25 januari 2014

Jag undrar sa flundra om gädda är en fisk

Ibland hamnar man i ett slags undringstillstånd.

Undring nr 1.

Igår skrev Stefan Attefall i Expressen om att det ska bli ännu lättare att hyra ut i sin bostadsrätt i andrahand.
I artikeln finns en passus som jag under en tid försökt att begripa mig på utan att lyckas, han har använt samma formulering tidigare. Jag förstod det inte då heller. 

"Den hyra som uthyraren begär har visserligen också ökat, men inte alls i samma utsträckning som antalet lägenheter som hyrs ut. "

Finns det ett ekonomisk teoretiskt samband mellan antalet lägenheter som hyrs ut och hyran som nu inte slagit in och som gjort Stefan Attefall på gott humör.

Borde hyran, enligt någon för mig okänd ekonomisk teori, i stället ha förväntats öka i samma takt som antalet lägenheter ökar?

Om antalet lägenheter som går att hyra ökar med 50 proc borde man då ha förväntat sig att hyran också hade ökat med 50 procent?

Den förhärskande teorin är annars den motsatta. När utbudet ökar sjunker priset. Marknadsekonomins grundregel 1A.  Används flitigt av alla anhängare av marknadshyror.
  
Kommer de nu att byta fot och anamma Attefalls teori och säga att om utbudet ökar så ökar hyran fast inte lika mycket som utbudet?

Jag kan ha fått allt om bakfoten så jag söker dem som kan förklara hur det hänger ihop och hur det kommer sig att Attefall är så glad över att hyran inte stigit lika mycket som utbudet.

Undring nr 2

I SvD idag skriver Naomi Abramowicz om hur konstigt det är att ingen har lyssnat på Assar Lindbeck trots att han i flera årtionden, oavsett regering, jobbat för att få bort den svenska modellen med förhandlade hyror. Han som till och med har varit socialdemokrat, skriver hon.

Men så till min undring.

"De rödgröna partierna fortsätter envist att kämpa emot. Och detsamma gör Hyresgästföreningen", skriver hon.
Här kan man ju få för sig att alliansen inte kämpar emot.

Men det gör de ju.På Moderaternas hemsida står det:

"Samtidigt är det viktigt att understryka att vi inte vill se marknadshyror i befintligt hyresbestånd eller så kraftigt höjda hyror att människor får svårt att bo kvar i sina bostäder. Vi vill ha ett fungerande bruksvärdessystem, som utgör ett viktigt skydd för hyresgästerna mot oskäliga hyreshöjningar och för att hyresgästerna ska känna trygghet när det gäller framtida boendekostnader."

Och än så länge gäller det beslut Moderaterna fattade i Gävle när de i sitt pressmeddelande skrev " Nu stänger vi dörren för marknadshyror"

Folkpartiet vill inte ha marknadshyror inte heller KD.

Varför skriver inte Naomi Abramowicz att Assar Libdbeck är ganska så ensam i sin ringhörna i alla fall om man ska räkna in de politiska partierna?

I Assar Libdbecks hörna finns Fastighetsägarna, Handelskammarna, Per Anders Bergendahl, Sonny Modig m fl.
På väg dit är Centerpartiet. Och där står också Klas Eklund ännu en ekonom med socialdemokratiskt förflutet. 


Inga kommentarer: