02 juli 2013

Herrarna i hagen

Idel herrar med vidhängande förkortningar  på Wisby Srand. Almedalen.
Kurt Eliasson, SABO, Stefan Attefall (KD), Svante Hagman, NCC,
Anders Lago, HSB och Tomas Rudin (S)
Det var fullsatt i lokalen när SABO, KD, NCC, HSB, S skulle diskutera om det verkligen är helt omöjligt att få till några hus i det högteknologiska och i andra avseenden väl utvecklade landet Sverige. Man får ibland intrycket av att det är en övermäktig uppgift som bara klaras av i andra länder.

Något har uppenbarligen hakat upp sig. Det är bostadsbrist överallt och alla spanar på varandra på jakt efter den verkliga skurken till detta. Lite skämmigt är det allt med denna utbredda brist på bostäder.

Anders Lago, HSB, berättade att de skrattar åt oss i andra länder när de får höra att staten ger 40 miljarder i subventioner till de som redan har en bostad och ingenting för att kunna bygga nya bostäder. I andra länder gör de precis tvärtom.

I paneldebatter är det rätt så ofta hyresgästerna som anses vara de som gör att allt hakar upp sig. Hyresgästerna borde inte vara så tvärs för sig utan visa lite mera betalningsvilja menar de. Men först måste det ju finnas lite pengar att vilja med kan man å andra sidan tycka.

Byggherren tycker inte att de kan räkna hem sina kalkyler och hyresgästerna kan inte räkna hem sina heller.

Här står två oförenliga kalkyler mot varandra.

En skämtsam typ påminde mig om att jag inte skulle vara med i panelen. Som om inte jag visste det. Jag hade kört några mental övningspass och redan avverkat en paneldebatt så att jag skulle palla med att bara sitta och lyssna på en debatt där det möjligen skulle bråkas om hyresgästernas motvilja mot höga hyreshöjningar.

Men det hade jag inte behövt. Det känns som om fördelningen av skulden för det låga byggandet efterhand flyttar sig bort från kunderna.

Ingen enda av panelisterna igår menade att det var hyrornas fel att det inte byggs. Svante Hagman, NCC, påpekade tvärtom att det inte är det som är problemet.

Det är marken, tröga processer och kommunala särkrav som är problemet.

Seminariet inleddes med att SABO och HSB berättade att det visst går att bygga billigare och med mycket bra kvalitet om man bara vill och anstränger sig.

Så härligt det var att sitta på ett seminarium som handlade om att det går att bygga. Politik är att vilja sa Olof Palme. Det är detsamma med byggandet.
Inga kommentarer: