27 augusti 2008

Tvärtomläge

Snart dimper regeringens budgetförslag ner i våra liv. Vem ska få del av statens överskott och njuta frukterna av att ekonomin måste stimuleras. Tidningarna kommer att ha listor med rubriken Vinnare och Förlorare. Dagarna innan budgeten släpps kommer småsläpp att nå redaktionerna.

Alltihopa bygger på idén att olika väljargrupper ska känna sig utvalda, sedda och förstådda och därmed lägga sin röst på den som bäst förstår att just deras plånbok behöver fyllas upp. Olika grupper är emellertid olika populära att fjäska för. Hyresgäster, till exempel, är inga fjäskobjekt vi förmodas bli glada över om hyrorna höjs och vår köpkraft minskar.

Här ska inte tas bort några avgifter eller skatter för att göra livet drägligare för alla de miljoner som befolkar våra hyreshus. Här ska läggas till kostnader. Hyran ska upp om det är bostadsbrist, stor efterfrågan, höga bostadsrättspriser, vinsterna ska öka hos de privata fastighetsägarna. På hyran ska vi betala hyra inte bara för att bo utan kommunerna ska få plocka pengar ur bostadsbolagen för allt möjligt annat.
För att allt ska vara rätt och riktigt så ska här nämnas att (s) vill ta bort fastighetsavgiften för hyreshus. Ett steg i rätt riktning.

Men ännu är det skrivet i stjärnorna vad som händer med plockandet av hyrespengar ur bolagen. På fredag vet vi vad politikerna i SKL tycker. Socialdemokraterna verkar befinna sig i den djupaste av vånda. Detta kan nu betraktas som gnöl. Alldeles riktigt. Jag kommer att hålla gnöl- och gnällfanan högt den närmaste tiden. Det är nämligen inget fel på rättvisa och schysta spelregler.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ville bara dela med mig av en länk. Badlands Hyena har idag en del att säga om hyrorna: Högre hyror är bra för fattiga. Kommentarerna är bra bonusmaterial.