18 augusti 2009

Rätt ska vara rätt


I dag kräver lagen att alla som distribuerar TV-sändningar ska se till att anslutna hushåll kan se SVT:s kanaler utan särskild kostnad. Vi som tittar har förstås en kostnad, TV-avgiften. Men något mer än så ska vi inte betala är det tänkt. Upphovsmännen (och upphovskvinnorna) ska ha ersättning för sitt jobb och det betalar vi för via TV-avgiften. Nu vill upphovsmännen ha betalt en gång till av de som tittar på SVT:s program via kabel.

Är det då rimligt att man ska betala ytterligare en avgift när man tittar på SVT:s program via kabel eller bredband trots att man redan betalat sin TV-avgift? Om detta skrev en hel räcka bostadsorganisationer en artikel på Newsmill här.

Copyswede, upphovsmännens organisation, har rätt till ersättning för vidaredistributionen. Och det är operatörerna som ska betala. Det skriver SVT:s distributionschef Jan-Olof Gurinder i en debattreplik på Newsmill när han drar ut till strid för upphovsmännen. Läs här.

I sitt inlägg säger han att vi inte får mera rätt bara för att vi upprepar oss. Sedan upprepar han allt de anfört. Men man får som sagt inte mera rätt bara för att man upprepar sig.

Han är ilsken för att han tycker att vi fått för oss att någon annan ska betala. Vi företräder konsumenterna så vi vet att det alltid är de som får betala. Någon annan finns inte. Det är ju därför vi är upprörda. Den absolut viktigaste i det han skriver kommer på slutet, när han slutat upprepa sig:

”Det blir operatörernas sak att avgöra om de önskar göra en sådan övervältring och om den vid en rättslig prövning bedöms vara förenlig med rättsläget.”

Hoppsan, övervältring. Det betyder att det är tittaren som ska betala, vilket vi så klart aldrig tvivlat på. Operatörer har inga inkomster från himlen. Sedan är det uppenbarligen oklart hur det står till med rättsläget enligt Jan-Olof Gurinder. Så vi argumenterar väl vidare tills rättsläget är klart och konsumenterna slipper dubbelbetala. Rätt ska vara rätt.

Inga kommentarer: