02 september 2009

Bostadsdag i Jönköping

I skrivandets stund sitter jag på tåget till Jönköping. Där arrangerar kommunen en halvdag om aktuella bostadsfrågor. Ovanligt framsynt, det borde alla kommuner göra. Vissa borde satsa en hel dag. Hur det ska gå till att renovera och bygga nytt är väl det mest aktuella bostadsfrågorna just nu. I alla fall för de tiotusentals människor som bor orenoverat eller för de som vet att det stundar kärva tider när det är dags att flytta hemifrån.

Det ska bli intressant att höra om finansdepartementets sakkunniga Daniel Liljeberg har kommit på någon annan lösning på bostadsbristen än att underlätta andrahandsuthyrning och satsa på ägarlägenheter.

Snart ska landets alla hyresgäster vandra till valurnorna, det drar ihop sig. Idag har Expressen satsat tre helsidor på partiupplysning. Maria Wetterstrand intervjuas. Vad tycker då Maria Wetterstrand om bostadsbristen och behovet av renoveringar? Ja, det vet man inte. Hon får inga frågor om det. Expressen har satsat på frågor typ hur är det egentligen ställt mellan Lars Ohly och Peter Eriksson är det inte lite gurgel ändå i relationerna, ska skattebetalarna betala för det kungliga bröllopet och skrämmer inte miljöpartiets kongressombud väljarna genom sin blotta uppsyn.

Dessa frågor hade med fördel kunnat ersättas med frågor typ: 1,2 miljoner ungdomar kommer inom den närmaste tioårsperioden ut på bostadsmarknaden, vad har miljöpartiet för politik för att klara det? De bostäder som byggdes under rekordåren behöver renoveras och stambytas, hur har miljöpartiet formulerat sin politik för att klara det?

Inga kommentarer: