08 maj 2014

Va nu väl an?Fastighetsägarna har varit världsmästare på att få alla att tro att det är en usel affär att äga hyresfastigheter. 
För det är bara när den bilden har blivit den etablerade sanningen som det går att hävda att hyrorna måste upp och att det är omöjligt att bygga nytt.

Men så hux flux så slår man upp Fastighetstidningen och där skriver Tomas Ernhager, chefsekonom på Fastighetsägarna att " stabila hyror och låga räntor skapade god lönsamhet i den svenska fastighetsbranschen".

Fast nu ska man ju inte glädja sig åt något sådant, det ligger inte för Fastighetsägarna.

Så idag skriver Billy McCormac VD Fastighetsägarna Stockholm i SvD, inte på debattsidan utan han har fått plats på ledarsidan att "rörligheten i det befintliga beståndet förbättras och hyressättningssystemet förändras"

Samma samma alltså. Den lilla meningen "rörligheten måste förbättras" döljer mycket dramatik. 
För det finns inga bostäder till dem inflyttade, menar McCormac. Så därför måste bostäder frigöras och det ska ske genom att "hyressättningssystemet förändras".

Höjda hyror får hyresgäster att flytta, enkel sanning, men ska vi verkligen behandla människor som om det vore fråga om att spela fia med knuff? 

Fastighetsägarna kunde kanske slå en pling till Boverket som har låtit höra av sig igen genom en ny marknadsrapport. 
Myndigheten Boverket anser inte att vi har någon brist på bostäder. Vi utnyttjar de som finns för dåligt bara.
Så om Fastighetsägarna ringer Boverket kan de kanske få reda på var alla de outnyttja bostäderna ligger. 

För nog måste väl Boverket ha gjort en rejäl undersökning och analys innan de slår fast att vi har gott om bostäder i Sverige och att de utnyttjas dåligt?


1 kommentar:

Jeanette sa...

Läste för ett tag sen Eino Hanskis roman Drömlös. Romanen utspelar sig 1938-39 i det forna Sovjetunionen. Där är bostadsbristen stor och regimen har påkallat att ALLA rum som finns ska bebos av människor och helst ska man vara minst 2 st i varje rum, köket inräknat. Under denna Stalins tid så är rörligheten stor vad gäller att fylla på med nya människor i rummen, då det försvinner folk med jämna mellanrum och ingen vet vart de tar vägen. Dock har varje ordförande i varje kvarter skyldighet att anvisa ledig plats i rum där det blivit tomt på folk. Av någon underlig anledning kom jag att tänka på just den här romanen jag läst när jag hörde Stefan Attefall uttala sig just om att rörligheten måste öka på bostadsmarknaden och att beståndet vi har avseende bostäder i Sverige måste utnyttjas bättre. Vidare var ju den här "reformen" med att man kan ta vilken hyra man vill när man hyr ut i andra hand en stor förbättring för bostadsmarknaden. Jag undrade i min ensamhet om kanske Attefall också läst Eino Hanskis roman. Vill man veta lite om bostadsplanering kanske man ska läsa romanen och fundera på vilket samhälle man vill ha. Vad vi lär av historien är att vi inget lär av historien. Misstagen upprepas hela tiden men det lustiga är att det är just sittande regeringsallians som ska apa efter forna Sovjet.