17 april 2008

Äntligen Debatt!

13 mars gjordes ett försök att ta upp frågan om hyrorna i SVT Debatt. Försöket gick om intet, Odell lämnade walk over och då fick vi andra också stanna hemma. Så går det när man som SVT måste spegla alla sidor av saken. Om någon, i det här fallet regeringen, inte anser att man ska hålla på att spegla saker i tid och otid så blir det inget spegla av.

Idag är det dags för ett nytt försök. Visserligen kommer inte Odell denna gång heller, men hans statssekreterare, Dan Ericsson, ska enligt uppgift vara på plats kl 22.00 ikväll.

Nåväl, så här skrev Debatt på sin hemsida 13 mars:

”I april presenteras en regeringsutredning som väntas ge fritt fram för marknadshyror. Det innebär att hyrorna i storstädernas innerstadsområden beräknas öka med omkring 40 till 60 procent. När Finland avreglerade hyrorna på 90-talet hände just detta, hyrorna i centrala Helsingfors steg med upp till 60 procent.”

Idag presenterar vi en utredning på DN Debatt
som visar att SVT la sig på en alltför försiktig linje. Det rör sig i vissa fall om höjningar på över 100 procent.

Men SVT Debatt har hamnat mitt i prick när de formulerat sig inför kvällen:
”Har vi råd att bo? En ny utredning föreslår att allmännyttan skrotas och hyrorna släpps fria.”

Kolla på det.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Var är debatten? Du kommenterar din egen debattartikel?

Men åter till sakfrågan:
På vilket sätt är det orättvist att de som subventionerats av hyrestak äntligen föreslås betala för sig? Om de hyreshöjningar ni "varnar för" blir allvar så betyder det ju att staten har sponsrat vissa lyckostar med hundratusentals kronor genom åren genom att erbjuda en för låg hyra!?! Medans andra stått i kö och hankat sig fram på andrahandskontrakt år ut och år in, trots att de är beredda att betala det verkliga priset.

Det är inte en dag för sent att ändra på den orättvisan!

Anonym sa...

Sponsrade hurdå, Anonym?

De som sponsras idag i Sverige är villaägare och bostadsrättsägare som bjuds på ränteavdrag på 16 MILJARDER kr per år. Det kallar jag sponsring!

Anonym sa...

Sponsrade genom reglerad låg hyra, Dork.

Effekten av ränteavdragen är ju bara att folk tar större lån, så det innebär ingen sponsring av nya bostäder.

Det är så en marknad fungerar. Den anpassar sig efter förutsättningarna. Och det är just det en reglerad marknad inte gör, och det leder till problem för hela samhället utom just dom som får en nedsatt hyra.

Anonym sa...

Om man inte gillar att tanken på att bo där det bara bor välbärgade etniska svenskar, då bör man vara emot hyresregleringen. Hyresregleringen gör det svårt för outsiders - invandrare, inflyttade, ungdomar - att komma in på bostadsmarknaden.

Dessutom gör regleringen att insiders sitter kvar på sina kontrakt även om de bor och jobbar någon helt annanstans. För vem behåller inte sin ungdoms etta som “övernattningslägenhet” när den kostar mindre än en hotellnatt i hyra?

Slutligen är undersökningen som Hyresgästföreningen ligger bakom befängd genom att bara titta på de mest attraktiva delarna av landet. Det enda den visar är vilken enorm tur de som bor i centrala hyresrätter haft.

Erik Gertkvist sa...

Metodologiskt missar debattinlägget en viktig sak: dagens bostadsrättspriser är höga delvis för att det inte går att hitta en hyresrätt istället.

Om marknadshyror infördes skulle priset på bostadsrätter börja falla.

Rent praktiskt ska hyresrätter kosta mer än bostadsrätter, eftersom den som hyr slipper stå ute med kontantinsats, har tillgång till hyresvärd och kan lämna boendet med några månaders varsel.

När Hyresgästföreningen börjar propagera för mer professionella och kostnadsnedhållande byggnationer vilket leder till billig nyproduktion kommer jag börja ta dem på något större allvar.

Barbro Engman sa...

Var är debatten undrar Anonym. Jo, i kväll äger den debatt rum som avblåstes 13 mars därav rubriken.
Dork är inne på rätt spår i övrigt.
Problemet är inte priset. Problemet är att det finns för få bostäder. Om man höjer hyran tills människor slutar efterfråga bostad så har man inte löst ett enda problem bara skapat nya. Insiders som Jonas föredrar att kalla dem alldeles vanliga lärare, sjuksöterskor, poliser, pensionärer mm som också bor i områden där hyrorna kommer att höjas som mest får helt enkelt packa och flytta. Det kommer inte att finnas en enda invandrare, ungdom eller inflyttad som kommer att kunna efterfråga den bostad som de lämnar. Om de inte har gott om pengar förstås för då är det ju inga problem vilket verkar vara hela idén. Ut med de som har skrala plånböcker och in med de som har pengar. Vad är det för bra med det?

Barbro Engman sa...

Till Gertkvist. Då kan du börja att ta oss på allvar direkt. Det har vi propagerat för länge och slitit med att få ut i debatten. Det finns oerhört mycket att göra på den punkten. Kolla min blogg i mars. Dyrt med oskärpta gubbar.

Anonym sa...

Bravo Barbro! Äntligen en kommentar kring byggkostnader från Hyresgästföreningen. Trodde nästan inte ni vågade bråka med kompisarna på LO. Om hyran ska släppas fri då ska även byggbranschen släppas fri dvs det byggbolag som bygger billigast vinner oavsett om det kommer från Estland eller Kina.

Anonym sa...

Skiljelinjen verkar gå mellan dem som betraktar bostaden som en handelsvara och dem som betraktar den som en rättighet.

Till den första gruppen ställer jag frågorna:

Har marknaden klarat att leverera tillräckligt med bostadsrätter med tanke på att priserna är så höga?

Kan det vara så att marknaden inte klarar att leverera ett tillräckligt utbud för att vi ska få rimliga boendekostnader både i hyresrätt och bostadsrätt?

Eller är det till och med så att marknaden väljer att hålla utbudet nere och priserna uppe?

Anonym sa...

Barbro:
Kan inte du läsa en kurs i ekonomi? Pris och utbud hänger ihop! Om priserna tillåts stiga med efterfrågan så kommer det helt plötsligt att löna sig att bygga nytt! Jag såg debatten igår och resultaten från Finland som just infört marknadshyror är ju mycket riktigt ett ökat utbud, precis enligt teorierna. Du kanske inte tror på ekonomin som vetenskap ens när man kan bevisa att det stämmer?

Den fastighetsägare som höjer hyrorna så att ingen har råd att bo där kommer att göra gigantiska förluster. Men sådant har aldrig vänsterns företrädare förstått; de tror att pengar bara regnar ner över "kapitalisterna" oavsett hur de beter sig... tillbaks till skolbänken, Barbro!

Anonym sa...

Hörru strutsmannen, du tror möjligen inte att priselasticiteten för bostäder är ganska låg??? Det tror iallafall jag.

Anonym sa...

Det var på tiden att någon regering vågar hantera frågan om bostadsregleringarna! Som boende i Stockholms Län så kan jag berätta att jag själv tvingades hanka mig fram på andrahandskontrakt i 15 år tills det att jag köpte mig en bostadsrätt i en av kranskommunerna. Under hela den perioden blev jag erbjuden 2 lägenheter, bägge långt ute ”busken” och med en hyra som översteg vad jag normalt betalade i andrahand.

Problemet är helt enkelt det att bostadsregleringen har lett till ett stort underskott av tillgängliga lägenheter i storstadsregionerna. De som inte har något att byta med ställs helt utanför i köer som är orimliga och får betala antingen i form av svartkontrakt, eller ett ”marknadspris” för en lägenhet i andrahand. I det senare fallet finns ingen besittningsrätt att tala om heller, det blir till att hanka sig fram från kontrakt till kontrakt i en evig flyttkarusell.

Så frågan till alla er som förordar hyresregleringar: Är inte ert vurm för en reglerad hyresmarknad egentligen bara ren egoism? Så ser jag det i varje fall. Det handlar om era behov, er rätt att bo i innerstaden, er rätt till reglerade priser, o.s.v., o.s.v. Att detta leder till att stora grupper ställs utanför verkar ni inte bry er ett vitter om.

Utöver det, vad har ni för förslag på hur bostadsbristen skall lösas? Miljonprogrammen var en jätteflopp, minns det.

Rickard S

Anonym sa...

BoJonas:
Jag är ingen ekonom, utan bara teknisk fysiker, så jag var tvungen att slå upp priselasticitet.

Nej, jag tror inte att den behöver vara låg. Däremot kan den ju verka låg när hyrestaket ligger 30-40 % lägre än marknadspriset, för då blir ju nybyggandet mycket nära noll, och befintliga hyreskontrakt värda sin vikt i guld.

Just nu minskar ju utbudet av hyresrätter samtidigt som hyreshöjningarna är mindre än inflationen, vilket tyder på en viss elasticitet.