23 september 2010

SMS-hyra

Dragkampen mellan den som har något eftertraktansvärt och den som trängtar efter att få just det är alltid intressant att studera. Det säger mycket både om mänskligt beteende, drivkrafter och hur marknaden fungerar.

Marknadsekonomins grundidé är ju att en stor efterfrågan på en vara omedelbart leder till att denna vara produceras så att tillgång och efterfrågan möter varandra.
Efterhand förmodas priset sjunka, marknaden komma i balans och alla ska till slut lyckliga.

Denna teori lämnar dock sällan ritbordet eller läroböckerna.

Alla inser dessutom att marknadskrafterna måste hållas i schack genom en långtgående konkurrenslagstiftning så att man inte hemfaller till kartellbildningar och utvecklar monopol. Nu gör man ju som bekant det ändå. Det är väl en naturlig drift att vilja bli störst på sin marknad så att kunderna inte har så mycket annat att välja på vare sig när det gäller utbud eller pris.

Vi har en väldigt stor brist på bostäder. Byggkranarna borde stå som spön i backen. Det gör de inte. Byggsektorn sitter på finansdepartementet och grupparbetar kring hur de ska få konkurrensen att fungera.

De sitter väl heller inte och drömmer om att byggandet tar sig så till den grad att priserna sjunker på det som redan är byggt. Sådana drömmar drömmer förmodligen inte heller alla som är oroliga över att värdet på deras villor och bostadsrätter ska sjunka. Bostadsbristen håller efterfrågan uppe och därmed priset.

Det finns undantag. Det finns byggare av den lite mindre och icke dominerande sorten som kan bygga och vill bygga. Men de har det inte lätt.

Under tiden är andrahandsmarknaden i full gång med att utnyttja bostadsbristen till bristningsgränsen.
Om det är något man kan bli desperat över så är det väl insikten om att man inte har någonstans att ställa sin säng. Denna desperation utnyttjas för att mjölka ut allt vad man kan i andrahandshyra.

Senaste nytt på den fronten är SMS hyra. Man budar via SMS och när alla utom en hade givit upp låg andrahandshyran på 9 200 kr för en lägenhet som kostar 4 400 kr i Uppsala.
Ingen dum mellanskillnad att hösta in utan ansträngning. Nu strider det mot lagen att messa upp sin hyra till dessa höjder. Men det är många lagar som sätts ur spel när det utvecklas ett osunt lojalitetsförhållande mellan den som blir lurad och den som luras. Inte många använder det konsumentskydd som finns i sådana här lägen. Om man går till Hyresnämnden sätter de ner hyran och den som lurats tvingas betala tillbaka.

Gör det, vänd er till hyresgästföreningen vi hjälper alla våra medlemmar. För börjar vi strunta i de lagar som skyddar oss konsumenter då ligger vi illa till.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det blir ju lite konstigt när folk är berädda att betala dubbelt så mycket som det kostar men priset får inte höjas........marknaden är helt enkelt sönderreglerad av bla bruksvärdet.

Tror ni byggherrarna skulle börja bygga om de kunde ta hyra som i ovanstående exempel? Det tror jag.

Mycket skulle då byggas och tillslut skulle priserna på ner och stabiliseras.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

obs idag hålls efterfrågan på nybyggda lägenheter med marknadshyra ner av bruksvärdet på gammla lägnheter. Vem vill ha en lägenhet som kostar 9000/m när en liknande lite äldre kostan 4000?

Mvh
Jonas

farbror Frej sa...

"Vem vill ha en lägenhet som kostar 9000/m när en liknande lite äldre kostan 4000?"

Fast den gamla fastigheten byggd på 30-talet har ju sedan länge amorterat av sina ursprungliga byggkostnader, via 80 års accumulerade hyresinkomster. Det är vanligen bara löpande underhåll kvar att betala.

Man kan inte undgå en viss overklighetskänsla kring föreställningen att en och samma organiserade ansamling av brädor och murbruk, för all framtid tros garantera - inte bara arbetsbefriade, utan även ständigt UTÖKANDE dito förtjänstmöjligheter.

Overklighetskänslan tilltar även när man jämför de troskyldiga kommentarerna på denna blogg, med exempelvis bostadsrelarerade artikelkommentarer på Dagens Industris hemsida. Ett exempel:

Googlesök "DI Så mycket dyrare blir bolånet".

Anonym sa...

Det är inte brädorna du betalar för utan läget. Dvs att bo bra nära jobb etc.

Om underhållet sköta rätt är det desutom inte samma brädor år ut och år in.
mvh
Jonas

Anonym sa...

Jag säger som Hyresrättsföreningens egen terror-Terje säger till ombildningsförespråkare:
passar det inte med hyresrätt så köp en bostadsrätt, det finns massor. Bara kolla annonserna.

Tänk rätt, tänk bostadsrätt!

Anonym sa...

Hjälper alla medlemmar? Njae det är ju inte riktigt sant, ni hjälper endast dem som passar era egna intressen.(att få in så mycket som möjligt i medlemsavgifter) Ni verkar ju inte direkt brytt er alls när (vilka det nu var)skickade in 175 namnskrifter på någon okynnestämning vid ombildning, tror det var skottet.
Ni hjälper inte till när lokala hyregästföreningens invalda "härjar" fritt i områden.
När medlemmar ber er, så händer det inget där heller.
NEj ni vänder ryggen till medlemmar och det kommer resultera att många medlemmar lämnar er!
Samma i många andra områden

farbror Frej sa...

"NEj ni vänder ryggen till medlemmar och det kommer resultera att många medlemmar lämnar er!"

Vad tycker du om detta att SMS:a upp hyran för andrahandsbostäder? Vad hade du tyckt tidigare som medlem och hyresgäst, tror du? Och vad tycker du nu som nykläckt bostadsrättsinnehavare? Någon skillnad mellan då och nu?

Verkligheten sa...

farbror Frej sa...
"NEj ni vänder ryggen till medlemmar och det kommer resultera att många medlemmar lämnar er!"

Vad tycker du om detta att SMS:a upp hyran för andrahandsbostäder? Vad hade du tyckt tidigare som medlem och hyresgäst, tror du? Och vad tycker du nu som nykläckt bostadsrättsinnehavare? Någon skillnad mellan då och nu?
----------

Denna ständiga verklighetsflykt och förnekelse Farbror Frej. Tror du att du hjälper eller stjälper hyresrättsrörelsen?

Det var ju NI - ni som i HGF som lade fram det nya förslaget om marknadshyror... sorry "Stockholmsmodellen"...

Släpp den lilla röda boken nu och välkommen in i 2000-talet

Usch! sa...

Intressant att läsa senaste numret av Södremalmsnytt (Nr: 38, 25:e sept - 1:a okt 2010).

Som alla vet så stödde, startade och hjälpte det "politiskt obundna HGF" Rädda-nätverken.

Källan och basen för Rädda-nätverken var Rädda linjalen och deras stormtrupper där..

Nu när analyserna kommer så är det just i Linjalen som man med inte mindre än 17,2% röstar på kommunisterna.

Tar verkligen HGF sitt uppdrag och sitt "politiskt obundna" uppdrag på allvar? Det absolut mörkrödaste området i HELA stockholm?

Och vad tycker medlemmarna om att man jobbade via "proxy" och lät rädda-nätverket jobba emot ombildningarna med sina smutsiga metoder?

Anonym sa...

Usch 2 sa...

Södermalmsnytt rapporterar även att valdistrikt Katarina 7(Linjalen m.fl.) var det enda distrikt i Sthlms innerstad som SVERIGEDEMOKRATERNA fick mer än fyra procent (4,4%) av rösterna!

Usch,usch,usch!

Anonym sa...

Det är mycket som är smutsigt i Linjalen.

Den främste företrädaren för Rädda Linjalen har en del på sitt samvete...

Rädda HGF sa...

och man kan inte längre på HGF låtsas att man "inte hade med Rädda gängen" att göra.

Det blev för genomskinligt.

Ni borde be många styrelse till brf:er och deras medlemmar om ursäkt.

Barbro Engman sa...

Alla bloggare råkar ut för människor som tycker att de ska använda kommentatorsfunktionen till att driva sina egna frågor eller hacka på folk. Så även jag. Jag tycker det är tråkigt, urtråkigt. Denna lilla text har jag knyckt från en annan bloggare.
”Alla är välkomna att kommentera. För att inte minska bloggens läsvärde gäller följande: Förutom att kommentarerna skall ha relevans till den aktuella bloggposten och att språkbruket inte får vara kränkande vill jag också att kommentarerna skall bidra till en allsidig, frimodig och konstruktivt seriös debatt. Målsättningen är att få fler läsare att följa diskussionen även i kommentarerna.”

I linjalen har man partibok! sa...

Är Barbror Frej Johan Johansson från Linjalen?

Anonym sa...

Var det jag misstänkte hela tiden. Farbror Frej och Linjalen-Johanna är samma person!

farbror Frej sa...

"Alla bloggare råkar ut för människor som tycker att de ska använda kommentatorsfunktionen till att driva sina egna frågor eller hacka på folk."

Om man ska radera inlägg så bör man följa en klar och konsekvent linje. Två av mina senare inlägg har raderades, medans mängder av juridiska klago-inlägg, på temat "driva egna frågor" har fått stå kvar.

Sedan bör man vara försiktig med att inte önska FÖR mycket "ordning i klassen" på bloggen. Ödsliga bloggar med sällsynta och väluppfostrat handuppräckande läsarkommentarer som är nog värst av allt.

Anonym sa...

Jag tror Barbro är fri att radera precis vad hon vill i sin egen blogg och hennes motiv kan följa hennes egna konsekventa linje. Till exempel kan hon konsekvent radera inlägg från bittra människor, som inte får utlopp för sin bitterhet på något annat ställe än på nätet i kommentarerna till andras texter. Om man vill vara säker på att inte få sin text raderad, startar man en egen blogg och skriver där.

Värre än ödsliga bloggar med väluppfostrade läsarkommentarer är detta trista, bittra kommenterande. Man undrar vilka det är som ägnar sig åt sånt, eftersom man sällan stöter på det IRL. Dessa människor vet väl att deras tillvaro skulle bli mycket ensam och ödslig om de började förgifta sin omgivning med sin bitterhet på annan plats än nätet.

Jag jobbar i byggbranschen och håller inte alls med Barbro om allt, men jag gillar en god diskussion som bygger på ömsesidig respekt. Det är då man kommer någon vart i samhällsbyggandet. Nätbitterhet är destruktivt.

Boende i sthlm innerstad sa...

Re: Anonym 27 september 2010 21:13

Jag håller med om att Nätbitterhet är destruktivt - inget snack om saken.

Men det som kommer upp till ytan på denna blogg är verkliga händelser. OCh saker som HGF åstakommit mot sina egna medlemmar och människor i deras närhet.

Okynnesstämningar av ombildningar i tingsrätterna.

Hyressystem som gör hyresrätten dyr, omodern och en tillgång för de som har cash, ålder och kontakter. Och INTE för unga och studenter som man säger

(Läs propen om "Allmännyttans nya roll" och "Stockholmsmodellen")

Sedan verkar man verkligen ha kört över sina egna medlemmar i bland annat Skottet på södermalm.

Ett 70-tal HGF medlemmar protesterade mot HGF stämningen av BRF föreningen som skulle ombildas. Men detta brydde man sig på HGF inte om trots att det motsvarade 70-80% av deras medlemmars vilja i huset.

Sånt föder förakt, protester och ilska. HGF har bäddat sin egen säng kan man säga - och nu får de tvätta byket offentligt.

Skulle man istället satsa på att gemensamt med andra krafter försöka lösa boendeproblemet OCH lyssna på sina egna medlemmar så skulle man åstadkomma saker...

I alla fall omvärldens respekt...

Granne stämd av HGF sa...

Boende i sthlm innerstad

Precis! Och tänk vilken knepig situation man försatt sina lokala torpeder i husen i.

Jag kan inte tänka att grannarna är superförtjusta i de personer som hgf uppmanat att stämma föreningarna som ombildas.

Tar hgf ansvar för de personernas välmående? Verkligen?

Hgfs stämningar har bara haft politiska syften, men effekten blev att granne stäldes mot granne. Snacka om uppvigling!