20 mars 2014

Attefallshus


Här ses bostadsminister Attefall ta med sig finansministern in i det som kanske kommer att kallas Attefallshus eller c/o Attefall som Sommarnöjen döpt sin prototyp till.

De kanske gick in i huset och stängde om sig för säkerhets skull så inte lagrådet skulle komma och bråka. Lagrådet har med skärpa avstyrkt detta regeringsförslag som de anser strider mot en rad lagar bland annat grundlagen. Men det är bostadsbrist så då gäller det att hänga på låset och lansera lite alternativ till bostadslösheten.

Visserligen heter firman som tagit fram huset Sommarnöjen och i deras brochyr som jag fick av Attefalls statssekreterare Ulf Perbo sägs att huset är ett komplett andrahus för släkt, skräddarsytt bastuhus, gästhus och privatkontor.

Men det är det inte fråga om enligt den politiska beskrivningen, för då hade varken Borg eller Attefall tagit sig till Norrmalmstorg. Huset ska minska bostadsbristen är det tänkt.

Så in i husen ska alla de bostadssökande unga vuxna (289 000st) flytta. Inte några gäster som vill bada bastu.

Nu är det bara att hoppas att landets villaägare fyller upp sina tomter med Attefallshus och använder de till uthyrning. Ingen vill ju att det ska gå lika illa med den här satsningen som det gjorde med förra mandatperiodens största satsning, ägarlägenheter. De blev 23 st i Stockholm.

8 kommentarer:

farbror Frej sa...

BE: "...förra mandatperiodens största satsning, ägarlägenheter. De blev 23 st i Stockholm."

Törs man våga sig på ett vad om en fyrdubblad "succé"? Alltså 100 Attefalls-hus för året-runt-uthyrning inom Storstockholm, efter 3 år? Att det kommer att byggas fler Attefallshus än så är ju givet, men det är ju bara uthyrnings-potentialen som är intressant (eller mer korrekt; löjeväckande otillräckligt) sett ur bostadsbrist-synpunkt.

Det är i vart fall mycket som ska klaffa. Tomtareal, förstående grannar och inte minst privatekonomi. 582000 spänn - troligen exklusive anslutning av vatten, avlopp och el. Visst kan den händige komma billigare undan, men ändå. Verkar enklare, billigare och flexiblare att bara ställa av en större begagnad husvagn att hyra ut till förment hugade intressenter.

Avrundningsvis verkar Attefallshus på villaförorternas alla gräsmattor inte vara så kompatibelt med ofta körkortslösa storstadsungdomars behov av närhet till T-bana och andra kommunala transportmedel. Läs "oattraktivt". Och bilburna hyresgäster är väl inte lika intressant att härbärgera - var sjutton hänvisar man hyresgästen att parkera bilen större delen av dygnet?

Rune sa...

Lika raljant som vanligt.
Hur många förslag har du lagt som inte innebär finansiering via skattsedeln?

Barbro Engman sa...

Rune, det kan hända att det är lite raljant. Fast mest känner jag mig arg och besviken över att så lite har hänt på alla dessa år när bostadsbristen bara blivit värre och värre. Om du nu tycker att skattebetalarna dvs staten ska hålla sig borta från bostadsmarknaden så undrar jag ändå vad du tycker om de 40 miljarder som satsas på ägt boende?
Anders Borgs egen utredning, bostadsbeskattningsutredningen, konstaterade för några veckor sedan att det skiljer 3000/mån mellan en nybyggd hyresrätt och en nybyggd bostadsrätt pga beskattningen.
Vad tycker du om det?

farbror Frej sa...

Rune: "Hur många förslag har du lagt som inte innebär finansiering via skattsedeln?"

Om det är någon grupp medborgare som det har gullats och daltats med genom åren främst via indirekt skatteövervältring, så är det väl just villa- och bostadsrättsägare:

- Avskaffandet av fastighetsskatten
- Avskaffandet av förmögenhetsskatten
- Skatteavdragen på bolån
- ROT-avdragen
- Youtube-sök "Hyran går till kommunala förlustverksamheter"

Lägg därtill ytterligare faktorer; gynnsamma på kort sikt men som på lång sikt bara bidragit till allt högre "trappsteg"(2) för dem som står i begrepp att flytta från BR till villa:

- Historiskt extremlåga räntor
- Ombildningshysterin
- Låna på värdeökningen hellre än att amortera.

(2)BR 500K ökar 300% till 1500K och villa 1500K till 4500K. Det relativa ofta helt lånefinansierade "trappsteget" har därmed ökat från 1000K till 3000K i reda pengar.

Ja, så långsiktigt ohållbar och desperat har den på mark-/bygg- och banklånespekulation byggda bostadspolitiken blivit att man får ta till alla möjliga knep för att riktigt "bränna ljuset i bägge ändar":

- Fenomenet progressiva avskrivningar i BRF:er (googla)
- Ekonomiska planer som rutinmässigt förutsätter icke-amortering av fastighetslån
- Politiska hyresförslag som beaktar överskuldsatta bostadsägares behov av extrainkomster, snarare än bostadslösas behov av överkomliga förstahandskontrakt.
- Rutinmässigt genvägande/slarvande vid nybyggnation(3)

(3)"Doktorand: Borätter byggs som isolerade skokartonger" (Ny Teknik)

Vilka ska betala kalaset och hjälpa till att hålla byxorna uppe på bolånetagarna via skattsedeln när bubblan väl spricker? Vad tror du, Rune?

Eric sa...

Jag tycker absolut att det är värt ett försök. Ägarlägenheterna blev ju inte direkt nån hit. Men personligen tror jag stenhårt på detta!

Rune sa...

Hej,
Jag fick inget svar på frågan hur många förslag du gett som inte varit finansierade via skattsedeln, Barbro. Nytt försök?

Däremot kom det svavelosande attacker från dig och andra på bostadsrätter. Har ni problem?

Barbro Engman sa...

Rune, jag har inget emot bostadsrätter och jag geller inte ägnat mig åt några svavelosande attacker. Br är en utmärkt boendeform som många gillar. Jag har bott i br vid flera tillfällen och tom varit ordf i en bostadsrättsförening. Det var också Hyresgästföreningen som bildade HSB.
Men hyresrätten är också en boendeform som gillas av många. Jag har bott i hr i olika omgångar och det passar mig utmärkt.
Men grejen är att staten inte ska gynna en boendeform och missgynna en annan på det sätt som sker nu. Det måste du väl ändå hålla med om? Om det ägda boendet kostar skattebetalarna 40 miljarder så kanske det är rimligt att hitta en modell för att skapa balans så att staten inte styr hur vi bor. Vad tycker du att det är för problem med det resonemanget?

Rune sa...

På vilket sätt börjar hyresmarknaden fungera om man tillför skattepengar?

Hyreskasernerna som byggdes med bidrag på 70-talet förfaller nu och de kommunala bolagen klarar inte av underhållet.

Ändå får bolagen göra avdrag på sin vinst för utgifter i rörelsen. Med andra ord minskar de skatten även de om hyreskasernerna är belånade. Kom med något nyskapande istället för att bara låta som en raspig gammal LP-skiva som önskar 70-talet tillbaka. Vi skriver 2014 nu, Barbro.