01 september 2010

Iphone-blogg

Den bärbara datorn är livlös, den ser ut att ha gått in i väggen helt och hållet Bloggandet blir därmed lite knepigare. Jag vill inte klaga på min Iphone så att även den vänder sig emot mig men det är lite pluttiga bokstäver.

Jag har varit i Motala. Där sammanstrålar hyresgäster, politiker, privata fastighetsägare, allmännytta, forskare mm varje år sedan 11år.

Nästan hela Civilutskottet befann sig på podiet idag redo för debatt.
Fastighetsägarnas Vd Reinhold Lennebo, SABO:s Vd Kurt Eliasson och jag ställde frågor om hur de tänkt sig rätta till en del orättvisor. Beskattningen av hyresrätter exempelvis borde närma sig de andra boendeformerna med det snaraste.

Alla svarade ja på frågan om hyresrätten var missgynnad. Alla svarade ja på frågan om man behövde göra något åt det. Vid frågan om när och hur detta skulle ske blev det lite mera otydliga besked.

Men de erkänner i alla fall att det finns en obalans.Det är ett framsteg.

Fast nog verkar det vara nödvändigt att uppdatera Göran Hägglund (kd) om läget. I morse i morgonsoffan drog han rätt var det var till med att det är bra som det är, neutralt och fint.

Om den åsikten är han alltmer ensam. Hägglunds partikamrat Mats Odell sa på vår förbundsstämma att det krävdes förändringar för att rättvisa skulle uppnås. Även Anders Borg medgav detsamma i TV-programmet Arga Snickaren.

Hur Göran Hägglund kan tro att ROT-avdrag även gäller hyresrätter. Det gör det inte Göran! Ändra på det då blir det kuligare att sitta i Morgonsoffan.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Varför behövs rot-avdrag för hyresrätter?
Genom hyran betalar ju hyresgästerna för underhåll, varför ska de stå för underhållskostnaderna också?

Justja, Terje och anhanget i Stockholm har ju förhandlat bort underhållsskyldigheten för de största hyresvärdarna i Stockholm...

Barbro Engman sa...

Hyresgästerna betalar fullt pris för underhållsåtgärder med beskattade pengar via hyran. Villaägare får göra avdrag på skatten för samma åtgärder. Om fastighetsägarna får göra motsvarande skatteavdrag sjunker deras kostnad och hyran kan sänkas.

Barbro Engman sa...

Dessutom begriper jag inte varför du inte kan ha en hyfsad ton när du skriver. Man behöver väl inte kalla folk för anhang. Om du vill framföra dina synpunkter räcker det väl med att du har bra argument.
Jag vill verkligen försöka få till stånd en bra och intressant diskussion på bloggen. Det är inte så lätt.
Kom igen nu och visa att det går att ha olika åsikter utan att man behöver skicka med en massa tillmälen.

Spencer sa...

Det är väldigt intressant hur Hyresgästföreningen ska åstadkomma hyressänkningar pga rot-avdrag. Jag tog upp frågan i samband med ett blogginlägg men fick aldrig, med all respekt, något svar från Barbro.

Försöker igen: hur ska hyrorna kunna sänkas med tanke på att hyrorna numera inte är kostnadsbaserade? Hur ska ni praktiskt genomföra detta?

Bricktop sa...

Jag tycker litet synd om Barnbro om jag skall vara ärlig. Hennes blogg får ta många diskussioner som kanske inte omedelbart hör dit.

Barbro får också klä skott för andras handlingar. På gott och ont - men så är det att vara chef.

Kanske om de personer som är ansvariga för ombildningscirkusen, censur på sin blogg, Stockholmsmodellen etc skulle kliva fram och svara - så slipper Barbro?

Nej nej - ickesvar är HGF stockholms melodi. Censur på bloggen med. Att köra över sina medlemmar är en anna populär strategi.

Ledsen Barbro - men du kommer nog att få ta mycket av den ilska, frustration som vi i Stockholm känner. Och avsaknaden av svar och handling från HGF Sthlm.

Tack för ordet

Anno-nym sa...

Vad enkelt det var för Terje att slippa alla frågor på bloggen. Det är ju obekvämt med medlemmar som ställer frågor.

Bara att cencurera på, inga konstigheter där inte.

Ånghästare sa...

Att folk drar sig för att ge sina namn på bloggen kan ju ha att göra med Brf Ånghästen där HGF snokade runt och gjorde kartläggningar av människor och deras vanor.

Klart att man blir rädd för en sådan organisation!

HGF Sthlm sa...

Sedan kan man ju notera att på kampanjsiten byggframtiden.nu låter ni anonyma/pseudonyma och påhittade namn ställa frågor till politiker.

Varför är det rätt på denna site mot andra - men inte när folk ställer frågor till exempelvis Terje?

Skall man legitimera sig för att få tala med Hyresgästföreningens företrädare?

Nej du Barbro - det är översittarfasoner/pampfasoner och ett enkelt sätt att avfärda obekväma frågor.

Ni nobbar riktiga frågor från riktiga människor - för att det är obekväma frågor för er.

Anonym sa...

Och varför kommer inga svar om Stockholmsmodellen? Kan det vara så att den är katastrofal och ni vet om det - men inte vill släppa "bomben" såhär i valtider och ombildningstider?

Anonym sa...

Spencer: Man kan inte få sänkt hyra genom ROT-avdrag, däremot kan man få en mindre hyreshöjning efter renovering. Däremot kan man få en sänkt hyra om skattetrycket i övrigt neutraliseras, alltså om hyresrätten kompenseras för tex ränteavdrag och förändrad fastighetsskatt, i relation till villor och bostadsrätter.

Spencer sa...

Ok, jag ändrar min frågeställning. Hur kan man få en lägre hyreshöjning i samband med renovering nu när hyressättningen inte är kostnadsbaserad. Hur tänker Hyresgästföreningen få igenom detta i förhandlingarna? Jag ser hemskt gärna att Barbro svarar på detta, nu när det faktiskt berör hennes blogginlägg.

Anonym sa...

Glöm det Spencer det ska vara en fråga som berör bloggen och inte ställer till besvär för att du ska få ett svar ; )

På sin höjd tror jag du får ett luddigt och oförstårligt svar med an massa motfrågor och snack om hur missgynnad hyresrätten är.
Lyckat till!
Mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Spencer här kommer svar på dina frågor. Alla kostnader har betydelse vid hyresförhandlingarna. Räntor, taxor, avgifter,skatter, förvaltningskostnader, underhållsbehov mm.ligger till grund för våra hyresförhandlingar. Så ROT avdragen eller snarare bristen på ROT avdrag har betydelse för hur den totala kostnadsbilden för hyresrätten ser ut jämfört med andra upplåtelseformer. SABO, Hyresgästföreningen och vi har beskrivit detta i vår rapport "En skattereform för hyresrätten". Där beskriver vad olika skatter, avgifter och avdrag betyder för den enskilde hyresgästen. Det är ett komplicerat pussel att lägga. De olika boendeformerna beskattas på olika sätt men det går givetvis att beskriva vad det sammantaget betyder.Så om skattetrycket minskar på hyresrätten och om avdrag får göras så påverkar det givetvis hyrorna på samma sätt som om energikostnaderna minskar eller ökar.

Barbro Engman sa...

Bricktorp sa "Ledsen Barbro - men du kommer nog att få ta mycket av den ilska, frustration som vi i Stockholm känner. Och avsaknaden av svar och handling från HGF Sthlm".
Det tänker jag inte alls göra. Jag tycker att ni ska gå på de möten som Hyresgästföreningen har hela tiden. Det pågår varenda dag möte, debatter mm runt om i staden. Det är bara att gå dit. HGF i Stockholm ´har haft medlemsmöten om Stockholmsmodellen vid flera tillfällen. Läs den broschyr som alla medlemmar fått om Stockholmsmodellen. För inte så länge sedan hade man ett "måndagsmöte" i Globen om Stoclholmsmodellen. Man kommer att ha nya möten om Stockholmsmodellen.
Jag vet att man gärna hade sett att ännu fler hade kommit för att få information.Så anonym, det finns ingen bomb och det kommer inte att släppas någon bomb. Man jobbar på med Stockholmsmodellen och den som vill veta vad den innebär har inga som helst svårigheter att få reda på det.

Sten, Södermalm sa...

Svar till Barbro ovan:

Hur kan du på allvar påstå att det finns gott om information om Stockholmsmodellen och dess konsekvenser för oss boende?

Den site ni har http://hyror.se/ är ju rena skämtet.

Det är väl bara att presentera de kalkyler och känslighetsanalyser ni skapade I-N-N-A-N ni lade fram förslaget? För det gjorde ni väl?

Konstigt är det ju också att alla andra UTOM de som drabbas (sthlm innerstad) skall få vara med vid era "sk analyser".

sluta hitta på!

Anonym sa...

Terje gör reklam för favoritpartiets site stockholms rean.

Ofattbart att varken Terje eller sossarna fattar vad de pratar om.

Vid ombildning säljer värden till högsta möjliga pris.

Detta kan INTE jämföras med när en enskild lägenhet säljs av en privatperson på en öppen marknad.

Detta är svårt okunngt och verklighetsfrånvänt - men att ni så öppet skyltar med det!?

Anonym sa...

Varför är ni emot att både hyresgäster och bostadsrätter får det bättre?

"det har varit önskvärt att fler ska kunna äga sin egen bostad. Och att prissättningen, som gjorts av ett värderingsbolag, är korrekt och densamma som när ett privat fastighetsbolag säljer sina hyreshus.

– Nu använder vi intäkterna för att rusta upp allmännyttan"

http://www.dn.se/sthlm/de-borgerligas-daliga-affarer-kritiseras-av-s-1.1164076