03 november 2008

Den mytomspunna Malmömodellen

Fredrick Federley, centerpartist, riksdagsledamot, bloggare och ivrig marknadshyresförespråkare, är en nöjd man. Han har varit på frågestund i riksdagen och lyssnat på Mats Odell. Han tycker att Odell är på rätt väg. När Federley är nöjd med Mats Odell har man absolut anledning att bli orolig.

På sin blogg skriver Federley:

Satt kvar i kammaren över frågestunden och fick i de sista skälvande minutrarna svar som att det går helt i rätt riktning. Kanske inte ända fram till marknadshyror men en klar förbättring verkar vara på väg.”

Gör man en snabbkoll i snabbprotokollet ser man att Odell använt sig av Malmömodellen för att göra Federley nöjd:

Vi har den så kallade Malmömodellen. Där har hyresgäströrelsen tillsammans med det kommunala bostadsbolaget hittat en modell som innebär att man – ja, gärna det – marknadsanpassar. Det handlar om hyresgästernas egna preferenser. Över 180 olika funktioner mäter man, och man hittar fram till lösningar som gör att det både byggs mer och folk är mer nöjda

”Ja, gärna det - marknadsanpassar.” är väl det som ingett Federley hopp om att vi en dag ska nå det lyckorike där marknaden bestämmer hyrorna. Att Malmömodellen tillskrivs alla möjliga egenskaper går inte att göra något åt längre, därvidlag har jag gett upp.

Annars har väl marknaden kommit ur mode i mångas ögon. Bostadsmarknaden trög som sirap stod på text-tv i morse. Det var Svenska Dagbladet som hade undersökt saken. Dagen industri beskriver flykt från det ägda till det hyrda. Visserligen är nyproduktionshyrorna, som sedan några år har en egen hyreslagstiftning, så höga att bara de som kan hosta upp en rejäl summa pengar varje månad kommer i fråga.

Höga hyror gör inte livet enklare för de hundratusentals människor som söker bostad. Höga boendekostnader gör inte livet enklare för villaägare och bostadsrättsinnehavare heller. Därför jobbar de hårt på att få ner sina kostnader. Självkostnadsprincipen är starkt levande hos villaägare och bostadsrättsinnehavare. Politikerna, inte minst kd, hänger på och utfärdar vallöften om att inga villaägare ska behöva flytta från sina hem. Det är lika jobbigt att packa flyttlådor för hyresgäster kan jag upplysa om.

2 kommentarer:

remsan sa...

Det är lite konstigt att tala om marknadshyror (eller motsvarande omskrivningar) när det inte finns någon legal marknad. Min definition på marknad är en situation där köparen/hyresgästen har fria val mellan olika alternativ. Förutsättningen är alltså att dessa alternativ existerar!
Så är det verkligen inte i Stockholmsområdet idag!
Oligopol är ordet som jag kommer att tänka på i det här sammanhanget.
En annan viktig aspekt är att boendet är en del av den grundtrygghet alla människor behöver känna för att må bra och kunna vara en del av samhället.
Utan bostad - inget arbete.
Utan arbete - inga skatteinkomster.
Lägre skatteinkomster - lägre förmåner till alla.
Tack för ordet

Anonym sa...

Stort "tack" till Hyresgästföreningen i Malmö som tagit fram hyreshöjningsmodellen som riskerar att drabba alla hyresgäster i Sverige. Vi hyresgäster i Malmö är inte särksilt nöjda.