16 juni 2010

Frisinnade månskensbönder och fågelskådare

Obama använde de sociala medierna med stor framgång i sin valkampanj. Partistrateger åkte skytteltrafik över atlanten för att studera konceptet och ta hem det till Sverige.

Så nu knackas det dörr, twittras, facebookas och bloggas det som aldrig förr. Det är kul tycker jag. Man lär sig en himla massa om hur det tänks och tycks. I Örebro tillexempel.

Där finns en bloggare tillika frisinnets väktare som är månskensbonde, trädgårdsfantast och fågelskådare, allt enligt egen bloggbeskrivning. Han heter Staffan Werme och är kommunalråd (FP) i Örebro.

Frisinnets väktare? Fågelskådare och månskensbönder finns det gott om men väktare som vaktar frisinnet står inte som spön i backen.

Googlar man på frisinnets väktare så hamnar man följaktligen på Staffan Wermes blogg för det visar sig vara tunnsått med väktare.

Jag stötte på Wermes blogg därför att han skrivit om mig. Tror jag i alla fall, han kallar mig visserligen Barbro Hedman men av innehållet i bloggen att döma menar han nog mig.

Han skriver att ”Det finns inget opolitiskt i HGF. Den är en del av den korporativism som byggdes av det förra statsbärande socialdemokratiska partiet. Det parti som genomorganiserade det svenska samhället, byggde upp ett antal parallella strukturer vars syfte var att stärka partiets makt över samhälle och människor”.
”Deras uppgift är ju att jobba för partiet och försöka vinna valet. Kosta vad det kosta vill”, skriver han.

Han tycker att den nyvalde förbundsstyrelseledamoten Alaa Idris, som han för övrigt inte heller kan stava till, inte borde få engagera sig i hyresgästföreningen. Det verkar inte vara särskilt frisinnat.

Hon är nämligen socialdemokrat och bör följaktligen avstå från att engagera sig för hyresgäster.

Jag utgår ifrån att Staffan Werme avstår från att engagera sig för månskensbönder, trädgårdsfantaster och fågelskådare. I annat fall kan man ju få för sig att de alla är folkpartister.

I både frisinnets namn och demokratins namn borde man tvärtom hylla alla som vill engagera sig. Att utesluta de som är politiskt engagerade från föreningslivet verkar inte vara inte vara särskilt smart. Människor som är politiskt aktiva har en tendens, i likhet med Werme, att engagera sig i många samhällsfrågor.

I Hyresgästföreningens förbundsstyrelse liksom bland personal och medlemmar har vi en mängd olika politiska uppfattningar. Det är bra det. Politiska är vi också. Hyresgäster är politikberoende och deras förening måste givetvis jobba politiskt för att få ändring till stånd. Men partipolitiska är vi inte.

Mats Odell var på besök på Hyresgästföreningens stämma i Uppsala i helgen som gick. Han lät meddela att regeringens lyssnade på organisationen i fråga om ny lag för allmännyttan och i frågan om neutrala skattevillkor mellan upplåtelseformerna. Han tyckte organisationen och regeringen samarbetade på ett konstruktivt sätt.

I morgon kommer riksdagen att fatta beslut om denna nya lag i mycket stor och bred politisk enighet dessutom.

13 kommentarer:

Oroad medlem Södermalm sa...

Klassisk "scapegoating" Barbro. När ni är under angrepp och trängda i ett hörn så pekar ni på någon annan och ropar "titta där".

Frågan är bara om någon av oss medlemmar tror på detta längre.

Du har så till den milda grad retat upp Hyresgäströrelsen att ett h-e-l-t nummer av "Om Hyresboende" från NHB. Kanske du skulle fundera på att reda ut begreppen där istället?

Sedan rasar kritiken mot ert felfokus i att angripa ombildningar i Stockholm. Detta låter du också passera.

Och de nya hyressystemen. Platt fall för fastighetsägarna och EU - och ni låtsas att vi hyresgäster gått stärkta ur detta? För alla oss som läser förslaget och ser analyserna är det marknadshyror som kommer.

Litet självkritik och fokus tack Barbro. Inte peka finger.

Medlem Kungsholmen sa...

I boken "Folkrörelse i fritt fall" analyseras bristen på bostadspolitik i Stockholm med fokus på Hyresgästföreningens roll i utvecklingen. Centraliseringen och toppstyrningen av organisationen har nu tagit sig för en folkrörelse ovärdiga uttryck – intriger, manipulationer och förfalskning för att nämna några av dem – allt till förfång för en god bostads- och hyrespolitik.

I Folkrörelse i fritt fall görs en noggrann genomgång av de senaste årens utveckling med en analys baserad på fakta och utifrån ett tydligt bostadssocialt perspektiv.

Läs boken och håll dig hyrespolitiskt uppdaterad.

http://www.bekymradehyresboende.se/

Anonym sa...

Min teori är ju att du utger dig för att vara socialdemokrat men rösta på moderaterna när det kommer till kritan.

Vad tror ni andra här på bloggen?
Mvh
Jonas

Tidigare medlem i HGF sa...

I morgon klubbas sannolikt de nya hyrorna och allmännyttans nya tillvaro igenom (Prop. 2009/10:185). Hyrorna införs 1:a januari 2011

Beroende på bedömare man pratar med får man litet olika svar.

Hyresgästföreningens ordförande (4 personer) för innerstaden gick ut med en siffra på +25%.

Hyresgästföreningen centralt har hittat siffror som pekar på uppåt +40% på bara några få år.

Margareta Friman-Scharin,
ordförande i Nätverket för hyresgästernas boendetrygghet (NHB) pekar på att hyran kommer att kunna gå upp mellan 50% ända upp till 70%.
http://www.regeringen.se/content/1/c6/14/29/85/6e280696.pdf

Billigt blir det ej. Ombilda den som kan.

Anonym sa...

Barbro, du borde stämma NHB för förtal, det dom skrivit nu måste vara ett absolut bottennapp av värsta slag, tala om personangrepp. Nej förrästen du ska inte stämma dom för dom förtjänar inte någon uppmärksamhet överhuvudtaget.
Och vem kan ta boken "Folkrörelse i fritt fall" på allvar? Ja - kanske 5-6 stycken Södermalmsbor, fler är det inte.
Maggan

Anonym sa...

Vad är det för bra med den nya hemsidan? Mycket lite innehåll, mycket lite nyheter. Ingen debatt,

Och som medlem saknas ju allt praktiskt som fanns tidigare, som kalendarier, dagordningar, protokoll, utredningar, regionernas personer och verksamhet osv.

Är det inte bättre att backa tillbaka?

Ture

Anonym sa...

Mats Odell - hyresrättens dödgrävare - tycker att samarbetet med hyresgästföreningen är bra!

Borde nog stämma till lite eftertanke!

Vet han hur det rör sig i organisationen, eller har han bara kontakt med några få?

Anders P i Göteborg

Anonym sa...

Klart han tycker samarbetet är bra. Han får ju igenom sin politik utan motstånd.

Anonym sa...

Håller med anonym. Pamparna jobbar tillsammans....
Mats och Barbro är väl numera riktiga polare.
Mvh
Jonas

Anonym sa...

P-O Brogren - Ombildningstorped på dagen - tycker att det är ok att ombilda på fritiden.

Barbro Engman sa...

Ibland kan man undra över alla anonyma boggkommentatorer. Uppenbarligen kan man under anonymitetens täckmantel slänga ur sig vad som helst, det spelar ingen roll om det är sant eller inte.Vad är det för mening med det?

Barbro Engman sa...

Till oroad medlem Södermalm, du skriver att jag "har så till den milda grad retat upp Hyresgäströrelsen att ett h-e-l-t nummer av "Om Hyresboende" från NHB." NHB är ett nätverk som består av ett mycket begränsat antal personer och som också ligger bakom boken En folkrörelse i fritt fall. De driver tesen att hyrorna kommer att höjas med 50-70%. De har varit uppretade under många år både före och efter det förslag som nu riksdagen ska besluta om.
Hyresgästföreningen sa att hyrorna skulle höjas med 40% OM det förslag som Mikael Koch presenterade skulle gå igenom. MEN det förslaget finns inte längre, det är borta och finns inte med i den proposition regeringen lagt.
Hyresgästföreningen hade förbundsstämma förra helgen. Då deltog 150 ombud från hela landet. 79% tyckte att den uppgörelse vi efter stor möda och mycket jobb gjort med regeringen var bra. 13% svarade vet ej och 8% var enmot. Riksdagen kommer också att fatta beslut i stor politisk enighet.

Anonym sa...

ja varför skriver man som anonym? jo när man nu är emot ombildning av våra allas lägenheter i allmännyttan tillhör man ju en minoritet i dagens egotrippade samhälle och om man då säger att man är emot denna egoism så riskerar man utsättas för rent skitsnack och förtal och då skulle åtminstone jag vrida om både näsa och öron vederbörande antidemokrat och det vill vi inte.