22 april 2008

Folkpartiet räddade hyrestaket



Hyresgästerna har Folkpartiet att tacka för att allmännyttan är hyrestak.

På hösten 1967 skulle riksdagen behandla Prop. 1967:100 som innehöll förslag om att den då gällande hyresregleringen skulle försvinna. En majoritet i riksdagen var till en början överens med regeringen och bara ett slutsammanträde i utskottet återstod. På torsdagen före detta sista möte gick Cecilia Nettelbrandt (fp) ut med ett pressmeddelande och varnade för att stora hyreshöjningar skulle bli följden av att hyrorna släpptes fria. För släpper man hyror fria när det är bostadsbrist då blir det stora höjningar. Inte svårt alls att räkna ut.

Tage Erlander fick kalla fötter. De socialdemokratiska ledamöterna i utskottet beordrades att stanna kvar i Stockholm över helgen och han avbröt så småningom sitt besök i Finland. På tisdagsmorgonen hade utskottet sammanträde och där förhalades frågan hela förmiddagen och inget beslut togs. På eftermiddagen samma dag hölls en extra konselj och regeringen drog tillbaka förslaget.

Frågan om hyrorna förorsakade kris, åtminstone i det socialdemokratiska partiet, och det ledde så småningom till att statsrådet Rune Johansson avgick.

Efter att Folkpartiet larmat om risk för chockhöjda hyror fick vi bruksvärdessystemet och allmännyttan blev dessutom hyrestak. Nu skulle man ju gärna se att exempelvis Jan Björklund gick ut med ett pressmeddelande och varnade för stora hyreshöjningar om det senaste förslagen blir verklighet. Det gör ingenting om det leder till en kris. Det kan komma något gott ur det.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Läs gärna Jan Jörnmarks bidrag till Äganderättens konsekvenser och grunder som handlar om de regleringar som handikappat den svenska hyresrätten sedan andra världskriget.

Jämför den skilda utvecking de två upplåtelseformerna bostadsrätt och hyresrätt haft sedan den ena avreglerades (bostadsrätten) och den andra fick en ny reglering.

Med nuvarande sätt att agera gräver HGF sin egen grav. Dagens låga hyror gör att fastighetsägare lockas att sälja till bostadsrättsföreningar istället för att behålla och förvalta husen. Det är bara en tidsfråga innan de flesta lägenheter i populära områden utgörs av bostadsrätter.

mvh
Apan

Anonym sa...

Så hyresrätten är reglerad till skillnad mot bostadsrätterna, menar du Apan. Men det är ju kö till bostadsrätterna också! Varje budgiving är ju en kö.

/Georg Hardt, Hgf

Anonym sa...

Om jag inte minns fel så var det väl du barbro som för 1-2 år sedan gick ut med en debattartikel i DN (? ) där du tyckte att allmännyttan som hyrestak borde tas bort? Det hela blir lite förvirrande nu tycker jag...

Hälsningar
Inger Borg

Anonym sa...

En budgivning är inte samma sak som en kö. I en budgivning möts tillgång och efterfrågan och ett pris för tillgången bestäms. Dvs, lägenheter finns alltid att tillgå så länge en köpare är villig att betala det pris säljarna vill ha. Detta stimulerar nyproduktion av lägenheter eftersom byggbolagen tjänar på att bygga nytt.

Såsom hyresrätten fungerar idag är den däremot ett exempel på ett planekonomiskt system där hyran hålls konstlat låg. Det skapas därmed ett överutnyttjande av resursen och långa köer.

Utan att lägga någon vikt vid vad man tycker om utvecklingen under de senaste 20 åren kan det konstateras att hyresrätten tappat mark till bostadsrätten, framförallt i Stockholm.

Anonym sa...

Myt 1: "Låga hyror" och "fastighetsägarna tjänar inga pengar".
Vi har varken särskilt låga hyror jämförelsevis. Likaså gör flertalet fastighetsbolag mångmiljonvinster.

Det är snart dags att slå hål på alla myter om hyresrätten. Alla har möjlighet att bo i hyresrätt det är det som skiljer den från bostadsrätt.

Anonym sa...

Oavsett om vi får marknadshyror eller ej så måste vi som bor i hyresrätt ha samma trygghet beträffande boendekostnaderna som de som bor i bostadsrätt. Det är ingen idag som knackar på hos en bostadrättsinnehavare och vill ha mer pengar för att grannen sålt sin lägenhet till högre pris eller för att de ska bygga nya bostadsrätter i kommunen. Så är det för oss i hyresrätt. Vi får höjningar varje år med argument som nyproduktion eller attraktivitet.

Lika villkor men med samma trygghet!

Anonym sa...

Hej du apan,
i grund och botten handlar det om vilket samhälle vi vill ha. Tidigare ansågs bostaden vara en rättighet och inte en handelsvara bara för de redan priviligierade. Att hyresrätten tappar mark till bostadsrätten beror främst på att kommuner såsom Stockholm valt att prioritera äganderätten framför det allmännytta intresset som gagnar alla kommuninnevånare. Att privata fastighetsägare surfar på denna politik är inte att förvånas över. Fler bostäder som kan efterfrågas av alla kräver politiska beslut om bla neutralitet mellan boendeformerna.
Villl du ha ett än mer segregerat Stockholm?
hälsar "tänkt lite till"