21 november 2008

Socialdemokrater om lägets påverkan på hyran


Carin Jämtin

Idag är det inte så hävligt ställt, jag har tappat rösten. Det som finns kvar är ett slags kraxande pip som jag idag kommer att bespara ett antal pensionärer i Västerås från att ta del av. Nu ska man inte jolla sig för mycket över sådana världsliga saker, det sätter sig på humöret. Man kan i stället spana in om det kan ha hänt något som fört världen framåt. Fingrarna rör sig fortfarande, bloggandet är det sista som överger människan.

DN debatt idag handlar bara om hyresrätten. Det är ett steg framåt, absolut. Det är minsann inte varje dag hyresrätten tar sig in på den viktigaste debattsidan.

Om Karin Jämtin (s) kan anses ta ett kliv framåt så vet jag inte vad man kan säga att Carina Moberg (s) gör i den intervju som Fastighetstidningen gjort med henne. I mycket är de förstås överens, de tillhör ju samma parti, men det finns onekligen intressanta skillnader att grubbla över för den som är intresserad av var man har de politiska partierna.


Carina Moberg

Runt hörnet väntar marknadshyror om utvecklingen fortsätter, skriver Carin Jämtin. Jag tror inte att Carin Jämtin tänkt sig att det var Carina Moberg som väntade runt hörnet. Enligt fastighetstidningen är Carina Moberg tydlig med: ”att hon inte talar om marknadshyror, det ordet är som sagt förbrukat. Men hon står för att hyrorna i högre omfattning än i dag måste spegla marknaden.” Vad ska man kalla hyror som speglar marknaden när man inte får kalla det marknadshyror?

Att lägefaktorn ges större betydelse kommer att leda till högre hyror för många, skriver Jämtin. Carina Moberg däremot slår ett slag för att ”inte minst läget måste tillåtas påverka hyran mer än i dag”.

Lägets inverkan på hyran har blivit en partipolitisk fråga. Läget har alltid haft en inverkan på hyran, den har funnits där sedan bruksvärdessystemet infördes. Men hittills är det parterna som hanterat hyressättningen, inte politikerna. Malmömodellen, Poängen i Umeå, Kvalitetshyror i Göteborg och alla andra ortsbenämnda hyressättningsmodeller är resultatet av detta.

Även Carina Moberg tycker att parterna ska hantera hyressättningen, vilket inte hindrar henne och socialdemokraterna från att anse att alla bör införa Malmömodellen, även Stockholm. Annars hade man ju kunna tänkt sig att en Stockholmsmodell passar bättre i just Stockholm. Malmö kom ju exempelvis aldrig på tanken att införa Umeåmodellen.

För övrigt verkar Carina Moberg tycka synd om fastighetsägarna som tvingats böja sig för hyresgästernas krav. Man kan verkligen fundera över vad hon menar med att ställa denna fråga i Fastighetstidningen: Är Hyresgästföreningens förhandlare här (Stockholm) så elaka att Fastighetsägarna måste lägga sig platt?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Att politiker vänder kappan lite lagom efter vinden vid intervjuer är förståeligt. Och att tidningen också vinklar ännu lite till. Men rösterna på sossarna ökar ju inte vare sig fr höger eller vänster av sån't här.

Anonym sa...

det är svårt att rösta på ett splirtrat parti. Förhoppningen finner vi i ett enat aliansen som arbetar för de människor som stöttar samhället. Probelemet inom bostadspolitiken finner vi lösningen på här, sälj ut det gamla och bygg nytt med skälliga hyror. marknadshyrorna är på väg Äntligen!

Anonym sa...

"Med marknadshyror blir saken enkel! Rika bor här och fattiga där." När man tänker så, förstår man inte att bostadsfrågan handlar om så mkt mer än var folk bor. Konsekvenserna av marknadshyror skulle eka genom hela samhället. Att bostadsområdena blir alltför homogena är inte bra för samhället i stort. Vi måste mötas för att känna oss trygga med varann, för att säga det enkelt.