10 december 2008

Fastighetsägarnas medkännande hyreshöjarkravStockholmshems hyresgäster får en hyreshöjning på 2,64 procent 2009. Fastighetsägarna Stockholm beklagar utfallet och menar att de boende kommer att drabbas. Det tror jag också, många har och kommer att få det knepigt med att få plus och minus att gå ihop. De har redan slagit i utgiftstaket.

Men nu var det inte riktigt den typen av medkänsla fastighetsägarna kände. Utan Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna Stockholm, säger till Fastighetsvärlden att: "med de här hyresnivåerna kan hyresrätten aldrig utvecklas". Samma elände drabbade enligt honom Lidingöhems hyresgäster, där hyreshöjningen ”dessvärre stannade på 2,3 procent”.

Christer Jansson driver hårt att hyrorna måste höjas så att det inte blir bostadsrätter av alltihop. Men hallå Christer, har du aldrig sett de boendekalkyler som hugade bostadsrättsombildare delar ut till sina grannar för att få dem att gå med på ombildning. Där ser man att risken för hyreshöjningar som sitt starkaste vapen. En hyresgäst som betalar 6 651 kronor i hyra idag kan med 5 procent i hyreshöjning under några år få en hyra på 8 489. Medan hyran bara skulle bli 6 931 om det blir bostadsrätt. I alla fall om man ska tro på ombildningskonsulter.

Det finns inget som driver på bostadsrättsombildningen så mycket som fastighetsägarnas ständiga krav på hyreshöjningar. Dessbättre gör vi allt för att hålla nere hyrorna så att inte alla faller i farstun för de ombildningskonsulter som lockar med lägre boendekostnad.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Denna aspekt kommer fram alldeles för sällan i debatten. Det är ju hyreshöjningar som är den största oroan bland hyresgäster - därmed är ombildningen ett sätt att "kontrollera" sin boendekostnad. Hyreshöjningar är inte hyresrättens framtid utan undergång.

Anonym sa...

Helt rätt, vid en normal förvaltning av en bostadsrätt hamnar bokostnaden på 600-700 SKR /kvm och år. Av hyresgästerna som finns kvar efter ombildning kräver man, med hjälp av Hyresgästföreningens förhandlare, runt 1100 SKR. Men VEM bryr sig om "rest"-hyresgästerna. "Rest"-hyresgästerna är idag mjölkkossor för Brf-föreningar som idag sitter i en ytterst prekär situation. Vad gör Hyresgästföreningen, NADA !!