15 september 2009

Från ockupant till ombildare


På facebook uttrycks det känslor av varierande styrka och slag. Förtvivlade utrop blandas med vardagliga förtretligheter och lyckliga stunder. Igår kom ett stilla rop av inre förtvivlan från en facebookande vän: ”Varför ska det vara så svårt att få politiker att prata bostadspolitik”.

Man kunde riktigt höra hur han slet med förklaringen på detta gåtfulla fenomen. Jag vet inte jag heller. Vi har en för varje år tilltagande bostadsbrist, den kommer att bli ännu värre ju mindre som byggs, människor kan inte flytta ihop, isär eller hemifrån. Mängder av bostadsområden behöver renoveras och energieffektiviseras. Vad mera kan en politiker begära för att dra ut med valmanifest?

I morgonsofforna brukar fastighetsskatten på villor och eventuell risk för prissänkningar på bostadsrätter avhandlas. Inget mer, bostadsbristen väcker inget intresse hos vare sig redaktörer eller politiker. Om någon har en förklaring går det bra att lämna den här så ska jag meddela min facebookvän vad det kan tänkas bero på.

Så såg jag att den gamle kårhusockupanten Anders Carlberg, mannen som förknippas med ett stort engagemang för ungdomar och rättvisa villkor, har drivit fram en ombildning till bostadsrätt i det hus han bebor. Man hade kunnat vänta sig att han nu när han gått i pension från Fryshuset skulle dra ut till strid för alla dessa ungdomar som saknar bostad. Men icke sa nicke, han drar ut till strid för ägandet. Han har uppenbarligen hämtat sin förklaring direkt ur något tal av Mats Odell: ”Ett ökat ägande är ett sätt att stärka förorten”.

Så nu när Carlberg och hans grannar ska betala hyran till banken har förorten stärkts. Hur då?

5 kommentarer:

Helene sa...

Erfarenheten från min bostadsrättsförening i Akalla var att alla goda krafter som kunde åstadkommit mycket hade händerna fulla med att hantera bostadsrättsinnehavare som borrade genom golvet in till grannen och andra incidenter.

TOMMY RYDFELDT sa...

Anders Carlberg är inte mer annorlunda än andra socialdemokrater som Laila Freivalds,Lars-Erik Lövdén, Thomas Bodström m.fl.

Man tror dubbelmoral är dubbelt så bra.

Anonym sa...

Precis, eller Lars Ohly! När det gäller att ha möjlighet att tjäna nån miljon eller så så är man oftast sig själv närmast...

Förutom vissa fanatiker i min fastighet på Södermalm som gör ALLT för att undvika ombildning...:-) Tror att det är de SISTA idealisterna vi har kvar, vänsterpolitiker är det ju INTE i alla fall...

Anonym sa...

Hej Barbro

Jag läser din blog från den 10 september och undrar:

- Varför är det bra att släppa allmännyttan som hyrestak? Vad får det för konsekvenser för hyrorna?

- Varför är det bra att släppa kravet på att allmännyttan - som kommunallagen säger - ska drivas med självkostnad?

Det verkar vara riktigt dåliga förslag - för hyresgästerna.

En bättre förklaring än att vi ville lägga förslaget först, måste du nog komma fram med, för att jag ska bli övertygad.

Torsten Andersson

André Johansson sa...

Hej Torsten,

Ifall du misade Barbros svar på din fråga. Här är det:

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=6506878136961497311&postID=8588640510187065294&isPopup=true