisstegringarna från 1995 och framåt. Men inte FÖR långt bakåt i tiden, och inte justerat för inflation. Och inga jämförelser med andra länder, tack.

Prova förresten att Youtube-söka "real estate roller coaster" för dataanimerade berg-o-dalbanefärder.

Anonym sa...

Kolla prisutvecklingen i forna Sovjetstaterna också. Det hade väl inte varit så dumt att köpa en lägenhet i Moskva för 20 år sedan...

Anonym sa...

Huvudsaken jag vet vad jag gör och vill och Farbror Frej gör som han vill...
Sen kan han analysera hur mycket han vill.
Jag VET i alla fall att JAG INTE är någon "förlorare"

Peter sa...

Farbror Fabulator.

När du börjar citera Bibeln:
"Någon biblisk person lär ha sagt något om att bygga sitt hus rejält och stabilt - men på lösan sand."

och när du säger gallimattias som:

"Faktum kvarstår dock: en minoritet med mycket pengar verkar ju av ideologiska skäl inte vilja bo i hyresrätt - knappt inte ens i upplyxade sådana."

Då behöver man inte vara einstein för att förstå att du inte har alla häsar hemma.

Det är ju en M-A-J-O-R-I-T-E-T som vill ombilda. Det är ni hyresrättsaktivister som är i minoritet.

Men som sagt - dina analyer och citat är rena rama pajasfasonerna.

Gunilla sa...

Re: Abacus 4 juli 2010 11.17

"Menar du verkligen att HGF ska hjälpa medlemmar i HGF att ombilda hyresrätter till bostadsrätter? Eller menar du att du har rättigheter i det sammanhanget? Kan du berätta vilka de är i så fall...?"


Det är en J-LA skillnad på att "hjälpa att ombilda" och att motverka det.

Det är en stor skandal att HGF trampar på sina medlemmar och ger dem dyrare boendekostnader. Det är också skandal att HGF okynnesstämmer och belastar domstolarna med processer de VET att de INTE kan vinna.

Och sedan får medlemmarna betala för HGF okynnesstämningar ur den gemensamma kassan.

Medlemskapet i HGF uppsagt! sa...

Med Stockholmsmodellen kommer allt bli super-duper-bra!

Blommlådor till alla, snygga fräscha gårdar, säkert boende och superlåga hyror!

SUPERLÅGA sade jag! För historiskt sett har ju hyrorna gått ner (i alla fall då och då...eller?)

Medan konsumentprisindex (KPI) gick upp 23% så gick hyrorna upp 46%.

Tack vare HGF "förhandlingsarbete"? ..hmm...

Stockholmsmodellen sa...

Det pratas mycket om den sk "Stockholmsmodellen". Tyvärr är det väldigt tyst från dem som arbetat fram den... - yes: Hyresgästföreningen.

Litet bakgrund:

Hyrorna här länge varit en stötesten i Sverige. Fastighetsägarna vill kunna höja hyrorna mer och HGF håller emot. Resultatet har blivit eftersatt underhåll, bortförhandlat underhåll och ett obefintligt nybyggande. Ingen vill satsa på något man inte kan tjäna pengar på.

Fastighetsvärdarna går till EU och anmäler hyreslagstiftningen. Den strider sannolikt mot EU's konkurrenslagstiftning. Antingen har man "Social Housing" (Fattigstugan) eller rental (fri konkurrens på hyressättning som i alla branscher)

HGF och SABO kommer med Stockholmsmodellen (Marknashyra med ett finare ord) där man skyddar sitt eget förhandlingsmonopol och ersättning för detta.

Frid och fröjd. Hyresgästerna lyrade igen, HGF makt räddad och EU hotet bortröjt.

Nu börjar problemen för HGF... hyresgästerna arga, hur skall vi kunna "linda in marknadshyran i bomull"?

Stockholmsmodellen sa...

Så.. vad vet vi då om innehållet i Stockholmsmodellen?

Well:

På andra platser där modellen införts (Malmö & Göteborg) har priserna ökat 30-70% på attraktiva lägen.

Här kommer ordet "marknadshyra in". HGF säger "hyresgästens värderingar".

Adam Smith säger "utbud och efterfrågan"

Vi vanliga säger: Alla vill bo centralt och i attraktivt läge

- oavsett ideoligisk bas så säger "stockholmsmodellen" att attraktiva lägen skall kosta mer än mindre attraktiva lägen.

Kalla det: Planhyra, Marknadshyra, Värderingshyra, plättar & sylthyra... - Oavsett är meddelandet att om man bor centralt på attraktivt läge där många vill bo så blir det dyrare. Utbud / efterfrågan.

I ett fall i Norrköping avgjordes ganska nyligen ett fall där två likvärdiga lägenheter, men med olika läge,

Den ena låg centralt och den andra mindre centralt. 1500 kr / månaden var värdet på den skillnaden.

I stockholm är hyrorna redan högre - så det stoppar inte med 1500kr extra i månaden.

Har du råd?

Tant Rut sa...

Så bra att Hyresgästföreningen fått behålla sitt förhandlingsmonopol. Då kan vi vara säkra på att det inte blir hyreshöjningar. Eller?

Vad har Hyresgästföreningen att sätta emot? För det fall hyresvärdarna är av en annan uppfattning om bruksvärdet.

Låt säga att Hyresvärden anser att det är rimligt med en hyra på 10 000 för min tvåa som i dag kostar 5000. Hur ska Hyresgästföreningen kunna hindra att de höjer hyran? Bjuda på gott fikabröd vid förhandlingen? Det finns ju inget att hota med. Vem har hört talas om boendestrejk?

Frida sa...

Hyresgästföreningen är ingen fackförening eller myndighet.

Det är en förmögen ekonomisk förening. Med politiska förtecken.

Klart att de inte ska ha veto vid förhandlingar, och det är ju det som EU skulle gå på dem om. Felaktig hyresförhandlingsordning och hyressättningsmodell.

Ny har HGF backat och det blir hyror som både EU och Fastighetsvärdarna gillar.

Visst - ingen säger ordet "marknadshyra", men alla vet att det är så.

Att Terje sedan låtsas att det är "inte marknadshyra" och "Vidareutveckling av bruksvärdet" och "Hyresgästens värderingar" är bara semantik.

Och det är därför man dröjer med resultaten av konsekvensanalysen (som man borde gjort innan).

Grattis alla som har ANNAN boendeform än hyresrätt. Nu drar det iväg.

Exempel: på södermalm har vi fått +3% i hyreshöjning de senaste 3 åren. (OBS - innan Stockholmsmodellen)

Från och med 1 jan 2011 kommer det att bli ytterligare 3-10% per år.

Har du råd?

Anonym sa...

Jag är glad att jag kommer köpa min hyresrätt, få mindre månadskostnad innan jag ens börjat amorterat. Sen när jag amorterar så minskar min kostnad mer och mer. Hyresrätt blir ALDRIG MINDRE, utan tvärtom den ökar och ökar...
Grattis alla som lyckats köpa sin hyresrätt genom ombildning. Det är det enda RÄTTA!

Anonym sa...

Ja håller med, jag kan förstå att man vill bevara hyresrätten m.m.

Men om det nu är de boendes vilja och man har bestämt att sälja ut allmännyttan och de boende vill det, så är det ju så.
Man får acceptera att majoriteten vill det och jag har faktiskt lite svårt att förstå, att när nu majoriteten av de boende vill det, så ska man bråka, stämma och motsätta sig det?!

Sen har jag också svårt att förstå, när de väl visar sig att de flesta vill köpa att man tackar nej till det?
Det blir ju sålt i vilket fall som helst och att tacka nej till lägre boendekostnad och kanske 1 miljon i vinst.
Då tycker jag man faktiskt är lite puckad som inte hänger med tåget, av ren principsak!
Vad hjälper det den envisa hyresgästen?
Inte ett dugg!
Snarare kommer det bli ännu dyrare för hyresgästen, nu när nya hyressättningsregler är bestämt.
Men som man bäddar får man ligga!

En mycket nöjd snart blivande bostadsrättsägare!
Som ska unna mig en riktig bra semester, när jag nu kommer kunna spara många tusenlappar i månaden!

Anonym sa...

Tänker ni bara på pengar?

I så fall är ni ganska normala. Det sägs att de flesta tänker oftare på pengar och på sin ekonomi än de tänker på sex.

Även de som försöker ha attityden att pengar inte spelar någon roll tänker på pengar.

Klart man egentligen vill göra allt rätt. Skaffa miljöbil, ge till fattiga etc. Men ekonomin är viktig.

Vissa vill bevara hyresrätterna i innerstan för att ungdomar ska kunna flytta in och bo billigt. Vilken verklighet lever de i, undrar jag. Antingen får man hosta upp ett antal hundra tusen svart. Eller så får man vänta till ungdomen är över. Och då kanske det inte längre är aktuellt.

farbror Frej sa...

Dagsaktuellt citat saxat ur Dagens Industri. Googla på "Bo Lundgren: Idiotiska priser i Stockholm".

"Bo Lundgren, som hanterade 1990-talets bankkris, är också oroad över att skuldsättningen och priserna på Sveriges bostadsmarknad fortsatt växa trots kris och arbetslöshet.

”Det är dramatiskt. Vi har i dag idiotiska priser i Stockholms innerstad”, sa Lundgren."

Tips: Läsarkommentarer till boprisrelaterade artiklar i affärspressen brukar genereras i hundratal. Av dessa kan man ana hur sentimentet går, och åt vilket håll det börjar barka.

farbror Frej sa...

Peter: "Men som sagt - dina analyer och citat är rena rama pajasfasonerna."

Jag hade kanske önskat mig en mera seriös och resonerande reaktion än så, på mina argument och följdfrågor. Inte bara en ointellektuell känsloreaktion.

farbror Frej sa...

Peter: "Det är ju en M-A-J-O-R-I-T-E-T som vill ombilda."

Du kanske ska ta och lära dig att läsa innantill lite nogrannare innan du svarar. Jag skrev att förmögna människor vanligen är underrepresenterade i hyresrätter.

Så de är oftast inte DE som ombildar. Ombildar i Stockholm gör de som inte har mer pengar än att de är tvungna att ta amorteringsfria bostadslån - oftast utan insats - för att köpet ska kunna ros i land.

Men jag talade egentligen om hyresgästens situation angående framtida hyreshöjningar - inte om ifall samma hyresgäster ville ombilda eller inte. Även det missade du.

Tant Rut sa...

Men kära farbror Frej,

En ombildning kommer förmodligen aldrig till stånd om inte fastigheten säljs långt under marknadspris. Det är det som gör det hela så fördelaktigt. Banken kräver ingen insats.

Insatsen är ju till för att banken ska ha säkerhetsmarginal, om värdet av fastigheten försämras. När en bostadsrätt köps långt under marknadspriset får banken säkerhetsmarginalen ändå.

Det krävs en tjock plånbok för att kunna skrapa ihop till de insatser som banken normalt kräver för att köpa en lägenhet i Stockholms innerstad. Vid ombildning får personer med normala inkomster och utgifter också en möjlighet att köpa.

Anna i på Södermalm sa...

Hyresgästföreningen har redan innan konstaterat att det är DYRARE att bo i hyresrätt jämfört bostadsrätt. Även vid normal ränta.

Nu kommer det nya höjningar med nya hyrespropositionen OCH Stockholmsmodellen.

VARFÖR skall Hyresgästföreningen beröva ALLA även sina medlemmar det billigare alternativet?

Antingen är ni bara elaka och grymma.

Eller så är ni bara giriga på makt och medlemspengar.

Sluta föra krig emot oss vanliga ute i bostadsområdena!

Tvingas bo med rädda-aktivister sa...

Barbro!

När man läser er sida så hittar man en avdelning som heter "Om Hyresgästföreningen"

I beskrivningen av er kan man bland läsa:

1. Vårt grundläggande mål är att alla ska ha rätt till en god bostad till rimlig kostnad.

2. Vi hjälper våra medlemmar att påverka sitt boende på egen hand.

och 3. Vi är partipolitiskt obundna och styrs av våra medlemmar.

Hur rimmar det med verkligheten egentligen?

I fastigheten Skottet 2 på södermalm har ni klandrat en köpstämma där de boende (inklusive i princip alla era medlemmar) röstat FÖR en ombilning.

Därtill har 77 av era totalt 105 medlemmar i Skottet skriftligen protesterat mot er klandran av köpstämman.

Men ni väljer att negilgera detta och stödja 3 personers vilja och kamp emot ombildningen.

Hur rimmar det med meningarna ovan? Är medlemmar som vill ombilda inget värda? Bryr ni er inte om demokrati - när det går emot "er doktrin"?

En av dem ni stödjer och dennes sambo har dessutom krävt 50,9 miljoner i skadestånd av föreningen. Kan ni verkligen stödja sådana tokerier?

I alla fall är det inte punkt 1, och 3 ni sysslar med.... - Kanske egen lön, makt och politik som är agendan numera?

Lottie-Ann sa...

Håller med om att processen är vansinnig och att det är förjävligt inte de boendes vilja respekteras. Men jag tänker ändå stackars, stackars de som stämt Skottet! De får ju sina liv förstörda. VARFÖR i herrans namn ger ni dem inte professionellt juridiskt biträde!!! Varför talar ni inte om för dem att det inte håller.

Anonym sa...

Ja håller med Lottie-Ann! Så dåligt om de inte ställer upp på dem med proffisionellt biträde, de kommer inte ha något liv kvar efter detta annars!

farbror Frej sa...

Lottie-Ann: "Men jag tänker ändå stackars, stackars de som stämt Skottet! De får ju sina liv förstörda."

Exakt hur tänker du nu? Vad är det för oundviklig lag som säger att grannars liv blir bara MÅSTE bli "förstörda"? Vad är det för scenarier du fantiserar om? Ska det begås olagligheter? Eller kanske bra smådjävlas lite lagom, innanför lagens råmärken?

http://webbtv.se/tv-program/346/grannfejden

Lottie-Ann sa...

Farbror Frej: "Exakt hur tänker du nu? Vad är det för oundviklig lag som säger att grannars liv blir bara MÅSTE bli "förstörda"? Vad är det för scenarier du fantiserar om? Ska det begås olagligheter? Eller kanske bra smådjävlas lite lagom, innanför lagens råmärken?"

Kanske jag inte var tillräckligt tydlig. Jag syftade inte på eventuella reaktioner från de grannar som vill ombilda, utan på vad som kommer hända med dessa personers ekonomi. De som stämt, alltså.

Den person som stämt Skottet på dryga 50 miljoner i skadestånd fick inledningsvis hjälp av HGF, som var hans som ombud. Men sedan HGF hoppat av driver han nu, såvitt jag förstår, två processer mot bostadsrättsföreningen. En som rör klander av köpstämmobeslutet och en där han klandrar föreningens beslut att utesluta honom i föreningen. Det är väl troligtvis i den senare som han begär det enorma skadeståndet och skickar in omfattande inlagor.

Den ende som är glad är Skottets advokat som får gå igenom materialet och föra bostadsrättsföreningens talan i tingsrätten. Han tar naturligtvis bra betalt för sitt arbete. Det gör alla advokater.

Den som förlorar processen får betala motpartens rättegångskostnader. Det är i den här delen som jag ifrågasätter HGF:s agerande. De måste väl för Guds skull tala om för sin tidigare klient att man inte kan begära 50 miljoner i skadestånd. Även om de frånsagt sig ombudsskapet har de väl ändå något ansvar, med tanke på hur aktivt de stött honom i processens början.

Varför är detta så viktigt? Jo, om inte tingsrätten anser att han ska ha 50 miljoner i skadestånd så förlorar han målet och får stå för motpartens rättegångskostnader. Och med tanke på hans dåliga processföring och allt material han pumpar in lär dessa kostnader snabbt komma upp i ett antal hundra tusen.

Ok, det kanske inte förstör hans liv. Han kanske har att ta av. Men för de allra flesta skulle ekonomin påverkas lång tid framöver av en sådan onödig utgift. För att inte tala om hur hans välbefinnande måste ta stryk. Få går igenom en sån här rättsprocess utan att riskera utbrändhetssymptom.

Är jag tillräckligt tydlig för att du ska förstå att jag inte fantiserar om något, utan bara beskriver hur en rättsprocess fungerar och hur rättegångskostnader ska fördelas.

Lottie-Ann sa...

Farbror Frej: "Exakt hur tänker du nu? Vad är det för oundviklig lag som säger att grannars liv blir bara MÅSTE bli "förstörda"? Vad är det för scenarier du fantiserar om? Ska det begås olagligheter? Eller kanske bra smådjävlas lite lagom, innanför lagens råmärken?"

Kanske jag inte var tillräckligt tydlig. Jag syftade inte på eventuella reaktioner från de grannar som vill ombilda, utan på vad som kommer hända med dessa personers ekonomi. De som stämt, alltså.

Den person som stämt Skottet på dryga 50 miljoner i skadestånd fick inledningsvis hjälp av HGF, som var hans som ombud. Men sedan HGF hoppat av driver han nu, såvitt jag förstår, två processer mot bostadsrättsföreningen. En som rör klander av köpstämmobeslutet och en där han klandrar föreningens beslut att utesluta honom i föreningen. Det är väl troligtvis i den senare som han begär det enorma skadeståndet och skickar in omfattande inlagor.

Den ende som är glad är Skottets advokat som får gå igenom materialet och föra bostadsrättsföreningens talan i tingsrätten. Han tar naturligtvis bra betalt för sitt arbete. Det gör alla advokater.

Den som förlorar processen får betala motpartens rättegångskostnader. Det är i den här delen som jag ifrågasätter HGF:s agerande. De måste väl för Guds skull tala om för sin tidigare klient att man inte kan begära 50 miljoner i skadestånd. Även om de frånsagt sig ombudsskapet har de väl ändå något ansvar, med tanke på hur aktivt de stött honom i processens början.

Varför är detta så viktigt? Jo, om inte tingsrätten anser att han ska ha 50 miljoner i skadestånd så förlorar han målet och får stå för motpartens rättegångskostnader. Och med tanke på hans dåliga processföring och allt material han pumpar in lär dessa kostnader snabbt komma upp i ett antal hundra tusen.

Ok, det kanske inte förstör hans liv. Han kanske har att ta av. Men för de allra flesta skulle ekonomin påverkas lång tid framöver av en sådan onödig utgift. För att inte tala om hur hans välbefinnande måste ta stryk. Få går igenom en sån här rättsprocess utan att riskera utbrändhetssymptom.

Är jag tillräckligt tydlig för att du ska förstå att jag inte fantiserar om något, utan bara beskriver hur en rättsprocess fungerar och hur rättegångskostnader ska fördelas.

Fredrik Östlin, Solna sa...

Replik Barbro?


"Jag ger upp - lämnar Hyresgästföreningen"

”Det som fick mig att gå ur, trots att jag tror på idén, var avslöjandet att förbundsordföranden Barbro Engman har en månadslön på 105?000 kronor”, skriver Ann-Katrin Nnamaka.

"På den sista kongressen år 2000 bestämdes att Hyresgästföreningen skulle vara en medlemsorganisation och en folkrörelse.
I dag, tio år senare, är det i mångt och mycket en tjänstemannaorganisation och folkrörelsen kan man titta i månen efter."

http://www.aftonbladet.se/debatt/article7436710.ab

Inger C sa...

Grattis BRF Ånghästen och BRF Lådkameran till era ombildningar!

HGF vs Demokratin 0 - 2!!

Anonym sa...

1989 - Rumänien
1989 - Berlinmuren
1989 - Tjeckoslovakien
1990 - Bulgarien
1992 - Sovjetunionen
2010 - kvarteret Ånghästen
? - Kuba

Medan vi firar håller väl stämmarna på för fullt med att boka en enkel till Castro-land. ;)

Kineserna räddade också! sa...

Endast ombildade kineser ute på Barbros blogg. Men vi gratulerar förstås även dem till att de räddat sig till en billigare och bättre boendeform

farbror Frej sa...

"Men vi gratulerar förstås även dem till att de räddat sig till en billigare och bättre boendeform."

Om gratulanterna numera är glada och belåtna (istället för som tidigare martyrtyngda och kritiklystna) så finns det väl inte så mycket mer att tillägga, eller hur? Fortsätt gärna med att utväxla inbördes gratulationer - hellre än att klaga och gnälla på HGF:s hemsida.

Satsa hellre era krafter på att ta itu med det ofta klena engagemanget. I den ombildade fastighet jag nu flyttat ut ifrån, så kunde den betrodde hyregäst som förre hyresvärden tidigare samrådde och förhandlade med inte ombilda/få lån pgra arbetslöshet.

Så han är kvar som hyresgäst - vilket inte hindrar att han (som mer kunnig i vaktmästeri/fastighetsskötsel) inte destå mindre är invald i Styrelsen. Få andra verkar ha haft någon lust att engagera sig. Trots att runt 45% sålde och stack inom 18 månader - och därmed motsvarande nya friska marknadspris-betalande krafter tillkommit i den lilla fastigheten om 25 lägenheter.

Verkligheten sa...

Farbror Frej - sök hjälp. Och då menar jag inte "söka" och på "google".

Sk 2 sa...

Lottie-Ann's inlägg förtjänar att upprepas:

"Den person som stämt Skottet på dryga 50 miljoner i skadestånd fick inledningsvis hjälp av HGF, som var hans som ombud. Men sedan HGF hoppat av driver han nu, såvitt jag förstår, två processer mot bostadsrättsföreningen. En som rör klander av köpstämmobeslutet och en där han klandrar föreningens beslut att utesluta honom i föreningen. Det är väl troligtvis i den senare som han begär det enorma skadeståndet och skickar in omfattande inlagor.

Den ende som är glad är Skottets advokat som får gå igenom materialet och föra bostadsrättsföreningens talan i tingsrätten. Han tar naturligtvis bra betalt för sitt arbete. Det gör alla advokater.

Den som förlorar processen får betala motpartens rättegångskostnader. Det är i den här delen som jag ifrågasätter HGF:s agerande. De måste väl för Guds skull tala om för sin tidigare klient att man inte kan begära 50 miljoner i skadestånd. Även om de frånsagt sig ombudsskapet har de väl ändå något ansvar, med tanke på hur aktivt de stött honom i processens början.

Varför är detta så viktigt? Jo, om inte tingsrätten anser att han ska ha 50 miljoner i skadestånd så förlorar han målet och får stå för motpartens rättegångskostnader. Och med tanke på hans dåliga processföring och allt material han pumpar in lär dessa kostnader snabbt komma upp i ett antal hundra tusen.

Ok, det kanske inte förstör hans liv. Han kanske har att ta av. Men för de allra flesta skulle ekonomin påverkas lång tid framöver av en sådan onödig utgift. För att inte tala om hur hans välbefinnande måste ta stryk. Få går igenom en sån här rättsprocess utan att riskera utbrändhetssymptom. "

Tack.

farbror Frej sa...

Enligt den senaste rapporten från den ansedda finanstidning The Economist ligger vi mycket högt (högre än England) när det gäller en övervärderade bostadsmarknad.

Källhänvisning:
www.economist.com/node/16542826

1. Australien 61%
2. Hong Kong 53.6%
3. Spanien 50.4%
4. Sverige 39.4%

Det innebär, enligt TE, att den svenska bostadsmarknaden tillhör världens mest övervärderade just nu. Tvåa i Europa. Det sistnämnda verkar stämma bra överens med en tidigare DN-artikel:

"Sverige tvåa i rallyt på bopriser".

farbror Frej sa...

"Och med tanke på hans dåliga processföring och allt material han pumpar in lär dessa kostnader snabbt komma upp i ett antal hundra tusen."

Ett "antal hundratusen" är trots allt inte SÅ mycket pengar. Han kanske är miljonär - vad vet du om det?

Den juristfirma som företräder honom gör för övrigt även en EGEN bedömning, angående de ekonomiska och juridiska möjligheterna. Ingen vill vidare driva hopplösa fall?

Mig veterligt så är det dessutom svårt att driva en tvist vidare till högre instans, utan nya fakta och indicier i målet. Om man nu inte destå mindre lyckas med det, så kanske det dykt upp något. Vad vet du om det?

Boende i det drabbade huset sa...

farbror Frej sa...
"Och med tanke på hans dåliga processföring och allt material han pumpar in lär dessa kostnader snabbt komma upp i ett antal hundra tusen."

Ett "antal hundratusen" är trots allt inte SÅ mycket pengar. Han kanske är miljonär - vad vet du om det?

Den juristfirma som företräder honom gör för övrigt även en EGEN bedömning, angående de ekonomiska och juridiska möjligheterna. Ingen vill vidare driva hopplösa fall?

Mig veterligt så är det dessutom svårt att driva en tvist vidare till högre instans, utan nya fakta och indicier i målet. Om man nu inte destå mindre lyckas med det, så kanske det dykt upp något. Vad vet du om det?

-------------

Karln är rättshaverist OCH representerar sig själv.

Även i fråga om 50 miljoner i skadestånd. Här borde HGF ta sitt ansvar

Lottie-Ann sa...

Farbror Frej: "Mig veterligt så är det dessutom svårt att driva en tvist vidare till högre instans, utan nya fakta och indicier i målet. Om man nu inte destå mindre lyckas med det, så kanske det dykt upp något. Vad vet du om det?"

Det aktuella målet ligger fortfarande för prövning i underinstansen, dvs. tingsrätten.

Lise sa...

Barbro tog semester vid midsommar - det är hon säkert värd.

Samtidigt så har de 8 processer mot bostadsrättsföreningar runt om i Stockholm där alla de boende mår jättedåligt av att kallas fuskare, lögnare och banditer av HGF.

För att inte tala om de dyra boendekostnader som de boende får på grund av att ombildningarna saktas ner...

Undrar om Barbro alls tänker på alla de drabbade där på landstället på Gotland... eller när 100.000 kr dimper ner i lönekuvertet.

E.F, Södermalm sa...

Hyresgästföreningen "partipolitiskt obunden"... jovisst...

-----------

Ombuden i otakt med hyresgästerna
2010-06-12 Stämmoombuden ligger ideologiskt betydligt mer åt vänster än hyresgäster i allmänhet. Det visar Hem & Hyras undersökning.
Nästan var femte stämmoombud, 19 procent, kommer att lägga sin röst på Vänsterpartiet i höst. Bland hyresgäster i allmänhet sympatiserar endast tio procent med partiet, enligt Statistiska centralbyråns partisympatimätning som presenterades i veckan.

När det gäller Socialdemokraterna lägger 46 procent av ombuden sin röst på partiet, att jämföra med 39, 7 procent av Sveriges hyresgäster.

Den stora förskjutningen hittar vi dock bland de borgerliga sympatisörerna. Endast 2,9 procent av ombuden planerar att lägga sin röst på Moderaterna i september. Bland samtliga hyresgäster är siffran betydligt högre, drygt 20 procent.

Inte ett enda av ombuden planerar att rösta på Folpartiet, enligt undersökningen.

Även Miljöpartiet är kraftigt underrepresenterat på stämman. Endast 0,7 procent av de 150 ombuden kommer att rösta på partiet, att jämföra med de 15,7 procent av hyresgästerna i allmänhet som tycker att Miljöpartiet är bästa parti.

http://www.hemhyra.se/eprise/main/hemhyra/firstpage/edition/0/everyone/firstPage?ViewMode=&orgId=0&movefirst=firstPageItem20100612_162910607&ItemObjectID=278044#

farbror Frej sa...

"Hyresgästföreningen "partipolitiskt obunden"... jovisst..."

Du fullständigt missförstått begreppet. Att vara "partipolitiskt obunden" innebär inte organisationen i varje ögonblick slaviskt måste avspegla den över tid tämligen rörliga folkopinionen och/eller riksdagssammansättningen.

Tvärtom; själva POÄNGEN är ju att organisationen i fråga SKA kunna arbeta för sin sak OBEROENDE av vad folkopinion/riksdag för ögonblicket tycker - just med det uttalade syftet att PÅVERKA dessa.

Det "partipolitiskt obundna" inslaget innebär endast att man inte måste rösta vänster (eller höger) för att vara medlem.

Anonym sa...

Tjoho Farbror Frej!
Vi är så glada att vi klarat ombildningen i Lådkameran! Slipper vara hyresgäst och allt dravel med HGF! Så skönt! Äntligen, ska åka på en riktigt dyr semester, nu när jag äntligen har råd med det!