01 september 2009

"Äh, det löser sig"


Svenska Dagbladet tycker inte bostadsbristen bland studenter är mycket att hetsa upp sig över. Det är samma sak varje termin och det löser sig alltid, skriver de. Kul infallsvinkel.

500 000 barn är trångbodda. Det har också löst sig. De bor trångt. 216 000 unga vuxna vill flytta hemifrån, men det saknas bostäder. Det har också löst sig. De bor kvar hemma.

Snart kommer babyboomens barn att vilja flytta hemifrån. Det löser väl sig det också. Det blir bara ännu fler trångbodda mambos.

Om det saknas arbeten lanserar vartenda parti en arbetsmarknadspolitik för fler jobb. Om betygen sjunker formulerar vartenda parti en politik för bättre betyg. Om sjukvårdsköerna blir långa formulerar vartenda parti en politik för bättre tillgänglighet. Om bostadsbristen ökar formulerar vartenda parti en politik för...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men vad tycker du om förslaget att ta bort skatten på att hyra ut sitt boende? Löser det problemet för några eller är det ett nytt system som gynnar hyreshajar?

Barbro Engman sa...

Det är klart att så fort någon får tak över huvudet som inte haft det så löser det ett problem om än tillfälligt. Som lösning på bostadsbristen tror jag att vi ska hålla fast vid att de flesta vill bo på egna villkor inte som en del i någon annans hushåll. Jag tycker att ett samhälle som ständigt utvecklas inte har anledning att gå tillbaka till gamla lösningar. Jag har själv bott inneboende i villa, inte särskilt kul att sakna eget kök, badrum mm. I Norge är detta system mera etablerat och husen har byggts tvådelat för att fungera som delad bostad.