26 mars 2014

Hjälp, vi vill inte ha några stimulanser. Vi lovar att bygga ändå.
Vi ska inte ha något gammalt subventionssystem. Det måste vara en av de meningar Stefan Attefall har hört sig själv säga ett oräkneligt antal gånger.  Tätt följd av meningen: I Finland har de byggt dubbelt så mycket som oss. 

Byggbranschen vill inte ha några subventioner, säger Attefall. 
Ja, men bygg då. 

Men det gör de inte och bostadsbristen blir allt värre vilket DN rapporterar om idag.
Ingen annan bransch mig veterligt är sådana motståndare till stimulanser som byggbranschen.

Tänk om krogägarna hade satt sig på tvären och gått till angrepp mot regeringens planer på att sänka krogmomsen. De hade kunnat anföra att de visst kan laga mat och att det inte gör något  om folk inte har råd att äta. ROT-branschen hade kunnat använda snarlika argument. Vi kan visst renovera och det gör inget att folk inte anlitar oss. 

Men någon motståndsrörelse mot stimulanser syntes inte till, tvärtom. Ibland tycker regeringen att det är viktigt att stimulera verksamheter och branscher som de inte fungerar. Så då laddar de upp ned lite stimulansåtgärder för att få rull på det hela. Uppenbart fungerar inte bostadsbyggandet men där väljer regeringen bostadsbrist före bostadsbyggande.

Varför håller Attefall på med att hänvisa till Finland? Orsaken till att de bygger där är att de har ett subventionssystem. Sådant som Attefall inte tycker om.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Lite positivt i eländet. Hoppas de har vett att förvalta marken väl och sluta tjafsa of strunt såsom vad som är innerstad eller A-läge ena sekunden och slum eller ghetto nästa sekund.

http://www.dn.se/sthlm/trendbrott-i-bostadsbyggande/

Tunnbrödsrullen sa...

Byggbranschen vill väl ha en fungerande marknad där efterfrågan och utbud möts. Som på bostadsrättsmarknaden.

Att hyresmarknaden är korrupt och icke fungerande är inte byggbranschens fel. Där har Hyresrättsföreningen en del att förklara istället.

farbror Frej sa...

Tunnbrödsrullen: "...där efterfrågan och utbud möts. Som på bostadsrättsmarknaden."

En seriös analys tar alltid tidsfaktorn eller fördröjningen mellan orsak och verkan med i beaktande. När de framtida konsekvenserna av att bostadsrätter byggs som "isolerade skokartonger"(1) hinner i kapp - kommer människorna då kunna se tillbaka och konstatera att "efterfrågan och utbud möttes" på ett i alla delar tillfredställande sätt? När de framtida konsekvenserna av i praktiken oamorterbara livstidsskuldsättningar kolliderar med stigande räntor, arbetslöshet och besvikelse över pensionsvillkoren - kommer människorna då kunna se tillbaka och konstatera att "utbud och efterfrågan möttes" på ett likaså tillfredställande sätt?

Vad folk efterfrågar och tror sig få - och vad de i en framtid kan konstatera att de fick är generande ofta två helt olika saker. Se på 60-70 talets arkitektoniska misslyckande med miljonprogrammen som ett exempel.

Tror du verkligen att dagens mark-, bygg- och spekulationsdrivna bostads-Marknad är immun mot motsvarande framtida upplevelser av "eftertankens kranka blekhet"?

(1)"Doktorand: Borätter byggs som isolerade skokartonger" (Ny Teknik)

Ruben sa...

Vart vill du komma farbror Frej? Att du är emot bostadsrätter vet alla här redan. Ditt googlande känns inte så fräscht längre.
Titta ut i vårluften och gå ut och möt verkligheten istället för att bara hänga på sajten google.

Byggföretagen är ute i verkligheten.

Anonym sa...

Betr "Rubens" inlägg 28 mars 14:38:

Är detta vad som återstår av marknadshyresivrarnas argument ? Personangrepp, och en önskan att styra bort debatten från faktabaserade resonemang ?
/L

Anonym sa...

Betr "Tunnbrödsrullens" inlägg 28 mars 08:27:

Ja, man kan verkligen grubbla över hyresmarknadens "korrupthet", när man läser om den nyligen mördade fastighetsmagnaten (jag tar givetvis största möjliga avstånd från dådet i sig, och sänder mina kondoleanser till de närmast sörjande.):

Enorma intäkter, enorm förmögenhet, välgrundade påståenden om omfattande svarta affärer.

Sällan har man känt en starkare längtan efter en återupprättad allmännytta, befriad från saboterande och vinstmaximerande politikers styrning.
/L

Anonym sa...

Betr. inlägg 31 mars 2014: Begriper bara inte hur du kan veta så mycket om de svarta affärerna hos den där personen som mördats när inget stått att läsa i tidningarna mer än att polisen jobbar febrilt de närmsta 48 timmarna.

Fast det är i och för sig inget skäl som skulle göra att man förvånas. Det kan jag hålla med om. Pysslar man med sådana affärer är man farligt ute och faktiskt ingen att tycka synd om eftersom man utnyttjar två andra personer. Jag menar man vill köra iväg någon till förmån för någon annan. Jag menar, det är knappast troligt att det skulle finnas speciellt mycket tomma ytor att göra svarta affärer på i denna region av Sverige.

Låt oss hoppas att personen hade vitt mjöl i påsen, får vila i frid och att de efterlevande slipper slåss mot demoner och likmaskar.

Anonym sa...

Hej Anonym 22:03 :
Här har du en länk att börja med:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stora-hyresvardar-saljer-kontrakt_8147776.svd

Men min poäng är inte att hänga ut denna specifika fastighetsägare, utan att påvisa att därest svarta affärer förekommer, så är det ofta fastighetsägaren själv som står bakom. I marknadshyresivrarnas påståenden så är det ju tvärtom hyresgästerna som pekas ut som skyldiga.
Men en ännu viktigare poäng är ju att denna historia, snarast lite i förbigående, visar hur oerhört lukrativt det kan vara att äga hyresfastigheter. Redan idag, utan marknadshyror.
/L