08 december 2008

Sågning av krispaketet


Nu återstår det bara att be de högre makterna om hjälp om det ska bli några insatser i miljonprogrammet.

Stimulanspaketet stimulerade onekligen debatten. Närmare totalsågning än så här är det väl svårt att komma, så nog var det ett krispaket i alla möjliga bemärkelser. Om det också kommer att få någon stimulerande effekt på ekonomin och arbetsmarknaden återstår att se.

Nu när alla var eniga i sin kritik kunde också alla avfärdas. Här dyker de upp alla särintressen och är missnöjda, det är tur att vi inte lyssnar på dem, sa den lyssnande statsministern.

Ta bara detta med byggandet och boendet som väl inte med bästa vilja i världen kan betraktas som ett särintresse. Byggandet har kraschlandat och de som söker bostad försvinner inte, de ökar. I det läget satsar regeringen skattepengar på villaägare och bostadsrättsinnehavare för att komma åt svartjobb och säkra upp systemet med hushållsnära tjänster. Det ska rotas, renoveras, ombyggas och tillbyggas i villor och bostadsrätter. Att ge skattesubventioner för renovering, ombyggnad och tillbyggnad hos hyresgästerna betraktar uppenbarligen regeringen som en apart idé. Det brukar vara så. Hyresgästerna befinner sig i ett politiskt utanförskap. Det blir allt tydligare, bostadsbristen och behoven i miljonprogrammet till trots. Det går inte att uppbåda en enda proposition som varit till för att stärka hyresrätterna och hyresgästerna.

Nu undrar man lite försiktigt hur arbetsmarknaden ska kunna bli bättre för byggjobbarna som fått gå hem när Skanska, NCC, Peab, JM, HSB och Riksbyggen stoppat upp sina byggen. Den största yrkesgruppen inom Byggnads, 46 400, är träarbetarna som är med från början och hela vägen i byggprocessen. De svarar för alla gjutformar och tillverkar alla träkonstruktioner som mellanväggar och takstolar. Eller för betongarbetarna som fixar alla betongkonstruktioner; väggar och valv. Eller för arkitekter och alla andra som är med under hela projekteringsstadiet.

För dem finns inga jobb när villaägarna för skattepengar ska renovera badrummen eller köket. Inte blir det några nya hus att bo i heller.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om någon som läser denna blogg är intresserad av kampen mot ombildning av allmännyttans hyresbostäder till privata bostadsrätter rekommenderas
http://raddalinjalen.blogspot.com/
mvh. bror

Anonym sa...

Hej igen Barbro!

Ser att du avstått från att svara på min fråga 3/12 så jag ställer den igen...

Backar du upp Terje eller bör han avgå?