28 september 2009

När IKEA kom till byn


Trots att jag omlokaliserat mig från Borlänge till Stockholm kan jag förstås inte låta bli att läsa det gamla liv och husorganet Dalademokraten. Mordet i Falun har toppat länge nu. Men så blev det klart att IKEA ska etablera sig i Borlänge och då var det ingen tvekan om vad som toppade DD.

IKEA far som en räddande ängel runt jordklotet och turen har nu kommit till Borlänge. Etableringen möts med hurrarop och jubel. Kommunens fastighetsbolag måste nu köpa in de fastigheter som ligger där IKEA ska ligga. Det går loss på 350 miljoner. Men man kommer bara att få in 53 miljoner från IKEA. Så nu måste man ha en extra borgen från kommunen på 250 miljoner. Det är där hyresgästerna och hyran kommer in i bilden.

Kommunen lägger nämligen förlusterna i det kommunala moderbolaget, som i sin tur kräver mer pengar från dotterbolagen. Ett av dotterbolagen är det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen som nu måste öka på vinsten så att de kan skicka de begärda pengarna vidare till moderbolaget. De pengar som ska öka vinsten och skickas vidare är hyrespengar.

Det var inga filantroper som drog igång koncernbildandet i kommunerna. Det kostar i högre hyra. Kommunala bostadsbolag som är till för att täcka förluster i helt andra verksamheter ska inte vara hyrestak för privata fastighetsägare som inte behöver bidra med en krona till kommunala förluster. Det blir i alla fall tydligt när IKEA etablerar sig i Borlänge.

1 kommentar:

Jim Kemeny sa...

kommunägda hyresrätt har länge visat sig var en stor strategisk misbedömmning. Sverige är det enda landet med självkostnads hyresrätt tillgänglig för alla som har valt att lita på en politiskt förvaltningsform i stället för självständiga stiftelser.