11 december 2008

MjukvaruföreningenDen Stora Fastighetskvällen igår var en riktig publikdragare, 1 100 personer hade tagit sig dit. Det är inte roligt alla gånger, det är många konstigheter som visas upp på storbild och som får passera opåtalat. Fast hyresrätt är mera rätt än någonsin. Det verkade de flesta vara överens om utom Mats Odell och Daniel Liljeberg på finansdepartementet som verkar övertygade om ägarlägenheternas välsignelsebringade kraft. Frågar man hyresgästerna är det ingen som vill bo i andra hand i en ägarlägenhet.

Under rubriken ”Hyresgästernas betydelse för investeringen” talade en fastighetskonsult om vad mjukvaran vill ha. Mjukvaran det är vi. Många undrar över varför vi ska heta något på gäst. Det verkar ändå vara en bättre position än att heta vara, mjukvara. Vårt demonstrationståg har nu samlat över 50 000 människor. En sådan förening kan ju inte heta Mjukvaruföreningen.I alla fall tipsade konsulten den samlade menigheten om vad som var viktigt innan de investerade i hyreshus. De skulle kolla inkomsterna hos de boende och i området, om det fanns brytmärken på dörrar, hur hyreskontrakten såg ut, om det kunde finnas några snedseglare bland hyresgästernas osv. Sedan levererad fastighetskonsulten kvällens största understatement: "det kan vara bra att investera i sådant som hyresgästerna uppskattar". Konsultord och inga visor.

Samme man delade jag sedan debattpaneltid med. Man hinner inte säga så mycket när det är begränsad tid och åtta i panelen men konsulten hann med att säga att vi inte borde bygga kök i våra hyreshus, det kan väl hyresgästerna sätta in själva. Mellan sin talartid och paneldebatten hade han hunnit glömma bort att man skulle investera i sådant som mjukvaran uppskattar. Som exempelvis kök.

Inga kommentarer: