29 oktober 2013

Vi höjer priset på våra produkter för att de är så dåliga


Tord Andnor är styrelseordförande i det kommunägda Östersundshem. Han anser att de privata fastighetsägarnas organisation, Fastighetsägarna, är bäst skickade att sätta hyran också i kommunens bostäder.

Så därför överlåter man till de privata fastighetsägarnas branschorganisation att driva en process mot högre hyror i en del av Östersundshems fastigheter.

Denna process kan mycket väl sluta i Hyresnämnden. Fastighetsägarna gillar Hyresnämnden. Utom i Stockholm kanske där de åkte på storstryk när deras tolkning av den nya lagen om allmännyttiga bolag avvisades.

Därför har Fastighetsägarna gått vidare och dragit sina hyresgäster inför rätta och gått till Svea Hovrätt i hopp om att den vägen kunna få de eftertraktade hyreshöjningarna.

Jag vet inte varför Östersundshem anser att just en sådan organisation besitter kompetens i hyressättningsfrågor.

De privata fastighetsägarna fick fram till 2011 hänga på allmännyttans hyresuppgörelser. Allmännyttan däremot har förhandlat hyror sedan 50-talet. Så vad det gäller kompetens borde Östersundshem som den störste fastighetsägaren i Östersund vara vida överlägsen.

Om inte annat så är ju bolaget redan medlem i en branschorganisation, SABO, som organiserar just de kommunala bolagen. Där finns mängder av kompetens i hyressättningsfrågor.

Fastighetsägarna förhandlar som ombud bara för 20 procent av hyresmarknaden.
Allmännyttans bolag förhandlar direkt med Hyresgästföreningen liksom de stora privata fastighetsägarna.

Det måste kännas väldigt konstigt för Östersundshems kunder att deras hyresvärd inte anser sig kompetent att hålla i den allra viktigaste relationen, den med sina kunder.

Det är något slags omvänt varumärkesbyggande.

I en debattartikel skriver Tord Andnor dessutom att Östersundshem har så dåligt underhållna lägenheter att erbjuda sina kunder så att de måste ta ut en högre hyra.

Jag kan inte komma på en enda näringsidkare av något slag som skulle komma på iden att höja priset på sina produkter med motivet att de är dåliga.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det brukar ju inte vara särskilt svårt för fastighetsägarna att vinna förhandlingarna mot Hyredgästföreningen.
0,1 procent ligger KPI på. Hyreshöjning på samma nivå, Barbro?

/hyresgästen

Anonym sa...

Toché
mvh Jonas