20 januari 2014

Skojigt värre på hyresmarknaden.
"Du får inte vara för lång, madrassen som ligger på golvet är bara 170 cm lång. Och rummet som den ligger i är 2,7 kvm stort - och är egentligen en klädkammare. Men du får det till ett kanonpris, bara 
2 000 kronor i månaden. Och du får också använda den lilla tvåans övriga utrymmen"

Denna annons fanns på Blocket. Nu finns den inte på Blocket. 

Antingen är den borta för att den snabbt hyrdes ut eller så var det bara en skojfrisk typ som lagt ut den.
Men bara det faktum att det uppstod en diskussion om annonsen var sann eller falsk visar vilken absurd värld vi lever i.

Klart det måste vara påhitt.

"Modern och Exklusive Lägenhet vid Stureplan (uthyres)
Bostadsform: Bostadsrätt
Månadshyra: 29 000:-
Antal rum: 2, 5
Boarea: 65m²"
Klart det måste vara påhitt.
Jag menar 29 000 för 2,5 rum det kan väl ändå inte vara möjligt?

Fast det är det.

Det är mycket som är möjligt på bostadsmarknaden. Vårt nya Clondike. Här kan man göra sig en hacka på bostadsbristen. Och många tar chansen att sko sig på någon annans allt tunnare plånbok.

Stefan Attefall, bostadsminister, jublar alltid på Twitter när antalet lediga lägenheter ökar på Blocket. 
Det borde han inte göra så där odelat.
Han borde bekymra sig ordentligt om alla de som måste betala alltmer för att få någonstans att bo.

För även bedrägerierna ökar. På 10 år har antalet anmälda bedrägerier ökat med 127 procent. Just nu är det bostadsbedrägerier som polisen har problem med.

Stockholm och andra storstäders extrema bostadsbrist har blivit ett paradis för bedragare. Människor gör vad som helst för en bostad. 
Människor som är desperata är i händerna på bedragare och människor som vill passa på att sko sig på bostadsbristen.

– Det här är ett populärt sätt för bedragare och vi ser ett hundratal fall varje år, säger Jan Olsson på Citypolisens bedrägerisamordning i Stockholm till SVT Nyheter.

Det är så sorgligt. 
Inte vill vi väl att en sådan viktig sak som behovet av en bostad ska hanteras så taffligt av våra politiker.
Eller vill vi det? 

Ja man kan nästa tro det för annars skulle väl någon rycka ut och säga att det krävs någon jäkla ordning också på bostadsmarknaden. 

"6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja och bruksvärdesprincipen är det som förstört bostadsmarknaden.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Så var det då dags igen för ännu ett piskrapp från DN: "Utredare: Dags för marknadshyror" är huvudnyhet i nätupplagan. Detta är, som alla vet, endast det senaste rappet i en mångårig tradition av att smiska hyresgäster.

Som hyresgäst känner jag att jag sakta drunknar i ständiga hyreshöjningar, och i stressande uppmaningar till marknadshyror.
Jag uppfattar att Hyresgästföreningen ser sin uppgift som att beskriva vattnets egenskaper, snarare än att dra upp mig ur det.

Hur kan en så potentiellt mäktig organisation åstadkomma så lite ?!

Hur kan ni, år efter år, praktiskt taget lämna walk over till hyreshetsarna ?!

Med det stora medlemsantal ni representerar så borde ni ÄGA debatten, i stället för att vara dess strykpojke.

Att dess ordförande skriver några defensiva iakttagelser på sin blogg då och då tas endast emot med en road gäspning av de som bestämmer.

Tidningen "Hem&Hyra", med en upplaga på 530000 ex, hade kunnat vara en vass opinionsbildare, baserad på faktaredovisning och undersökande journalistik. I stället väljer man att var någon sorts "feel good"-blaska, vars syfte verkar vara att invagga alla i tron att allt är som det ska.

(På senaste numret omslag kungörs "Retro! Emelie inreder retro" samt "Acceptera att grannen vill gå naken".

"Naken", var ordet...

Och nakna på rättigheter kommer vi alla att vara, den dagen marknadshyrorna är här.

Hyresgästföreningen behöver slimmas, trimmas och radikaliseras. Klockan är fem över tolv.

/Lars

Anonym sa...

Den där annonsen med en madrass i en klk må vara bluff men i London är det sanning.

Yours for £160 a month (if you're under 5ft 4 and don't suffer from claustrophobia): Loft space put up for rent in central London…but there's no room to stand up

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2537638/Loft-space-rent-central-London-theres-no-room-stand-up.html#ixzz2r1exSiJx
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Anonym sa...

Tyvärr måste man ha lite juristkunskap också Klas Eklund. Det krävs en överenskommelse för att få till en hyra och det är inget marknaden själv bestämmer.

http://www.dn.se/ekonomi/marknadshyror-krav-fran-utredare/

Anonym sa...

Ibland undrar jag om marknadshyror verkligen är något hyresvärdar kommer tjäna på i längden. För det första lär förhandlingarna och motståndet inför varje förhandling vara massiv. För det andra lär nästan alla förhandlingar hamna i domstol. Det betyder enorma statliga kostnader. Eftersom rätten till bostad är så fundamental så är det ett förfarande som inte kan kostnadseffektiviseras från statens sida. Det går således inte att avgiftsbelägga processer på samma sätt som man inte kan avgiftsbelägga försörjningsfrågor i förvaltningsdomstol. Sen finns det ju inget krav på att man måste vara med i hyresgästföreningar och förhandla heller. Då kanske förhandlingar måste ske enskilt. Sen vill väldigt få ha någon lyx varför de antagligen inte vill betala för det. Sen är sådant där med läge och nybygge kul. Det är väl inte så mycket mer än att rita om tunnelbanekartan och bygga något som är ännu nyare egentligen. SJ är ju iallafall inte i toppform och ny i förhållande till vaddå? Sen begär man omförhandlingar. Vad är numera Harlem eller Bronx? Det blir lite mer jobb förstås. Men det är ju i slutändan någon som skriker efter allt detta extrajobb.

Anonym sa...

Nästa Clondike infaller då många som idag sitter i gyllene positioner att missbruka sin makt plötsligt visar sig inte behövas. Pengar, makt och utbildning är inte för evigt. Allt kan bli värdelöst över en dag. Sverige kan bli ett U-land imorgon. Egentligen, vad är Sverige för litet skitland när man kan bo, jobba och tjäna pengar någon annanstans. Måste man ta hand om andras barn eller har alla föräldrar eller skäl att stanna? Vem vill bo i ett skitigt London? Allt börjar med bra järnvägar. Därefter kan allt bli centralt.