07 mars 2013

Fredrik Reinfeldt, vad menar du nu då?

Det förekommer inga seminarier, paneldiskussioner eller några andra varianter av sammankomster där man diskuterar meningen med villaboendet/bostadsrättsboendet.

Inga diskussioner förs om det skulle gynna rörligheten på arbetsmarknaden om människor inte bodde så länge i sina hus/bostadsrätter. Inga debattartiklar skrivs om hur man ska hitta sätt att öka kostnaderna för villa och bostadsrättsboendet som ett sätt att stimulerar omflyttning och rörlighet.

Ägandets inlåsningseffekter och de låga boendekostnader som många villaägare har tas inte upp som ett samhällsproblem av någon.

Nej sådana debatter och konferenserna är strikt förbehållna hyresrätten och hyresgästerna.

Det är hyresgästerna som utgör ett allvarligt samhällsproblem. De envisas med att bo kvar i sina lägenheter, de slåss för rimliga hyror, de bråkar om orättvisa skattevillkor och de trivs där de bor och gillar hyresrätten för dess egen skull.

Det upprör inte minst Fastighetsägarna som vill ta ut mer i hyra så det blir lite rull på hyresgästerna och klirr i den egna kassan.

I detta nummer av Hem & Hyra får Adam Tensta, Unni Drougge, Katarina Ewerlöf, Helena von Zweigbergk, Nina Björk och Fredrik Reinfeldt frågan om varför de gillar hyresrätten.

Adam Tensta känner sig hemma i sin hyresrätt och hos Svenska Bostäder. Katarina Ewerlöf tycker att hon är lyckligt lottad som får bo i hyresrätt. Unni Drougge vill för allt i världen inte att hennes hyresrätt ska ombildas. Nina Björk tror att man blir mer ekonomiskt inriktad om man bor i bostadsrätt.

Och så har vi då statsministern.

Hyresrätten ska möjliggöra rörlighet för grupper som har svårt att orka med att betala kapitalinsatser, och för att möta rörligheten på arbetsmarknaden, säger han.

Ridå.

Vad är det för slags syn på hyresrätten? Jo det är precis den syn som avgör regeringens politik. Ägandet premieras och hyresrätten ses som ett slags tillfällighetsboende för de som ”inte orkar med att betala kapitalinsatser”.

Så omodernt och otidsenligt.

Igår var jag på Hyresgästföreningens årsmöte i Solna. Där träffade jag en dam som bott i samma lägenhet i 38 år. Vad ska vi göra med henne Fredrik Reinfeldt?

Hon ville bo där inte därför att hon tillhör en ”grupp som har svårt att orka med att betala kapitalinsatser” utan på grund av hyresrättens alldeles speciella kvaliteter.

I ett mejl skriver en annan deltagare på årsmötet lite ilsket att " Vi som bor i en hyresrätt är inte låginkomsttagare, arbetslösa, invandrare, ensamstående mammor eller fattiga i allmänhet. Vi har gjort ett val. Vi trivs där vi bor. Det är enkelt att bo i hyresrätt.”

Vad säger du Fredrik Reinfeldt? Ska man få bo i hyresrätt bara för att man gillar det?

För om du tycker det så måste din politik inriktas på att låta människor själva avgöra hur de vill bo.

Det ska inte staten avgöra genom att missgynna vissa boendeformer och definiera de som något som är till för de som inte ”orkar med att betala kapitalinsatser.”

För övrigt har jag inte fått ett enda svar från Eric Erfors, Anna Dahlberg, Maria Ludvigsson och PJ Anders Linder.

De använder sina egna ledarsidor för att tala om att ”hyresregeleringen” ska avskaffas men de vägrar att tala om de med det menar att hyresgästernas förhandlingsrätt ska avskaffas, liksom besittningsskyddet eller hyrorna inte längre ska sättas efter standard och kvalitet.

Det kan väl inte vara så svårt att tala om?

Inga kommentarer: