14 augusti 2013

Hyresrättens minusposter stavas otrygghet och leveras av fastighetsägare, politiker och ledarskribenter


Att vara hyresgäst har sina absoluta poänger det vet vi alla. Men det finns också en del minuspoäng. Minusposterna levereras till oss av Fastighetsägarna, en och annan politiker och ett antal ledarskribenter.

Det budskap som leveras stavas otrygghet.

Det är två saker som skaver och irriterar de mer än allt annat och det är de låga ibland "konstlat" låga hyrorna och att hyresgästerna har en tendens att bo kvar i sina lägenheter.
Så det samlade budskapet till oss hyresgäster från en del av de som äger våra hus, från en del av de som bestämmer hyresrättens politiska villkor och från de som bara tycker till på ledarsidorna är, tro för allt i världen inte att ni kan sitta här och bo i godan ro.

Det måste bli dyrare för er att bo det måste ni förstå och det ingår i konceptet hyresrätt att ni ska flytta på er emellanåt.

De säger förstås inte att de vill tvinga hyresgäster att flytta genom att höja hyran. Det skulle ju låta för hemskt. De använder sig därför av det subjektbefriade uttrycket att "rörligheten måste öka".

Då låter det lite mer som om det inte är några människor som är inblandade i själva flyttandet.
De vill inte heller slå till direkt med de "hyror marknaden tål" utan människor ska få chans att anpassa sig till de högre hyrorna. Nu är det inte fråga om en mental anpassning utan om en penningmässig sådan så det krävs lite mer insatser än vad terapi kan ge.

Fast tänk om de anpassar sig så till den milda grad att de bor kvar? Eller så flyttar det in några som redan är penninganpassade och som i sin tur får för sig att bo kvar.

Då är vi på ruta ett igen och det gäller att återigen hitta ett sätt att få ruljans på hyresgästerna.

Nu kanske ni tycker att jag raljerar och det har ni säkert rätt i men det är precis så här budskapen till oss hyresgäster ser ut. Ni ska allt känna er lite lagom otrygga.

För om inte hyrorna höjs då säljer vi kanske husen till någon annan och då vet man aldrig vem det kan bli som köper. Eller så säljer vi till en bostadsrättsförening och då måste ni kanske ge upp era ideer om att bo i en hyresrätt. Fast om ni går med på en rejäl hyreshöjning så kanske vi behåller huset.

Ingen kommunicerar ju direkt till hyresgästerna på detta viset. Men precis så här står det i debattartiklar mm och det är så här man får sina kunder att känna sig.

Nu menar de givetvis att de som flyttar när marknaden (bostadsbristen) sätter hyran omedelbart ska få en annan hyresrätt i ett mera perifiert läge till en lägre hyra än den de inte hade råd med längre. Just nu finns det varken centrala eller perifiera lägenheter.

Men det gör inget för själva iden är att om bara hyrorna höjs ordentligt i centrala lägen så kommer de som äger de fastigheterna eller de som inte äger de att bygga massor av hyresrätter på andra ställen till en lägre hyra.
Så det som enl de är en helt omöjlig ekvation idag blir plötsligt möjligt. Simsalabim.


Inga kommentarer: