09 februari 2014

Fishbowl på Hasseludden


 
Nu är det ute med paneldebatter. Nu ska man ha fishbowl. Jag var på Hasseludden i tisdags för att fishbowla med Fastighetsägarnas VD Reinhold Lennebo. Eftersom jag bara bowlat med klot och fiskat med spö tidigare så fick jag gå till urkunderna, Wikipedia.
För att få ett säkert besked om vad fishbowl var så tryckte jag på svensk översättning (gör aldrig det); "En fördel med ett vatten konversation är att den är lämplig för stora grupper. En annan fördel är att de minskar skillnaderna mellan högtalarna och publiken. Dessa två skäl har gjort fishbowls populär i deltagandegruppmöten och konferenser", stod det.
Fast det visade sig tyvärr vara precis som vanligt. Jag och Reinhold Lennebo stod på scenen i jämnhöjd med högtalarna, vattnet stod på borden och den kostymklädda publiken satt uppradade.
Lite besviken blev jag allt.
Reinhold inledde med att säga att han hade drömt om mig. Och han såg onekligen lite hängig ut. Han kanske hade sett sig själv simmandes runt runt med mig i en vattenfylld glasburk utan luft. Och lite så var det. För det var meningen att publiken skulle vara aktiv och det var de inte.
Utom Svante Hagman, NCC, som mest verkade vilja göra sin plikt och bidra med några frågor. Jag tycker att NCC i långa stycken resonerar på ett bra sätt. De är aktiva och söker efter bra lösningar. Fast NCC ligger förstås på plus också för att de inte tycker att hyreshöjningar är det som kan befria byggandet.
Det tycker däremot Reinhold Lennebo. Han är såå noga med att poängtera att dessa höjningar som måste till inte får kallas marknadshyra. Fast de vill ta bort den nuvarande hyressättningen, den nya hyran ska spegla vad kunderna efterfrågar, det ska kallas omreglering och det ska ta jättelång tid så att hyresgästerna inte drabbas för hårt.
Man förstår därmed vilka höjningar det är fråga om.
Sedan frågade en man i allmännyttan om det inte vore bra med mångfald. Hans variant av mångfald var att man skulle renovera en del av miljonprogrammet och låta en del vara orenoverat. Varför ska man kalla det mångfald? En del hus renoveras och andra förfaller. Det ska kallas sorgligt.
Ytterligare en man som är VD i ett allmännyttigt bolag sa att jag "återfaller i ett gammalt beteende". Detta gamla beteende består i att jag säger att alla inte ha råd att bo i hus med höga hyror. Sådant ska man inte hålla på att säga. Det finns de som kan betala sa han, de gör tillval till och med och är beredda att betala.
Det tror jag säkert. Men nu är det ju inte de som har problem att få en bostad när de har fått jobb eller när pensionen vägrar röra på sig uppåt.
Jobbar gör också sjuksköterskor, busschaufförer, ICA kassörskor mfl och de tjänar helt enkelt inte tillräckligt. En sjuksköterska har samma bruttolön som en nybyggd lägenhet på Kungsholmen. Inte heller finns det bostäder till alla de som skulle ha fått jobb hos de företagare, som jag träffade på Nalen i torsdags, om de bara hade haft en bostad.
Jag delade ut pris till årets företagare och talade bostadspolitik. Företagarna kan vara hur bra som helst men svårt att rekrytera har de pga bostadsbristen.
Tillväxten kommer i många skepnader och lönelägen. Fast innan det var fiskbowl så talade Johan Skoglund, VD hos JM, om vad  "den moderna barnfamiljen" ville ha för hall och vad gruppen "mitt i livet" önskade för kök. 
Det kan vara roligare att prata om det, det tror jag säkert, men så kostar också deras nybygge 100 000 kr/kvm.
För nu är det läge att agna med rätt bete om man vill ha lite fiskelycka. Det är inte bara de stora gäddorna som ska nappa utan också fjärsing, bleka och berggylta.
 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Den största reformen på bostadsmarknaden har kommit. Nu kan vi alla peka finger både åt hyresvärdar och bostadsrättsinnehavare som trodde fastigheterna skulle stiga i höjden.

En gång bodde jag i en lägenhet på ca 25 kvm. Vet ALLT om "compact living". Idag kan man smälla upp en friggebod och designa själv. Det kommer inte bli så många friggebodar. Det kommer bli en uppsjö små perfekta mini-villor!!!Det är ju lätt att påstå att man velat se bättre planlösningar i en etta och att man är väldigt trött på vissa bostadsaktörer.

LÄNGE LEVE DENNA MINI-VILLA-MODELL!!

farbror Frej sa...

Anonym: "Den största reformen på bostadsmarknaden har kommit."

Friggebodar på steroider uppsmällda på villatomter är ett komplement på marginalen - men en långsiktigt seriös lösning på hyresrättsbristen kan det aldrig någonsin bli. De är helt enkelt inte tillräckligt attraktiva på grund av följande orsaker:

Att som ung flytta 50+ meter från pojk/flickrummet till "minivillan" på pappas/mammas gräsmatta smäller helt enkelt inte lika högt som att flytta f r å n föräldrarna på allvar. Ett "näst bästa" alternativ alltså, i bästa fall.

Återstår främmande unga bostadsbehövande - och kanske äldre också för den delen. Och visst - är det brist på förstahandskontrakt så är det.

Men rent attraktivitets-mässigt sett så är din "minivilla" närmare besläktad med det "möblerade rummet" snarare än med "andrahandskontraktet". Anledningen är främst bristen på integritet. Har själv bott i möblerade rum under några år i början av 90-talet, så jag vet hur självklart det upplevs av uthyraren att nyfiket kunna låsa upp och kolla in vad man är för en gök - undertiden man själv är på jobbet så klart.

Sedan får man stå ut med en massa förbehåll. Duscha får man göra på jobbet och sedan är det handtvätt av kläder i balja/tvättkar som gäller. Tillgång till tvättmaskin är vanligen bara att glömma.

Men nu handlade om "minivillan" som visst ska ha wc/dusch, kokvrå och kanske tvättmaskin inbakat. Men hur många högbelånade "helt vanliga" villaägare som har vilja, ekonomi och tomtplats nog med en sådant flott lösning? Är det inte lätt att man fastnar på halva vägen? Typ 10-15 kvadrat med kylskåp/kokplatta och endast tillgång till wc/handfat i angränsande villan?

Min avsikt är inte att "svartmåla" - jag vill bara se mera nyktert på vad du kallar "den största reformen på bostadsmarknaden". Verkligheten är tyvärr mera grå.

Anonym sa...

Till Farbror Frej:

Det rymdes tvättmaskin, dusch, handfat toa och minikök i min gamla etta på 25 kvm.

Villaägare är handlingskraftiga och snackar mindre. In med en rörmokare och elektriker och så är man ganska händig själv.

Jag vidhåller att det är det bästa någon gjort hitills.

farbror Frej sa...

"Villaägare är handlingskraftiga och snackar mindre."

Det där låter mer som en besvärjelse än ett argument. Tänk efter ett varv extra. En 25 kvadrats extra husklump på en begränsade Stockholmska standard-tomtarean? Inte snyggt i vare sig ägarens eller villagrannarnas ögon. Möjligen OK i utkanten av advokatvillans stora tomt, helst gränsandes till allmänningsmark.

"In med en rörmokare och elektriker och så är man ganska händig själv."

Jag kan inte bedöma byggkostnader, men ska det vara välisolerat året-runt boende med hela kittet så kommer det väl att kosta ett ospecificerat antal hundratusen. Minst. En kostnad som villaägaren såklart vill hämta tillbaka så fort så möjligt, innan han på allvar kan börja tjäna pengar.

Är 8000-10000 i månadshyra tillräckligt? Räcker 3-4 månaders depositionshyra, inkluderat tjafs om att behålla depositionen ifall hyresgästen flyttar "för tidigt"? Ambitioner som rimmar illa med politiska förslag om sänkta ungdomslöner - parallellt med trenden med allt osäkrare anställningsformer för unga. Har den bostadslöse inte desto mindre dessa pengar att spendera på hyra - varför då inte köa för nybyggda förstahandskontrakt istället? Betydligt kortare kötider, och utan alla de nackdelar som jag påtalade i förra inlägget.

Vi snackar alltså i praktiken om en ganska begränsad målgrupp bostadslösa. Tillfällighetsboende mellan BR-köp kanske? Studenter med höginkomst-föräldrar som kan pynta in?

Anonym sa...

Farbror Frej!

Det handlar om att det finns möjligheter att göra något till skillnad mot tidigare. Det handlar också om att den som kan visa att dina kalkyler spricker har gjort det jäkligt bra. Hur folk tycker om betongklumpar i villaträdgårdarna har de redan röstat och skrivit lag om. De har sagt sitt om 25 kvm och hur de vill utnyttja sin mark.

En gissning är att villaägarna är bättre på att hålla nere kostnaderna än byggherrar och penningkåta hyresvärdar.

Länge leve villaägarreformen med minivillor!