17 september 2010

Öppet brev till Jan Björklund

Hej Jan!

Jag och många andra i Hyresgästföreningen har med stort intresse hört dig diskutera hyresrätten i de senaste dagarnas valdebatter. Vi är naturligtvis glada att den grupp människor vi företräder, landets tre miljoner hyresgäster, får betydelse i dina debattinlägg. Bostadspolitiken - en av de viktigaste framtidsfrågorna, framför allt för en hel generation unga som bara väntar på att få flytta hemifrån men inte har någonstans att flytta - har varit alldeles för osynlig i årets valrörelse.

Däremot är vi både bekymrade och fundersamma över den bild du ger av hyresrätten som boendeform. På vilket sätt menar du att hyresrätten är sammankopplad till landets socialbidragstagare? I gårdagens partiledardebatt var du inne på att fler ombildningar skulle påverka antalet socialbidragstagare, till exempel. Vi skulle naturligtvis gärna höra dig resonera mer kring detta.

Och på vilket sätt menar du att invandrare som har svårt att få en naturlig plats i samhället har det för att de bor i hyresrätt? Ett resonemang du förde i tisdagens valdebatt i TV4.

Jag är ganska övertygad om att landets tre miljoner hyresgäster har oerhört svårt att dela din bild av vilka det är som bor i hyresrätt, och varför de gör det.

Vi vet i alla fall att vi som organisation inte alls förstår ditt resonemang, som degraderar tre miljoner människor till en andra klassens boende. Det är en omodern syn som inte alls stämmer överens med verkligheten.

Vi hoppas naturligtvis att det bara beror på slarviga formuleringar från din sida. Eller handlar det kanske bara om okunskap?

Oavsett vilket vill naturligtvis vi göra vårt bästa för att öka din kunskap om hyresrätten som boendeform.

Så ring mig, Jan, när valet är över och du har en stund att avvara. Vi vill gärna träffa dig och dina kamrater i Folkpartiet, för ett öppet samtal kring bostadspolitik i allmänhet och hyresrätten i synnerhet.

Med vänliga hälsningar,

Barbro Engman

Förbundsordförande Hyresgästföreningen

12 kommentarer:

Nätverket Understen 1, Kärrtorp sa...

Vi är ju alla möjliga "typer" som bor i hyresrätt. DET är en av fördelarna med att bo i hyresrätt.

Fast det är ju klart att det är fler med socialbidrag som bor i hyresrätt, för det går inte att äga bostad och få socialbidrag. Men det betyder ju inte att människor som bor i hyresrätt har socialbidrag.

Anonym sa...

Nätverket Understen 1, Kärrtorp sa...
Vi är ju alla möjliga "typer" som bor i hyresrätt. DET är en av fördelarna med att bo i hyresrätt.

Fast det är ju klart att det är fler med socialbidrag som bor i hyresrätt, för det går inte att äga bostad och få socialbidrag. Men det betyder ju inte att människor som bor i hyresrätt har socialbidrag.
--------

Nej precis - och Hyresgästföreningen representerar inte 3 miljoner hyresgästboende. Utan runt 537 500 hushåll..

När det gäller just hyresrätten är det en boendeform som är dyr, det vet HGF, det vet politikerna och det vet Fastighetsägarna. Alla har räknat sig fram till det.

Med Allmännyttans nya "affärsmässiga principer" och diverse Stockholmsmodeller så kommer det inte precis att bli mer ekonomiskt att bo i hyresrätten.

Och vad är det som är så fint med att just vara hyresGÄST? Hyr man hellre sin brödrost än äger den?

Nåväl - i Stockhom är nu hyresrätten inte längre norm. Innerstaden och ytterstaden ombildar. Folk är glada - gårdar rustas, boendekostnader går ner, grannar lär känna varandra.

Vad är det som är så fiiiint med hyresrätten? I stockholm är den i alla fall dyr och har eftersatt underhåll. I Stockholmshem har Hyresgästföreningen förhandlat bort underhållet..

- Det är bara att betala och leva med den standard som bjuds. Sitta vackert helt enkelt. Och så stockholmsmodellen.

Det blir allt svårare för oss som bor här att hitta något fint med hyresrätten. Det tycks bara vara HGF som vill ha hyresrätter...

Hyresgäst och Alliansanhängare sa...

Barbro - det är litet för genomskinligt att kalla HGF för en "politiskt obunden organisation".

Det är ständigt dessa påhopp på alla som inte jobbar för Mona, Lars eller Peter.

Kan ni inte balansera det hela? Jag förstår att du har ett uppdrag att företräda hyresgäster - men på ett högre plan är det folks boendesituation vi pratar om.

Är det viktigare för dig att man bor i hyresrätt än att man har ett boende överhuvud taget?

Om svaret på frågan ovan är "ja" så är ni cyniska och förmodligen mer intresserade av makt och egna fördelar än av att just hjälpa alla de som saknar boende och som står i kö.

Är svaret "nej" så skulle ni sannolikt välkomna nybyggnationer, ombildningar och upprustning av allmännyttan som Alliansen står för.

Så..?

Anonym sa...

Björklund har ju rätt! Den som har råd väljer bostadsrätt, bättre skötta fastigheter och bättre områden. Så är det ju.

Nog är det ett tecken på framgång/tur att äga sin bostad och kunna rå sig själv. Det tycker i alla fall jag som äntligen fått chansen att ombilda. Tack för det, Alliansen! Nu slipper jag sitta fattig i hyresrätt på ålderns höst.

Jag hoppas att de personer med invandrarbakgrund som Björklund talade om också får den möjligheten. SBC:s förslag är utmärkt. Ge bort miljonprogramsområdena till de som bor där. Låt dem få chansen!

Anonym sa...

Här tror jag att det är bättre att kalla till ett föräldrasamtal direkt. Kanske kan man tillsammans med Jans föräldrar arbeta fram ett långsiktigt mål om att inte medvetet sprida falska uppgifter om övriga delar av landets befolkning. Föräldrarna måste ta sitt ansvar för situationen. Jag hoppas vi kan få stopp på detta pratet i tid så att vi slipper aktualisera handlingsplanen mot mobbing.
Kanske kan det också vara aktuellt med diciplinära åtgärder. Vi kan påminna om att möjligheten finns för avstängning. Även om jag tror att det som skulle bita bäst är att TV är beredda och snara med censurknappen. Kanske kan vi få till stånd en samverkan med dem kring detta. Jag hoppas och tror att det är möjligt att leda in honom på rätt spår igen.
Fröken i hyresrätt

farbror Frej sa...

Anonym: "Hyr man hellre sin brödrost än äger den?"

Köper man en bostad amorteringsfritt i Stockholm år 2010, så "hyr" man i praktiken pengar av banken livet ut till en "hyreskostnad" i form av ränta.

Man kan alltid diskutera ifall det är bättre att hyra pengar av banken inför bostadsköpet, än att hyra bostad direkt av ett bostadsbolag eller allmännytta. Men att kalla den juridiska bindningen till banken för något annat än ett "hyresförhållande" är bara självbedrägeri.

Anonym sa...

Nu missar du något väsentligt, Farbror Frej. Vid ett hyresförhållande äger någon annan fastigheten. Om du köpt en bostadsrätt med lånade pengar äger du fortfarande bostadsrätten. Banken har en fordran motsvarande det belopp du lånat + ränta.

Den stora skillnaden är att den dag du flyttar från din hyresrätt får du ingenting. Den dag du säljer din bostadsrätt betalar du av skulden till banken och får en rejäl slant över, åtminstone om du köpt till ett fördelaktigt pris genom ombildning.

Om du avlider får dina barn inte överta din hyresrätt. Däremot ärver de din bostadsrätt.

Kom inte och snacka om att en bostadrätt är att jämställa med ett hyresförhållande där banken är "hyresvärd". Läs på!

Anonym sa...

Idag röstar vi fram BORGARNA!!
En röst på alliansen är en röst för upprustning av hyresrätten (fortsätt ombilda!)

Låt Babsan och övriga HGF gråta över förlorade förhandlingsersättningar och medlemsflykt i fyra år till.
Länge leve ombildningar!
Kör hårt ALLIANSEN!!

Barbro Engman sa...

Till hyresgäst och alliansanhängare. Om du läser min blogg så ser du att jag har skrivit om dåliga rödgröna förslag, dåliga alliansförslag, bra rödgröna förslag och bra alliansförslag. Men jag har märkt att det finns en väldig känslighet för om jag skriver något om allianspartierna som jag inte uppfattar som så strålande. Om jag skriver något om s-v-mp som jag tycker är dåligt finns inte alls samma känslighet.
Det viktiga för mig är att människor har en bostad. jag tycker att det är bra att vi har olika boendeformer men jag tycker otroligt illa om att man missgynnar hyresrätten skattemässigt och på andra sätt

Anonym sa...

Ett sista desperat försök att värva röster till vpk?
Kom igen nu, Babsan! Hyresgästföreningen ska ju vara politiskt obunden, säger ni.
Skärpning i så fall!

Och inte hade du behövt ta åt dig om snacket om socialbidrag och hyresrätt. Vi vet ju alla att du drar in över 100 loppor i månaden. :)

Anonym sa...

Nu ska en hyresrätt jämföras med en brödrost... vad blir nästa seriösa inlägg.
Och sedan är det inte bara Hyresgästföreningen som tycker att det behövs hyresrätter och att det behöver byggas hyresrätter det säger också alla riksdagspartier, men det är väl oitressant när man ska spy galla över hyresgästföreningen.
Maggan

Anonym sa...

Jämföra brödrost med hyresrätt var det tolkigaste jag hört på länge. Och sen som maggan skriver, alla partier är faktiskt överens om att det behövs byggas fler hyresrätter.Så där borde de kanske samarbeta över blockgränserna.
Var på ett lokalt politikermöte där jag bor och det var nyttigt och intressant. Sen när det gäller ombildningar, jag vill verkligen tro att partierna börjat lyssna och ta in den massiva kritik som kommer fr oss som varit med om det. Och vi är oliktänkande individer som röstar på olika partier.(även alliansanhängare är kritiska till ombildningspolitiken)
Visst det finns ombildningar som funkat ok, men det är alldeles för många som inte gör det och människor på båda sidor mår dåligt.
/anna