31 augusti 2009

Hyresrätten ska ha det bästa läget


I helgen for jag fram över vågorna i Stockholms skärgård i dotter Marias egenhändigt renoverade Folkbåt som tar sig fram som en syl i vattnet. Himla kul. Jag gungade hela söndagskvällen också.

Stockholms skärgård är utomordentligt vacker att beskåda. Men ingenstans blir klyftorna i samhället så tydliga som när man ser dem från båthållet. Åt havet öppnar de stora jättekåkarna upp sig, för ingen har ansträngt sig för att staket eller buskar ska skymma sikten som från landsidan.

I Göteborg förra veckan träffade jag en vd för ett bostadsbolag som tyckte att det var hyresrätterna som skulle ha det bästa läget. Han förde en hård kamp gentemot kommunpolitikerna för att få gehör för detta synsätt. När man åker båt ser man att det är dags. Hyresrätten har inget läge alls vid stränderna. Varken vid åarna, älvarna eller haven. Nu ska det strandskydd som redan luckrats upp luckras upp ännu mer. Så om inte villorna och bostadsrätterna redan tagit över stränderna är det dags nu att ta en fight för vilka som ska få bo och vilka som inte ska få bo vid våra vattendrag.

Om hyresrätten ska stå sig i konkurrensen måste det för det första gå att bygga hyresrätter överallt där människor vill bo. För att det ska bli möjligt måste staten sluta upp med att subventionerna bostadsrätts- och villaboendet.

Hyresrätten är en boendeform som måste finnas överallt och vara tillgänglig för alla sorters människor och plånböcker. Det är oerhört viktigt att hålla på den linjen. Det är den linjen som skiljer oss från de länder som har 'social housing' där man samlar de mindre bemedlade, sjuka och handikappade i särskilda bolag och i särskilda områden. Vi har redan tillräckligt med klyftor, vi behöver inga fler.

I vattnet kan man inte sätta upp staket, så där samsas folkbåtar, ekor, båtar med små snurror och lyxjakter med varandra. Och med de som bara tar sig ett dopp. De stora båtarna med motor måste även väja för Marias mycket mindre folkbåt med segel. Himla bra.

Inga kommentarer: