12 januari 2012

Alla i Danderyd är hemslöaIgår påstod jag att alla i Danderyd är hemlösa. De är inte bara hemlösa de är hemslöa också visar ny statistik.

Precis som alla givetvis inte är hemlösa Danderyd, tvärtom, så är förstås inte alla slöa när det gäller de husliga sysslorna.

Men som räkneexempel betraktat så visar staten en väldig omsorg om kommuninvånarna i Danderyd. Utslaget på alla får varje Danderydsbo 5630 kr i bidrag för renoveringar, ombyggnad, tillbyggnad, städning och läxläsning.

Ingenstans är man så bidragsberoende som i Danderyd, Täby, Lidingö, Vellinge, Nacka, Vaxholm och Lomma. Bidragen går nämligen hem i lyxkvarteren skriver Affärsvärlden.
Det är inga småpengar det är fråga om. ROT kostar 13,6 miljarder och RUT 1,8 miljarder.

Detta miljardregn till nya kök och renoveringar av miljonprogrammets villor och radhus i de välbeställda områdena talas det om i helt andra termer än om man skulle drista sig till att tycka att det kunde åtminstone småregna lite över de områden som ligger i botten på bidragsligan.

För då dånar brösttonerna om bidragssamhället över nejden.

Ingen av de kommuner som ligger i bidragstoppen har någon allmännytta och hyresrätterna är i hög grad ombildade till bostadsrätter.

De här kommunerna har låst in sig i det boende som avgränsar de mest och som ger mest bidrag. Och ingen beskyller de för att öka segregationen.

Underliga äro herrens vägar, åtminstone gäller det vad som är vad i den bostadspolitiska debatten.

För den globala uppvärmningens skull och för att få lite balans vore det väl inte i vägen med energieffektiviseringar och renoveringar även i de områden som har både allmännytta och hyresrätter.

Vore det lite ruter i regeringen så ändrade de på denna obalans.

4 kommentarer:

Anonym sa...

God fortsättning, Barbro!

Är väl inte så orimligt med vissa skatteavdrag på rut o rot, när dessa hushåll också generellt betalar högst skatt. Rut kan även hyresgäster utnyttja. Ombyggnader på hyresfastigheter är 100% avdragsgilla hos hyresvärden.

//Jesper

Anonym sa...

Det är väl smart av Danderydbor att även de skickar in sina papper och kan dra av RUT/ROT...

Hyresgäst sa...

Min egen omtapetsering, exempelvis p.g.a. förslitningsskada, har jag inte rätt att dra av som hyresgäst. Inte heller annat frivilligt och egenbekostat underhåll. Jag betalar fullpris för hantverkaren medan min granne i bostadsrätt får 50% rabatt av staten. Logiskt? Rättvist?

Anonym sa...

Din hyresvärd, som likt din granne har äganderätt till boendet, drar av hundra procent på kostnaden. Hundra är ändå mer än femtio.

//Jesper