08 augusti 2013

Om allt är så himla bra med marknadshyror varför måste då anhängarna smyga i buskarna mumlande på M ordet?

I dessa dagar svämmar twitter över av glada utrop.

Fastighetsägarna, BI och Ola Johansson ( C ) är lyckliga över att avgående VD:n i MKB och diverse ledarskribenter vill avreglera, omreglera eller befria hyresrätten från dess ”konstlat låga hyror”

Bostadsmarknaden består enbart av hyresrätter. Åtminstone på debattsidorna och på twitter.

Det finns några resonemang som går igen. Ett sådant är att vi här har att göra med en ålderdomlig reglering med rötter i andra världskriget, hyresrätten har inlåsningseffekter, den är bara till för insiders , rörligheten måste öka och den marknad som fungerar så bra på andra områden måste få en chans även på hyresmarknaden.

Dessutom krävs det en massa mod för att våga ta M ordet i sin mun. Detta mod som sägs krävas är en märklig företeelse. Om allt är så himla bra med marknadshyror varför måste då anhängarna smyga i buskarna mumlande på M ordet?

Men de tycks trots allt veta att ett införande av M hyror skulle få väldigt negativa konsekvenser så M måste givetvis införas sakta så att hyresgästerna så sakteliga kan ”anpassa” sig till den nya och betydligt högre hyran. Blir intressant att se hur alla med låga löner och pensioner ska få till en anpassad löneutveckling och ett mera följsamt pensionssystem.

Hyresregleringen avskaffades i början av 70-talet trots det anses vi ha en hyresreglering med rötter i andra världskriget. Det som är reglerat i lag är förhandlingsrätten och att hyran ska sättas efter standard och kvalitet (bruksvärde).

Fastighetsägarnas Martin Lindwall tycker att det är oseriöst och ovärdigt av mig att ställa frågan om det är förhandlingsrätten eller bruksvärdet de vill av eller omreglera. Så jag förtjänar inget svar skriver han på twitter.

Så vad de menar ska ske är höljt i dunkel för de 3 miljoner som bor i hyresrätt.

Ingen ska behöva lämna hus och hem pga av oskäliga hyreshöjningar är liksom själva tanken med vårt förhandlingssystem. Detta kallas inte för trygghet i boendet.
Nej här har vi att göra med hyresgäster som kan och vill betala mer i hyra men som hindras av Hyresgästföreningen som i årtionden sett till att de får fortsätta betala ”konstlat låga hyror” och därför tvingas bo kvar där de bor i all evighet.

Trygghet i boendet var däremot en valvinnare för (KD) när de slogs för att fastighetsskatten inte skulle driva folk från hus och hem. Jag har fö aldrig hört någon beskylla Villaägarföreningen för att jobba för insiders mot alla outsiders. Inte heller HSB, Riksbyggen och de andra blir beskyllda för samhällsfarlig verksamhet när de jobbar för sina medlemmars trygghet.

Fö borde det rimligen byggas hur många villor och bostadsrätter som helst med sjunkande priser. Det finns ju ingen Hyresgästförening som stör prisbildningen.

Fast den gängse, om än väldigt teoretiska, uppfattningen är att det inte finns någon bostadsbrist i det ögonblick när priset är så högt så att människor inte längre kan efterfråga en bostad. Då fungerar prismekanismen och marknadsekonomin som den ska.
Så vill M hyresentusiasterna att det ska bli på hyresmarknaden också. Den bristande rörligheten på hyresmarknaden beror på att alla insiders sitter kvar i godan ro i sina bostäder, anser de. Så om man ser till att de får betala mera okonstlade hyror så kan man nog förmå de att flytta till en dyr nyproducerad lägenhet. Men den lägenhet de lämnar har ju också fått en hög hyra. Hela idén är ju att en högre hyra skulle få folk att flytta .

Det finns säkert hyresgäster som kan betala mera för att bo om man pressar de tillräckligt. Men det finns också mängder av hyresgäster som redan är ihopressade på alla ledder. Var ska de ta vägen?

De ska få bostadsbidrag säger Ola Johansson ( C ) i ett svar till mig på twitter . Han tror kanske också att det där med anpassning inte är så lätt för den enskilde att fixa .

Så det väldiga klirret i fastighetsägarnas fickor som blir följden av M hyror ska gå rakt av till hyresvärdarna och så ska Anders Borg hosta upp miljarder i bidrag till de som inte kan betala.

Vad ska man säga. Om detta är Centerpartiets bostadspolitik så är det väl föga troligt att de slagit något kollsamtal till Borg.

I så fall får Moderaterna ändra i skrivningen på deras hemsida där det står att varken Moderaterna eller alliansregeringen tänker införa något som kan leda till marknadshyror. Det får bli en lite asterix som talar om att detta numera inte gäller Centern.

Till och med M entusiasternas stora guru Assar Lindbeck insåg det orimliga i denna förmögenhetsöverföring och lanserade därför en vinstdelningsmodell där hyresgästerna skulle få sitt och hyresvärdarna sitt.

I Centerpartiets modell får hyresvärdarna sitt och det ska staten betala.


Inga kommentarer: