18 juni 2012

Nu har vi stämt av, stämt upp och bestämt sagt ifrån


Förbundsstämma 2012

Det är ett Stockholmsproblem säger man ibland lite avfärdande när något större bekymmer på bostadsfronten ger sig till känna i huvudstaden.

Men det kan också vara fråga om ett glesbygdsproblem, storstadsproblem där också Malmö och Göteborg räknas in, problem på vikande marknader eller så är det ett problem för Mälardalsregionen eller rätt och slätt ett Norrlandsproblem.


Plus alla andra varianter av specialproblem som vi tycker oss ha runt om i landet.

All denna uppdelning fungerar som ett slags alibi för att kunna släppa vissa frågor. Varför ska man bry sig om Stockholms bostadsbrist när de är fullt upptagna av att slippa riva hus där man själv bor och verkar?

Det kan man säkert undra över men det gjorde man inte på Hyresgästföreningens förbundsstämma i helgen. Man vet att Sverige i stort sett hänger ihop.

Det är ingen skillnad på att vara utan bostad i Pajala, Kiruna och Borlänge än det är i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det är ingen skillnad på att vara hyresgäst hos allmännyttan i Stockholm där kommunen vill plocka ut 1,3 miljarder ur bolagen än det är att vara hyresgäst i Gävle där kommunen vill plocka 10 miljoner.

Det är ingen skillnad på att bo hos Rikshem i Gränby där de vill höja hyran med 43 procent efter ombyggnad än det är att bo hos Stena Fastigheter i Göteborg eller Akelius i Haninge som vill höja ännu mer. Rekordet har nog HSB i Jönköping som kräver en hyreshöjning på 77 procent.

Det är ingen skillnad på att bo i en socialdemokratiskt styrd kommun som Norrköping och Gävle än det är att bo i alliansens Stockholm.

Så det var en livlig debatt runt borden om allt från barnfattigdom, bostadsbrist, ombildningar, konsten att engagera ungdomar, folkrörelseutveckling och allt annat som engagerar alla dessa aktiva medlemmar i Hyresgästföreningen som deltog i förbundsstämman detta år.

Medlemsantalet just nu är 530 461 hushåll. 165 000 av dem är under 35 år. Vi har 12 000 förtroendevalda och 1500 lokala föreningar.

Heja Hyresgästföreningen.

Tack skulle jag vilja säga till alla er som deltog och till alla er andra som var fullt upp-tagna på hemmaplan med att jobba för hyresgästerna.

Trevlig sommar.

Det här tycker vi krävs för att det ska bli lite rull på bostadspolitiken.Och det kommer den nyvalda styrelsen att jobba hårt för:

• Investeringsstimulans för nybyggnad av hyresrätter


• ROT-avdrag till hyresrätter


• Miljöpremie för ombyggnad av hyresrätter


• Slopad fastighetsskatt för hyresrätter


• Skattefria underhållsfonder

Kostnaden för detta uppgår till cirka 8 miljarder kronor per år. Det motsvarar en fjärdedel av de skattestimulanser och bidrag som idag går till villa och bostadsrätt. För den kostnaden får Sverige ett kraftfullt bidrag till en bättre bostadsförsörjning och en stark satsning på tillväxt.Ordinarie ledamöter:
Ordförande Barbro Engman omvaldes för en period på fyra år.
Marie Dahlin, omval, Vänersborg
Hans Eklund, omval, Östhammar
Terje Gunnarson, omval, Bandhagen
Carina Hultberg, nyval, Helsingborg
Mursal Ismail Isa, nyval, tidigare ersättare, Borlänge
Björn Johansson, omval, Mantorp
Clara Lindblom, nyval, Stockholm
Marie Linder, nyval, Tyresö
Bo Nilsson, omval, Malmö
Esa Norojärvi, omval, Umeå
Ersättare:
Egon Frid, omval, Skövde
Alaa Idris, omval, Örebro
Bengt Svensson, nyval, Göteborg

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vem är det som enligt er skulle erhålla/göra ett ROT-avdrag när det gäller hyresrätter? Värden eller den som bor i hyresrätten?
Eller någon annan?

Mvh
Jonas

Jonathan Andersson sa...

Jag flyttade till Göteborg för ett par år sedan och det blev precis som jag hade hoppats på. Det var inte så lätt att få ett bra boende till en början men efter att letat på bland annat BostadsPortal.se så hittade jag ett bra, tillfälligt boende. För att komma närmare mitt jobb så letade jag vidare på BostadsPortal.ses lokalsida för Göteborg, jag blev erbjuden en lång andrahandsuthyrning i Masthugget och det nappade jag på! Nu har jag 5 minuter till jobbet och ett år kvar på kontraktet.

Anonym sa...

Långsemester i år också Barbro?
Mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Nä, varför tror du det Jonas?

Anonym sa...

Omvald, då kan man lägga sig på sofflocket...

Barbro Engman sa...

Anonym, ända sedan jag började jobba har jag då och då tagit ut semester precis som jag antar att även du gör.
Men nu är det jobb igen.

Anonym sa...

Jag har en fråga om den nya förbundsstyrelsen. Varför är den så vänsterinriktad? Det är många ut arbetarrörelsen. Och var är dom unika hyresgästerna? Varför väljs tex två anställda inom LO in som ex?