19 augusti 2008

En lovsång till bruksvärdet

Rådet för byggkvalitet möte från lunch till lunch. Inte dumt alls, riktigt uppiggande att träffa folk från byggsektorns alla delar som engagerar sig i kvalitetsfrågor. Det borde förstås vara onödigt att ha en alldeles egen organisation för byggkvalitet. Men så är det inte. Byggfelen kostar oss 50 miljarder.

Tänk så alldeles utmärkt det är att vi sätter hyran efter standard och kvalitet. Hela bruksvärdessystemet är ett enda stort kvalitetsredskap. Man betalar för den standard och kvalitet man får. Det ligger verkligen i allas intresse att vi utvecklar och förfinar bruksvärdessystemet ytterligare. Som man gjort i till exempel Göteborg.

Bruksvärdessystemet är ett fantastiskt sätt att se till att fastigheterna är i gott skick. Istället är vi på väg att offra kvaliteten i boendet för läget. Den fastighetsägare som har en fastighet i ett bra läge ska få ta ut hög hyra oavsett om han håller fastigheten i skick eller inte. Får man betalt oavsett man gör något eller inte så inte kommer antalet välskötta fastigheter att minska. Vem vill bo i sådana städer där husen inte ser vackra och välskötta ut?

1 kommentar:

Anonym sa...

Trodde att du skulle kommentera moderaten Ewa Thalén Finnés uttalande om allmännyttan. Kanske kommer det imorgon???

Hon säger nej till vinstmaximering, men ja till att slopa allmännyttans hyresledande roll. Bra och dåligt alltså...

...eller ta med ena handen och ge med den andra.