16 januari 2014

Bostadsfrågan är på uppgående i samma takt som bostadsbristenJag kan ju vara en dålig värdemätare på hur bostadsfrågan ter sig i den allmänna debatten eftersom jag tycker det står hyr även om det står hur och bostad även om det står bistånd och så där.

Jag hör, ser och luktar mig till bostadsfrågor var helst jag är så något direkt sanningsvittne är jag kanske inte när det handlar om den verkliga förekomsten av bostadspolitiskt snack i media

Men det är jag. Det jag har snappat upp stämmer. Det är ett himla prat om bostäder.

SVT har en flash för ett kommande program inför valet där folkets röst ska höras. ”Folkets röst” i form av en ung man på gatan får frågan av reportern om vilken som är den viktigaste valfrågan.

Han svarar utan minsta blinkning, bostadsfrågan.

Vi gjorde en sökning i svenska presskällor, både eter, tryckt press och webb, och då fick jag belägg för mina iakttagelser.

Testar man med sökorden bostadsbrist, bostadsbyggande och marknadshyror så har skrivandet och pratandet ökat med otroliga siffror.
Det är så bra. Och snart är det val.

Att människor inte kan få tak över huvudet till en rimlig kostnad är inte bara ett veritabelt elände för alla de som drabbas det är också ett politiskt fiasko.
Får inget annat plats i valrörelsen än de nödlösningar som det nu görs reklam för, inneboende och andrahandslösningar till skyhöga priser, så vore det otroligt anmärkningsvärt.
Prisutvecklingen och annan statistik redovisas fö av vår nya myndighet för statistik och bostadsfrågor, Blocket. Lite märkligt det med.

Men så kommer det så klart inte att bli.
Bostadsfrågan är på uppgående i politiken och spalterna i samma takt som bostadsbristen.

28 kommentarer:

Rackabajsaren sa...

I en av de största tidningarna i landet som genom ett opinionsinstitut gjort en undersökning om vad väljarna tycker är viktigaste frågan hamnar bostäder långt ner. Var tionde tyckte det.

Angelica sa...

Häromdagen läste jag i tidningen om någon som hyrde ut en garderob stor nog för en madrass för 2000:- i månaden. Det säger ganska mycket om den desperata boendesituationen.

Anonym sa...

Bostadssituationen är trist. Fast ett nytt sätt att skaffa bostäder på eller minska behovet är krasst att se till att fler dör och färre överlever.

Det enklaste sättet är att stressa folk tills de får en stroke och dör. Ung som gammal, fungerar lika bra på dagisbarn som medelålders och gamla gubbar. Högt blodtryck, stor stress, mycket press och extra bra om diciplinära påföljder såsom indragen lön eller indragna bidrag sätter lite extra press på dem som är så lata och långsamma.

Då kommer det inte behöva byggas. Det är "Darwins naturliga utrotning".

Sorgligt men sant.

Petter Niklas sa...

Denne anonym som börjat skriva här ser verkligen allt i livet i svart.
Vi som bor i kvarteret Ånghästen är tvärtom. Här vilar inga ledsamheter och vi är väldigt glada över vår boendesituation.
Har Hyresgästföreningen några konstruktiva förslag som sätter sprutt på hyresmarknaden utan att det ska ske med statliga medel, Barbro?

Barbro Engman sa...

Petter Niklas, det passar sig väl inte att göra sig lustig över behovet av statliga medel när man bor i bostadsrätt!
40 miljarder skattepengar går till ägt boende. 0 till hyresrätt.

Petter Niklas sa...

Företagen får dra av kostnader i verksamheten mot intäkter. Ska företagen med ett ROT-avdrag dra av samma kostnad två gånger tycker du?
Det är det ni förespråkar.
Snurrigt Barbro. Och galet.
Nå, har du något konstruktivt förslag för att få sprutt på hyresmarknaden utan statliga allmosor?

Barbro Engman sa...

Petter Niklas, det vore en fördel om du läste på vårt förslag, En skattereform för hyresrätten.
Det vore också en fördel om du läste Bostadsbeskattningskommitteens betänkande. De för samma resonemang som vi.
Det finns ingen boendeform eller verksamhet som svävar i en liten bubbla för sig själv. Alla är beroende av hur skattesystemet ser ut.
Ibland gynnar det och ibland missgynnar det.
Alla politiska partier och alla de utredningar som tittat på skattebeslastningen mellan olika boendeformer är överens. Hyresrätten är missgynnad.
Vad du anser spelar faktiskt i detta sammanhang mindre roll.
Jag tror säkert att du är nöjd med de allmosor staten ger dig i form av ränteavdrag, ROT avdrag mm

Petter Niklas sa...

Jag har läst dem Barbro. Alla förslag går ut på att hyror ska bekostas med skattemedel.
Ang br: Ränteavdrag är inte anhänget bostadsform - du kan som hyresgäst i allmännyttan göra ränteavdrag för lånekostnader. Om du använder lånet till att finansiera en bil, en sommarstuga eller vad du vill är upp till dig. Att kalla ränteavdrag en br-grej är fel.

Så, hur går det med förslag som inte är avhänget statliga bidrag? Säg som det är: ni har inga, va?

Barbro Engman sa...

Men jisses hur kan du jämföra avdrag för bil med avdrag för boendekostnader?
Vad jag förstår är du en nöjd bostadsrättsinnehavare. Hur kommer det sig att du jobbar så hårt för att inte ge hyresgästerna schyssta skattevillkor.

Barbro Engman sa...

Skatterättsligt är lån på en bil, en sommarstuga, en villa eller en bostadsrätt likvärdiga.
Därför är jämförelsen högst relevant.
Boende i hyresrätt har samma rätt som en villaboende att nyttja de skattemässiga reglerna för räntekostnader.
Är det fel Barbro?
Så skrev Petter Niklas men jag tryckte lite fel.
Jag kan meddela att hyresgäster betalar samma pris för mjölken, samma inkomstskatt ja samma pris och villkor som vi alla gör.
Men det har ju inte ett dugg med boendet att göra

Barbro Engman sa...

Men Emma. Det beryder det inte alls

Anonym sa...

Petter Niklas, Varför ska mina hyrespengar gå till vinster som de kommunalabostadsbolagen använder i sin budgett för att bygga simhallar, dagis och andra kommunala inrättningar som du har rätt att nyttja? Vinsten för bostadsbolagen borde stanna hos bolagen och inte gå in i övriga kommunala verksamheter, som sagt mina skattade pengar betalar dina behov istället för att det ska tillbaka till mig som hyresgäst, ska vi ta ut straffskatt/ extra avgift för dig för du inte bidrar med medel till det genom din hyra?

Petter Niklas sa...

Hej anonym,
i vilket inlägg läser du att jag skrivet det? Du sitter bara och hittar på.
Sansa dig lite och se att världen inte bara är kolsvart.
Var i mina inlägg står det att hyror ska betala kommunala inrättningar?

Anonym sa...

Petter Niklas,
Det står ingenstans, men varför ska mina skattemedel betala dina ROT-avdrag? Där har du det jag menar, att jag får ytterligare ett straff när jag tvingas betala extra hyrespengar för att bekosta andra komunalaverksamheter. Så varför tycker du att jag i hyresrätt inte ska kunna ha någon typ av subvention när man bevisligen tar ut oerhört mycket mer avgifter av mig än dig?

Anonym sa...

Varför raderade du min kommentar?

Jag skrev så här:
Då är det ju lika för alla. Så bra!

/Emma

Barbro Engman sa...

Men oj Emma. Jag svarade på din kommentar eftersom jag var säker på att jag lagt ut den. Sorry
Letar upp den igen

Barbro Engman sa...

Med andra ord gäller samma skatteregler för alla. Oavsett vilken boendeform man valt.
Så bra!

/Emma
Jag vet inte varför men kommentaren går inte att lägga ut

Men Emma bara för att vi betalar samma inkomstskatt mm så betyder ju inte det att skatten på de olika boendeformerna är lika.

Anonym sa...

@Petter Niclas: Du kanske kan stoppa tårna i brasan i BRF Ånghästen och förbättra din förståelse för andras situation istället för att hävda att en skrift som tydligen verkar ha skrivits satiriskt över dagens situation för många människor skulle vara någon nattsvart tankegång.

Vet inte vad du menar att din BRF Ånghästen tillför för hyresrättens del. Mer än att när du går i graven så skall vi läsa om att du även blåst bostadskön på en lägenhet.

Det konstruktiva förslaget är vilande hyresrättsföreningar. Det betyder att bostadsrättsföreningar där inte längre majoritet finns kan se sig uppköpta av tex. ett statligt eller kommunalt bostadsbolag och ombildas ånyo till hyresrätter.

Petter Niklas sa...

På vilket sätt har jag blåst bostadskön på en lägenhet, du bittra människa?
Kom till Ånghästen så får du se på boendenöjdhet! Här vilar inga ledsamheter.

Blir det fler lägenheter för folk att bo i av ditt "konstruktiva" förslag? I min bok är det fortfarande lika många.
Bostadsrättsföreningar som ska köpas upp av statliga aktörer - börjar det inte likna något från östblocket då?

Kom och hälsa på i Ånghästen du anonyme. Vi kan visa dig nya infallsvinklar i livet och boendet!

Anonym sa...

@Petter Niklas: Du har sett till att dina arvingar har fått en egen gräddfil eller helt enkelt kan sälja den till någon utländsk juridisk person som vill ha den som övernattningslägenhet. Det stod inte i din bok eftersom det antagligen kallas tänkande "behind the box"


Du får gärna fortsätta dina fjöliga debatter. Du verkar sur....du verkar grinig....du verkar vara .....bla bla. De tillför inte speciellt mycket mer än att du själv gör vad du kan för att hålla ångan uppe och försök att skapa lite mer luft till din Ånghäst. Kort och gott: Du framstår som en ganska patetisk typ. Du tillför inget men klagar mest på alla andras förslag. BRF Ånghästen har säkert lika kul som som sitter på kåken i Kumla.

Anonym sa...

Till Petter Niklas: Vore bra om du skrev ut ditt riktiga namn om du själv irriterar dig på andras anonymitet. Eller är det jobbigt att kalla oika anonyma för sura, bittra etc?

Petter Niklas sa...

Hej anonym,
i Ånghästen får inte juridiska personer äga, varken svenska eller utländska, om det får dig att sova bättre.

Upp med hakan nu. Kom till Ånghästen så får du se hur framtidstro och glädje skapas i boendet. Ta med en kompis också vetja.

Det är roligare att vara glad! I Ånghästen spirar optimismen!

Anonym sa...

Petter Niklas----Begriper inte varför du i alla inlägg tilltalar folk sura, bittra, svartsynta eller vad du nu fått för dig. Visst kan man säga att någon är sur eller bitter tex. om man stöter ihop med någon på gatan med vresigt beteende som kanske inte bara en gång uppvisat sådant. Det är mer sakligt avgörande. Däremot kan det vara läge för dig att uppsöka psykakuten om du fått det på hjärnan. Det kallas nämligen mental störning.

Petter Niklas sa...

Hej Barbro
Tycker du det är okej att uppmana andra debattörer att uppsöka psykakuten och hävda att de har en mental störning?
Är det ett sakligt debattklimat som du stödjer?
I Ånghästen skulle vi aldrig tilltala varandra så, men när de sakliga argumenten tryter så...

Barbro Engman sa...

Nej jag tycker inte att det är OK
Jag tycker att ni ska diskutera person utan sak

Anonym sa...

Det verkar som många hyresförespråkare tappar konceptet när förändringar tas upp. De saknar helt enkelt argument.
Jag tror en marknadsanpassning är nyttigt för hyresrätten. Det gäller att hitta någon som vill investera och det finns inte med dagens regelverk.

/Emma

Barbro Engman sa...

Nu lägger jag inte ut några kommentarer som bara handlar om att recensera andra personers förmåga alt oförmåga
Så ni vet
Skriv om själva sakfrågan

Anonym sa...

Det där med vilande hyresrättsföreningar verkar bra. Då skulle man kunna sälja sin andel men bo kvar. Sedan skulle man kunna slippa vandrarhemsverksamhet. Det kan ju vara så att alla i ett hus inte haft samma gynnsamma pensionsutveckling. Vissa utan förmögenhet kanske även skulle kunna få bostadsbidrag. Även statliga och kommunala bolag skulle kunna köpa.

Det skulle vara precis samma sak som vilande bostadsrättsföreningar fast återköp av en ny hyresvärd. Bara det är en majoritet som vill det.

Rättvisa är ju att dela även negativa saker såsom tex. marknadshyror.