05 juli 2012

Fastighetsägarna måste vara världsmästare i konsten att arrangera ensidiga seminarium

Fastighetsägarna måste vara världsmästare i konsten att arrangera ensidiga seminarium. Igår hade de ett seminarium ihop med Sveriges Byggindustrier vilket inte gjorde saken bättre.

Man plockar ihop deltagare så att det blir alla mot en. Igår var det jag som var en. Nästan i alla fall. Lite publikunderstöd kunde ibland skönjas samt lite uppbackning av någon av de ledarskribenter som deltog.

Seminariet handlade om bruksvärdesystemet som Fastighetsägarna och BI föredrar att kalla hyresreglering. De vet nog att hyresreglering är något annat än de förhandlingar vi håller på med men det ger inte samma unkna känsla och det är den de vill åt.

Först på plan var en professor Jörnmark från Göteborg som uppenbarligen verkade tro att hans akademiska trovärdighet skulle öka om han uppträdde som stand up komiker. Det funkade inte. Trovärdigheten alltså, skratt fick han förstås. Funkade gjorde inte heller hans jämförelse med tomater och boende.

Sonny Modig, MKB:s VD, som också deltog hade dagen innan skrivit en artikel på Newsmill där han jämförde bostäder med bilar. Det funkar inte heller vilket Sonny avslutade sin artikel med.

Sonny Modig som en gång var en modig man och stred för lägre byggkostnader strider nu för högre hyror. Inte för att MKB går dåligt på något sätt utan för att det skaver i honom att människor envisas med att bo kvar i MKB:s lägenheter. Detta oskick måste stävjas anser Modig, som ju är rätt så ensam om sina synpunkter och därför får vara med på Fastighetsägarnas alla seminarier.

Men till slut konstaterades det dock att det inte finns något enda politiskt parti som driver frågan om marknadshyror.

För två år sedan satt Reinhold Lennebo på presskonferens med mig, Kurt Eliasson och Mats Odell och bedyrade att de för sin del var nöjda med den lagstiftning om förhandlade hyror mm som riksdagen beslutade om.

Igår satt Reinhold Lennebo bland publiken och teg. Det vore väl klädsamt om åtminstone någon enda företrädare för Fastighetsägarna visade lite stil genom att ställa upp i de ensidigt utvalda panelerna och meddelade att de för sin del ställt upp på bruksvärdesystemet och att förhandla hyror.

Men icke, de lutar sig tillbaka på åhörarbänkarna.

Inga kommentarer: